StoryEditor

Bošácka slivovica

28.07.2008, 00:00

V seriáli HN hľadáme pôvodné slovenské výrobky.
Medzi spoločnosti, ktoré poznajú stáročiami overené receptúry na kvalitný destilovaný nápoj, patrí aj Old Herold Trenčín, ktorá vyrába niekoľko ovocných destilátov. Dobre známa je aj 52-percentná Bošácka slivovica. Okrem nej vyrába firma podľa sezónneho dopytu hruškovicu, malinovicu a jablčný kalvadest, všetky rovnakého "kalibru". Old Herold Trenčín má ovocné destiláty v portfóliu desiatky rokov. Okrem Bošáckej slivovice však výrobu ostatných destilátov z času na čas pozastavovali -- kvôli spotrebiteľským preferenciám a trendom v segmente liehovín.
Všetko sa začína od ovocia! Týmto heslom sa riadia aj pracovníci firmy, ktorí vedia, že dobrý výsledok sa dosiahne výlučne z vyzretých plodov. So stupňom zrelosti stúpa obsah cukru a rastie obsah aromatických látok, ktoré dodávajú charakteristickú chuť a vôňu. V žiadnom prípade nesmú pri výrobe použiť nahnité či plesnivé ovocie. Kvalitný destilát z neho nebude, lebo produkty hnilobného procesu sa dostávajú do kvasu, narúšajú priebeh kvasenia, znižujú výťažnosť destilátu a poškodzujú chuť. Ovocie treba odstopkovať, pretože väčšie množstvo trieslovín a celulózy v kvase má nepriaznivý vplyv na chuť. Samotné kvasenie sa uskutočňuje pod ustavičnou senzorickou a laboratórnou kontrolou.
Slivovicu destilujú dvojstupňovo. Najprv sa destiluje lieh z kvasu. Opätovná destilácia, čiže rektifikácia surového destilátu, oddelí nežiaduce zložky, ktoré vznikli pri fermentácii. Opakovanou destiláciou vzniknú tri frakcie: úkvap, jadro a dokvap. Jadro destilátu sa označuje ako pravý destilát, ktorý sa na účel konečnej konzumácie ešte upravuje zmäkčenou vodou na požadovanú liehovitosť.
Bošácka slivovica sa vyrába bez akýchkoľvek prídavných látok a jej charakteristická vôňa a chuť majú pôvod výhradne v ovocí. Hotový výrobok prechádza duplicitnou kontrolou, pravidelnou degustáciou, posudzovaním surovín a polotovarov, čo zabezpečí jeho trvalú kvalitu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 17:43