StoryEditor

Slovensko už žije inak

05.09.2008, 00:00

V súbojoch s Vladimírom Mečiarom zväčša ťahajú jeho rivali za kratší koniec. Aký to bol pocit, keď ste v marci 1994 dostali Mečiara z premiérskeho kresla?
Visela predo mnou stále otázka, či konáme správne. Nie vo vzťahu k vtedajšiemu premiérovi, pretože u neho nám všetko bolo jasné, ale kvôli nášmu ústavnému životu. Chystali sme sa zmeniť vládu uprostred volebného obdobia. Cítili sme však, že premiér stratil podporu časti voličov. To bol základ našej istoty. Voľby na prelome septembra a októbra 2004 nám dali za pravdu.

V tých voľbách však Vladimír Mečiar zvíťazil a stal sa opäť premiérom.
Nebolo to jeho jednoznačné víťazstvo. Mečiar v predčasných voľbách stratil prakticky toľko poslancov, koľko od neho v čase jeho odvolania odišlo. Jeho dominantné postavenie z predchádzajúcich volieb, v ktorých získal 74 poslancov, bolo definitívne minulosťou.

Čo bolo rozhodujúcim impulzom na to, aby ste vystúpili proti predsedovi vlastnej strany?
Oslovili ma poslanci za HZDS. Vyjadrili výhrady voči Vladimírovi Mečiarovi, ktoré boli v podstate identické s mojimi. Vtedy som sa prestal cítiť izolovane. Diskusie, ktoré sme dovtedy viedli medzi niektorými členmi vlády, sa dostali do inej politickej polohy.

Krátko predtým dosiahol odvolanie Milana Kňažka, ktorý sa vzbúril ako prvý, z postu ministra zahraničia. Verili ste, že Mečiara zvládnete?
Proti Mečiarovi sa vtedy vytvoril politický blok, dostatočne silný na zápas v parlamente. Jeho vytvorenie bola veľká výhra. Bilancia tohto bloku je veľmi pozitívna. Svoju úlohu zvládol a zanikol. Nie je ho už treba. Slovensko už má iné problémy a vytvárajú sa iné zoskupenia. Chvalabohu.

V októbri 1994 sa Mečiar vrátil po vyhratých voľbách. Čo bolo príčinou, že Moravčíkova vláda nepresvedčila voličov?
Oslabením HZDS vo voľbách v roku 1994 sa skončila jedna éra, v ktorej výrazne dominovala jedna strana. Odvtedy začalo byť pre zostavenie vlády nevyhnutné vytvárať koalície. S nášho politického bloku sa vtedy vyčlenil Ján Ľupták so svojou Robotníckou stranou. On sa stal jazýčkom na váhach. Mečiar ho čakal s celou suitou v mieste rokovania pred hotelom Lux v Banskej Bystrici. Reč symbolov. Mečiar ju zvládol perfektne.

Ak by ste vedeli vrátiť čas, čo by sa dalo urobiť lepšie, aby obdobie tzv. mečiarizmu (1994 -- 1998) nemuselo prísť?
To, čo nazývate mečiarizmom, bolo prirodzenou etapou hľadania optimálnej politickej podoby Slovenska po takom výraznom zvrate v jeho dejinách, aký nastal po roku 1989. Nemyslím si, že už máme všetko za sebou, čo symbolizovala táto osobnosť. Demagógia, klientelizmus, zneužívanie moci -- to sa u nás stále deje. Nositelia sú už iní a verejnosť je tiež o niečo silnejšia.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 10:34