StoryEditor

Poľská centrálna banka zvýšila sadzby o 25 bázických bodov

30.01.2008, 17:30
Autor:
SITASITA

Poľská centrálna banka v stredu podľa očakávaní zvýšila úrokové sadzby o 25 bázických bodov. Rozhodla o tom Rada pre menovú politiku s cieľom dostať pod kontrolu inflačné tlaky. Hlavná úroková sadzba poľskej centrálnej banky tak vzrástla na 5,25 %. Tento krok bol v súlade s očakávaniami analytikov.
"Napriek nepokoju na finančných trhoch a obavám z recesie v USA je ekonomická situácia v Poľsku veľmi jasná. Rast ekonomiky zostáva silný, zatiaľ čo inflácia systematicky zrýchľuje," zhodnotil hlavný ekonóm varšavskej pobočky Fortis Bank, Marcin Mroz. Podľa neho nebolo januárové zvýšenie sadzieb posledné.
Poľská centrálna banka začala politiku sprísňovania menovej politiky v apríli minulého roka ako odpoveď na rýchlo rastúcu ekonomiku. Odvtedy zvýšila sadzby už päťkrát. Touto politikou sa jej podarilo udržať mieru inflácie po väčšinu roka pod cieľovými 2,5 %. V posledných mesiacoch minulého roka však inflácia začala zrýchľovať, v novembri na 3,6 % a v decembri na 4 %.
Hrubý domáci produkt (HDP) Poľska stúpol v minulom roku o 6,5 %, najviac za posledné desaťročie. V tomto roku ministerstvo hospodárstva očakáva rast HDP okolo 5,5 %.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. apríl 2024 09:10