StoryEditor

Keď mladý klampiar myslí ako Baťa

19.02.2009, 23:00

"Počúvam o kríze z rádia a čítam v jednom kuse v novinách,“ hovorí 30-ročný Veľkokrtíšan Marián Fule. "Asi na tom niečo bude, keď sa všade o tom hovorí,“ zamýšľa sa drobný podnikateľ, ktorý sa živí ako klampiar. Vo Veľkom Krtíši momentálne zúri asi 17-percentná nezamestnanosť, domov sa vracajú slovenskí robotníci, ktorí pracovali v neďalekom Maďarsku a rozširujú počty nezamestnaných v slovenskej hladovej doline.

Aj Marián Fule bol niekoľkokrát nezamestnaný, niekoľkokrát sa ocitol na dne, pozviechal sa, potom ho prikvačila dlhodobá choroba... V kríze, o ktorej počúva na každom kroku, sa však akoby znova narodil. "Musím byť dvakrát lepší ako ostatní živnostníci na okolí, robiť kvalitnejšie a lacnejšie,“ priznáva.

Abeceda živnostníka
Prvú objednávku dostal na výrobu klampiarskych žľabov. Išlo o objednávku približne za 75-tisíc korún. Bolo to dvakrát viac, ako si zarobí priemerný robotník za tri mesiace. Zarobené peniaze investoval do stroja na výrobu klampiarskych výrobkov.

"Podnikám v oblasti, ktorá síce nie je veľmi výnosná, ale ja som typ človeka, ktorý vie ušetriť, preto sa nesťažujem,“ pochvaľuje si vyučený stavbár, ktorý chcel pôvodne podnikať vo svojom fachu. Hovorí však, že vo Veľkom Krtíši sa stavia menej, preto sa zmenil na strechára. Nepopiera, že mu v podnikateľských aktivitách na začiatku pomáhal otec. Pod jeho dozorom sa priúčal abecede drobného živnostníka.

Biznis v hladovej doline
Marián Fule nikdy neuvažoval, že zavesí podnikanie na klinec. Napriek hrozbe, že väčšie klampiarske firmy, ktoré dokážu vyrábať výrobky lacnejšie, ho v čase krízy zruinujú. Preto sa vrhol na výrobu atypických klampiarskych výrobkov, ktoré sa stále na Slovensku sériovo nevyrábajú.

Od konca minulého roka dokonca znížil ceny svojich výrobkov o 10, v niektorých prípadoch až 15 percent. Nebanuje. Žiadny iný recept na úspešne zvládnutie krízy zatiaľ v rukáve nemá. Našťastie, aj niektorí živnostníci v jeho okolí pochopili, že jediná možnosť ako prežiť, je vyrábať a predávať lacnejšie. Veľmi dobre to vie aj Marián Fule. Aj vďaka tomu so svojimi dvoma spoločníkmi získali v týchto dňoch v slovenskej "hladovej“ doline lukratívnu objednávku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 06:17