StoryEditor

Švajčiarsko (lyžovanie)

06.12.2007, 23:00

Lyžovačka vo švajčiarskych Alpách má neopakovateľné čaro, osobitú chuť a neopakovateľnú atmosféru. Krajina, kde trávi zimu svetová smotánka vrátane princa Charlesa a jeho synov, je populárna aj medzi dobre situovanými Slovákmi. Exkluzívna lyžovačka v nádhernom prostredí švajčiarskych Álp stojí totiž nemalé peniaze. Týždenný pobyt v rodinnom horskom hoteli vás vyjde približne na 20-tisíc korún. Ak sa rozhodnete pre luxusný apartmán v legendárnom grandhoteli, suma prekročí hranicu 900 eur (vyše 30-tisíc korún) za noc. K tomu si treba pripočítať dopravu, skipas a vreckové. Odmenou je lyžovačka vo fotogenickej alpskej krajine, hoci podľa niektorých chutí až prisladko.
Pre každého všetko
Švajčiarsko si na rozdiel od pistáciovozelených slovenských "chalúp" zachovalo tradície. S vyše storočnou históriou zimného cestovného ruchu sa stalo príkladom toho, ako zarobiť a nezabudnúť na svoju minulosť. A to je pritom rajom nielen pre milovníkov klasického lyžovania, ale aj snoubordistov či vyznávačov voľného štýlu. Adrenalínová jazda mimo vyznačených zjazdoviek spojená so skokmi zo skál a z útesov či U-rampy a ďalšími lahôdkami je tu rovnako doma ako perfektne upravené zjazdové trate.
Dĺžka nerozhoduje
Freerideri si prídu na svoje v lokalitách Crans-Montana, Andermatt či Jungfrau Region. Snowpark nájdete takmer v každom lyžiarskom stredisku. Dejisko letných snoubordových kempingov -- snowpark v Saas-Fee, oblasť Flims-Laax-Falera alebo vyhľadávané miesto pretekárov Zinal či celosvetovo známy Leysin patria k najslávnejším. Gstaad, Lauterbrunnen ponúkajú jedinečný zážitok v podobe heliskiingu -- tradičnú lanovku v tomto prípade nahrádza vrtuľník, ktorý vás dopraví na vrchol hory.
Ak sa vám budú máliť lyže či "dosky", môžete skúsiť nočné sánkovanie. Niekoľkokilometrová jazda na pneumatike v stredisku Altsch či Verbier vám poriadne zdvihne adrenalín. Pre domácich pritom nie je rozhodujúci počet lanoviek či dĺžka zjazdoviek.
Tradícia zarába
Gigantické lokality so stovkami kilometrov zjazdoviek ako rakúsky Schladming-Dachstein či francúzske Tri údolia so 600 kilometrami tratí tu nenájdete. Rovnako ako apartmánové domy z neslávnych čias francúzskej predstavy a alpskej "architektúry". Malebné dedinky bez hlučných turistov ako Adelbolden alebo obľúbené zimné stredisko pri meste bez áut Mürren uspokoja aj tých najnáročnejších milovníkov lyžovania, či adrenalínových zimných športov. Všetko sa pritom deje na pozadí pokojnej atmosféry horských jazier a riek, starobylých hradov, kaplniek a kostolov. Pravú romantiku, pre niekoho možno až v gýčovom obale, zažijete v horských chatách a hoteloch s nádhernou panorámou.
Pólo na ľade
Ak sa chcete ubytovať vo výkladnej skrini svetovej smotánky, ktorou nepohrdla ani zlatovlasá dedička s prívlastkom najbohatšia -- úspešný produkt šoubiznisu Paris Hilton, treba sa vydať do St. Moritzu. Dejiska olympijských hier, ktoré netreba nikomu zvlášť predstavovať. Lyžovať v jeho strediskách možno na horských svahoch v nadmorskej výške tritisíc metrov až do konca apríla. Okrem štandardu ako sauny, plavárne, tenisové či squashové centrá tu nájdete aj luxusné reštaurácie a exkluzívne obchody. Svetoznáme je aj tunajšie jazdecké pólo na snehu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 21:34