StoryEditor

Snehulky z Trnavy

18.11.2007, 23:00

V seriáli HN hľadáme pôvodné slovenské výrobky.
Snehulky sú pýchou najstaršej slovenskej cukrovinkárskej fabriky -- Figara Trnava. Aj keď továreň vyrába už vyše sto rokov, od roku 1906, a Snehulky vznikli "iba" pred 30 rokmi, majú aj ony svoj primát. Za socializmu to boli prvé takzvané osviežovače dychu. Nečudo, že príjemnou eukalyptovou príchuťou a neobvyklou rozpúšťajúcou sa konzistenciou okamžite vzbudili pozornosť spotrebiteľov. Nielen to. Snehulky sa stali tradičným československým výrobkom, ktorý nekopíroval žiaden zahraničný. Skôr naopak. Iní aj renomovaní sa ho snažili napodobňovať.
História týchto cukríkov sa začala v roku 1969, keď sa hľadal pre trnavské Figaro nový výrobný program. Dlhoročný pracovník a vedúci výroby Ing. (krstné meno) Štrba, veľký znalec vlastností cukrov, vymyslel s tímom receptúru, ktorej základom sa stala domáca surovina -- cukor, len špeciálne prísady boli z dovozu. Pod jeho vedením sa tak vyvinuli osobité cukríky s priekopníckou konzistenciou, ktorá sa dosahuje v procese zrenia v špeciálnej miestnosti. V začiatkoch v 70. rokoch sa vyrábalo len 300 kilogramov denne, no v priebehu desiatich rokov obľuba vzrástla, fabrika urobila technologické zmeny a zvýšila produkciu na 1 500 kilogramov za zmenu. Snehulky sa predávali na Slovensku aj v Česku, čo platí doteraz. Pred dvoma rokmi sa začali exportovať aj do Maďarska. Úspešne. Dnes sa ich vyrába 7 00 ton ročne, čo je pätina z celkovej výroby fabriky.
Pre zaujímavosť, trnavské Figaro prvých 30 rokov existencie nieslo najprv pomenovanie po zakladateľovi -- Fischer. Až v roku 1934 fabrike zmenili názov na Figaro. V logu pritom zostalo pôvodné "F" z rukopisu pána Fischera. Po znárodnení továrne v roku 1949 sa originálny názov na chvíľu vytratil z oficiálneho pomenovania, ale už o rok dostal závod značku Figaro naspäť a odvtedy ju má bez prerušenia. V 90. rokoch sa trnavské Figaro stalo súčasťou akciovej spoločnosti I. D. C. Holding.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. apríl 2024 00:27