StoryEditor

Jean-Marie Le Pen

07.02.2008, 23:00

Francúzsky politik sa narodil 20. júna 1928 v bretónskom prímorskom mestečku La Trinité-sur-Mer, v rodine chudobného rybára. Keď mal 14 rokov, loď jeho otca narazila na mínu a malý Jean-Marie osirel. Do politiky sa zapájal už počas štúdií práva ako člen skupiny študentov, ktorí sa zúčastňovali na pouličných bitkách proti mladým komunistom. Neskôr sa stal vodcom študentského združenia v Toulouse. V roku 1972 založil stranu Národný front, ktorá hájila kolaborantský vichistický režim z druhej svetovej vojny, združujúci neonacistov a katolíckych fundamentalistov. Vo svojich prvých prezidentských voľbách v roku 1974 získal 0,74 percenta hlasov. Le Penova popularita však rástla ruka v ruke so zhoršujúcimi sa ekonomickými podmienkami v 70. a 80. rokoch. Body si pripísal aj za ostré ohradzovanie sa proti rastúcej imigrácii. V roku 1984 bol tento kontroverzný politik zvolený do Európskeho parlamentu. O pár rokov na to bol na svete škandál -- Le Pen označil koncentračné tábory a plynové komory za "detaily..
Šok nielen pre Francúzsko, ale celý svet, boli výsledky prvého kola prezidentských volieb v roku 2002, v ktorom Le Pen získal 16,86 percenta hlasov -- predbehol tak socialistického kandidáta Lionela Jospina a stal sa druhým po Jacquovi Chiracovi. Ten ho v druhom kole po obrovskej mobilizácii obyvateľstva presvedčivo porazil, no za Le Pena aj tak hlasovalo takmer 18 percent voličov, čiže vyše päť a pol milióna ľudí. V posledných francúzskych prezidentských voľbách v roku 2007 skončil tento kontroverzný politik, vo veku 78 rokov najstarší kandidát na prezidenta v histórii krajiny, na štvrtom mieste.
Le Pen presadzuje obmedzenie prisťahovalectva, zavedenie trestu smrti, povinnú vojenskú službu, viackrát bol obvinený z popierania holokaustu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:19