StoryEditor

Za nezdanený nájom hrozí pokuta

18.12.2007, 23:00
Ak prenajímate pozemok, nemusíte to oznamovať daňovému úradu.

Ak ste fyzická osoba a do septembra tohto roku ste prenajímali byt, nebytový priestor alebo nehnuteľnosť, boli ste povinný nahlásiť to na daňovom úrade a zaplatiť daň z príjmu. Mnohí prenajímatelia (zákon sa totiž netýka majiteľov, ale prenajímateľov) však túto povinnosť ignorovali. Pri ich veľkom množstve a absencii zoznamu bolo ťažké ustrážiť, či nehnuteľnosť niekto prenajíma a odvádza daň štátu, a tak sa stala zo zákonom uloženej povinnosti vec dobrovoľného rozhodnutia. Kto chcel, ten daň platil, kto nie, ten ju skrátka nezaplatil. Na tento stav zareagovalo ministerstvo financií, ktoré prišlo s novým opatrením. K jednej "dobrovoľnej" povinnosti pridalo druhú. Podľa novely zákona o správe daní a poplatkov musia od septembra všetci noví prenajímatelia (a tí, ktorí sa dosiaľ neunúvali daňovému úradu oznámiť, že si prilepšujú príjem prenájmom) nielen nahlásiť skutočnosť, že za úhradu poskytujú nehnuteľnosť, ale sa aj zaregistrovať do registra platcov dane z príjmu. Ak tak neurobia, hrozí im pokuta.

Prenajímatelia pozemkov sa nemusia registrovať
Zákon presne vymedzuje, kvôli prenájmu akej nehnuteľnosti sa musíte alebo, naopak, nemusíte zaregistrovať. Registrovať sa nemusia prenajímateľ pozemkov a tí, ktorí poskytujú bývanie len v časti nehnuteľnosti, pričom tá nemá samostatný vchod. Napríklad jednu izbu študentom. Kvôli prenájmu bytu či garáže sa však zaregistrovať musíte. Stihnúť by ste to mali do 30 dní od konca mesiaca, v ktorom ste uzavreli nájomnú zmluvu. To sa netýka tých, ktorí prenajímali už pred účinnosťou zákona. Pre tých platí termín do 31. decembra. Pokiaľ lehotu nestihnete, daňový úrad vás môže sankcionovať. Ak by však úrad odhalil, že si povinnosť neplníte vedome, uloží vám pokutu od 2- do 100-tisíc korún. Podľa hovorkyne Daňového riaditeľstva Ivety Adamíkovej budú úrady pri určovaní výšky pokuty v oboch prípadoch prihliadať na závažnosť, trvanie a následky protiprávneho stavu.

Požičali ste chatu kamarátom za úhradu?
Povinnosť registrovať sa na daňovom úrade vyplýva z paragrafu 31 odseku 2 zákona o správe daní a vzťahuje sa na fyzické osoby, ktoré prenajímajú byt, nebytové priestory alebo nehnuteľnosť. Netýka sa ich, pokiaľ poskytujú ubytovanie, napríklad, keď si ich chatu príležitostne najímajú dovolenkári. To sa nepovažuje za prenájom, pretože podľa živnostenského zákona je poskytovanie ubytovania živnosťou, na ktorú platí odsek 1 spomínaného paragrafu. Avšak v prípade, že vašu chatu požičiate jednorazovo, napríklad známym, a tí vám za to zaplatia, registrovať sa musíte. Rozdiel je v slovíčkach jednorazovo a príležitostne a v poskytovaní, respektíve neposkytovaní služieb. Napríklad pokiaľ je v cene čistá posteľná bielizeň, ide o službu podľa živnostenského zákona.

Štatistika o prenájmoch neexistuje
Podľa Adamíkovej je cieľom novely zlepšenie daňovej disciplíny u tých daňovníkov - fyzických osôb, ktorí si doteraz nesplnili oznamovaciu povinnosť, že prenajímajú nehnuteľnosť, ako aj u tých, ktorí nejakú prenajmú v budúcnosti. Nesporným kladom novely je, že daňová správa bude mať v dispozícii register prenajímateľov. Dosiaľ totiž nemala v dispozícii žiadne štatistiky, z ktorých by mohla určiť či aspoň odhadnúť počty prenajímateľov. Povinná registrácia to má zmeniť. Od septembra, keď novela nadobudla účinnosť, do konca novembra, sa stihlo zaregistrovať spolu 9 230 fyzických osôb. Pre absenciu akejkoľvek štatistiky je však ťažké odhadnúť, či je to málo alebo nie. Pri veľkom množstve študentov, ktorí nedostali internát a niekde predsa len bývať musia (len v Mlynskej doline v Bratislave nedostalo ubytovanie takmer štyritisíc študentov, pričom s rovnakým problémom zápasia domovy mládeže po celom Slovensku) a s prihliadnutím na fakt, že registrácia sa týka aj prenájmu nebytových priestorov, je toto číslo nízke.

Prenájom bytu - dobrý biznis
Novela zákona sa zameriava špeciálne na fyzické osoby. Môže to súvisieť s trendom nakupovania bytov a ich následného prenajímania. Pri previse dopytu nad ponukou prinášala takáto transakcia rýchlu návratnosť vstupnej investície. A obchádzaním daňovej povinnosti sa návratnosť finančného vkladu ešte viac zrýchlila. Šanca, že by ich odhalili, pritom nebola veľká. Adamíková hovorí, že pri kontrole prenájmov nehnuteľností využívali najmä podnety od verejnosti. V prípade prenajímaného bytu to znamená, že by sa niekto zaujímal o to, či za prilepšenie rodinného rozpočtu platíte daň. Daňové riaditeľstvo si však pripravilo aj nové postupy a techniky kontroly. Adamíková ich však odmietla prezradiť s odôvodnením, že by to mohol byť návod, ako sa registračnej povinnosti vyhnúť. V septembri sa hovorilo o spätnej kontrole inzerovaných nehnuteľností. Prvé vyhodnotenia kontrolnej činnosti by mali byť v dispozícii počas prvého štvrťroku 2008.

Ako sa zaregistrovať a odviesť daň
Registrovať sa musíte na daňovom úrade podľa vášho trvalého bydliska. Tam musíte doniesť alebo poslať poštou prihlášku na registráciu fyzickej osoby, kde ako druh dane uvediete daň z príjmu. Keď si úrad overí vaše údaje, pridelí vám osvedčenie s daňovým identifikačným číslom. Svoje príjmy potom uvediete v daňovom priznaní. Od príjmu za nájom si odpočítate čiastočné oslobodenie vo výške 5-násobku životného minima platného k 1. januáru zdaňovaného obdobia. Od tej sumy si môžete odpočítať 40 percent paušálnych nákladov, respektíve reálne náklady, ktoré však musíte dokladovať. Z výslednej sumy potom odvediete daň. V prípade, že s prenajímaním končíte, treba to oznámiť príslušnému daňovému úradu a vrátiť osvedčenie.

01 - Modified: 2003-06-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Plus pre Rudolfa Schustera, prezidenta Slovenskej republiky 02 - Modified: 2003-06-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koniec medových týždňov 03 - Modified: 2003-06-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Urážajúce prejavy sympatie 04 - Modified: 2003-06-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tridsaťstupňové polnočné horúčavy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 14:49