StoryEditor

Ak nemáte na zaplatenie, oznámte to banke včas

10.12.2007, 23:00

Získať úver už v dnešnej dobe nie je zložité. Horšie to však môže byť s jeho splácaním. Je preto dôležité uvedomiť si, na čo klient naozaj má a nepreceňovať svoje finančné možnosti.
Každý žiadateľ o úver by mal prehodnotiť svoje výdavky a snažiť sa aj naďalej platiť všetky pravidelné splátky načas. Ak sa totiž náhle dostane do ťažkej životnej situácie, mal by minimalizovať výdavky, ktoré je možné odložiť na neskôr. Určite to však nie sú práve splátky úverov a ďalšie pravidelné platby, napríklad za bývanie, energie a pod. Dôležité je tiež včas sa skontaktovať s bankou. Ak totiž predpokladáte, že napriek eliminovaniu niektorých výdavkov dočasne nedokážete uhrádzať pôžičku v plnej výške, je veľmi dôležité, aby ste na to s predstihom upozornili banku. Peňažné domy totiž tým, ktorí sa snažia vyrovnať so svojou nepriaznivou finančnou situáciou, vedia po preskúmaní ich možností ponúknuť vhodné riešenie.
Zvážte dodatočné zabezpečenia úveru napríklad nehnuteľnosťou -- úver banka prehodnotí a môžete ho získať za výhodnejších podmienok. Ak ho žiadateľ využíva bez zabezpečenia s lehotou splatnosti do 10 rokov a má k dispozícii nehnuteľnosť, môže požiadať o úver s výhodnejšou úrokovou sadzbou zabezpečený nehnuteľnosťou. Nový úver bude môcť nižšími mesačnými splátkami splácať aj 30 rokov. Lepšie ako splácať niekoľko pôžičiek je mať iba jednu, klient tak ušetrí na poplatkoch.
Ak splácate viacero hotovostných pôžičiek či nákupov na splátky a celková suma mesačných splátok presahuje možnosti vášho rozpočtu, je výhodné požiadať o bezúčelový spotrebný úver na splatenie dlhov. Ak aj napriek všetkému klient cíti, že splácanie úveru nezvláda, môže požiadať o predĺženie lehoty splatnosti, prípadne o dočasný odklad splátok. Všetko je nutné riešiť osobne na pobočke banky. Ku každému klientovi, ktorý včas upozorní banku, že mu hrozia dočasné problémy so splácaním úveru, pristupujú totiž banky individuálne.
Ak sa chce klient vyhnúť podobným nepríjemnostiam, má k dispozícii poistenie úveru, ktoré pomôže zmierniť vysoké mesačné výdavky spojené s riešením neočakávaných situácií a súčasným splácaním úveru. Ak máte úver s úverovým životným poistením, poistenie zabezpečí, že pri vzniku poistnej udalosti bude za vás úver splácať poisťovňa. Riešením môže byť aj kreditná karta alebo povolené prečerpanie, ktoré poskytuje finančnú rezervu, ktorú môže klient využiť na zmiernenie ťažkej životnej situácie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 03:12