StoryEditor

Andrej Babiš. Chýba mi Bratislava

24.10.2008, 00:00

Andrej Babiš, označovaný za jedného z najbohatších ľudí v Česku, sa narodil na Slovensku. Do Česka sa prisťahoval ešte v roku 1992, teda v období existencie spoločného štátu Čechov, Moravanov a Slovákov. "O sťahovaní rozhodla dohoda vtedajšieho predsedu ODS Václava Klausa a vtedajšieho predsedu HZDS Vladimíra Mečiara o rozdelení Československa," hovorí o dôvodoch rozhodnutia zmeniť trvalé bydlisko generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti Agrofert Holding Andrej Babiš.
Muž, ktorému patrí okolo 170 firiem v Česku a na Slovensku, si na "nové" bydlisko zvykať nemusel. "Keďže som pracoval osemnásť rokov v podniku zahraničného obchodu Petrimex, kde som mal na starosti hlavne české chemičky, v Česku som mal plno známych a priateľov," pokračuje úspešný podnikateľ označovaný za vládcu českého poľnohospodárstva, ktorý sa môže pochváliť početnými aktivitami v chemickom priemysle a potravinárstve. Neznamená to však, že dieťaťu z prominentnej komunistickej rodiny, ktoré absolvovalo prestížne ženevské gymnázium a Vysokú školu ekonomickú v Bratislave, u našich západných susedov nič nechýba. "Chýbajú mi moji kamaráti a spolužiaci, ako i Bratislava, v ktorej som vyrástol," priznáva Babiš, ktorý v rokoch 1985 až 1990 zastupoval svojho vtedajšieho zamestnávateľa -- podnik zahraničného obchodu Petrimex v Maroku. Zo Slovenska do Česka by preniesol "mentalitu Slovákov, ktorá sa viac blíži k tej južanskej a je srdečnejšia".
Andrej Babiš sa v obidvoch krajinách cíti ako doma, dokonca má slovenské i české občianstvo. "Samozrejme, som rodený Slovák, ale v každodennom živote o tom nepremýšľam. Mám dve veľké slovenské deti, slovenskú vnučku a dve menšie české deti," vysvetľuje Babiš. Hoci má svoj holding Agrofert zaregistrovaný v Českej republike, kde platí i dane, vníma ho ako firmu, ktorá pôsobí hlavne v Československu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 00:19