StoryEditor

Taktika na krátkodobý zisk

20.09.2007, 00:00
Estónci očakávajú dochvíľnosť, ktorú aj sami dodržiavajú.

Manažérska elita tridsiatnikov
Pri dlhších rokovaniach sú prestávky vítané. Pri šálke kávy si možno pohovoriť o rôznych témach, čo je akási náhrada za úvodnú konverzáciu a príležitosť lepšie sa s partnerom spoznať.

Suchý humor zaberá
Ako téma konverzácie je vhodné všetko od počasia až po šport alebo techniku. Šport je veľmi obľúbený a keď dokážete hovoriť napríklad o basketbale, futbale, behu na lyžiach na dlhé trate alebo formule 1, úspech máte zaručený. Estónci sú aj veľkými fanúšikmi techniky, osobitne komunikačnej a výpočtovej. Veľmi obľúbenou témou sú napríklad voľby, ktoré sa v krajine uskutočňujú prostredníctvom internetu.
Estónci sú veľmi hrdí na ich kultúru a dejiny. Tak ako v Lotyšsku aj v Estónsku je obľúbený zborový spev - majú najväčšie spevácke zbory na svete! Všetko, čo spieva, sa v lete stretáva v Tallinne na speváckej súťaži. Na javisko v tvare mušle sa zmestí až 20-tisíc interpretov! Preto aj hudba je vhodným námetom na konverzáciu, rovnako ako architektúra (staré mesto Tallinnu je rovnako ako Riga na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO).
Pozor na historické témy! Estónsko v minulosti veľa trpelo pod cudzou nadvládou a každý Estónec má svoju mienku o tom, akú úlohu v estónskych dejinách zohrávali Nemci alebo Rusi. Diskutujte, len keď sa dobre vyznáte v histórii. O politických problémoch s ruskou menšinou radšej nehovorte.
Estónci sú však veľmi pyšní na ich humor, ktorý môže byť veľmi suchý a čierny, často sa smejú aj sami na sebe. Dobrý humor sa vysoko cení a v správnom čase a na správnom mieste môže rokovaniu dodať veľmi pozitívny impulz.

Náchylnosť na skepsu
Estónci očakávajú dochvíľnosť a skutočne ju aj dodržiavajú. Rokovanie sa zväčša začína formálne, neskôr, po bližšom spoznaní, sa môže prejsť na tykanie. Často to súvisí aj s relatívne nízkym vekom manažérov. Možno vás prekvapí, keď sa stretnete s partnermi vo veku 25 až 35 rokov, ale v Estónsku bývajú aj najvyššie pozície vo firmách obsadzované mladými ľuďmi.
Na rokovaní obchodní partneri bývajú skôr mlčanliví než zhovorčiví; rátajte so stručnými odpoveďami. Ich mlčanie nepovažujte za výzvu, aby ste sa sami ujali slova. Buďte rovnako zdržanliví a pokojní, partnerov neprerušujte v reči, svoje city neprejavujte navonok. Nápadné prejavovanie sebavedomia, aké je rozšírené v iných, viac extrovertných obchodných kultúrach, v Estónsku vnímajú ako chvastúnstvo.
Niekedy môže byť ťažké partnerov presvedčiť o vynikajúcej myšlienke, pretože sú náchylní na skepsu. Keď ich napokon prehovoríte, chválospev nečakajte, na prejavy uznania sú veľmi skúpi. Na druhej strane, keď si raz vytvoria názor, tvrdošijne sa ho pridržiavajú.
Svoju rokovaciu taktiku zameriavajú skôr na krátkodobý zisk, než na dlhodobé partnerstvo. Chýbajúce dlhodobé plánovanie a strategické myslenie estónskych partnerov môžu dokonca spôsobiť, že niektoré rokovania stroskotajú. Preto sa odporúča, aby ste partnerovi podrobne vysvetlili vzájomný úžitok, ktorý môžu priniesť dlhodobé obchodné vzťahy. Estónci si radi nechávajú viac času na rozhodovací proces. Po uzavretí zmluvy alebo odsúhlasení projektu ich hneď začnú spoľahlivo plniť.

Bez dlhých rečí
Pracovné obedy alebo večere sú bežné a v obchodnom styku rozšírené. Správanie pri stole sa priveľmi neodlišuje od stredoeurópskeho, avšak na rozdiel od Litovčanov a Lotyšov, Estónci si nepotrpia na dlhé rečnenia pri stole a prípitky. Povedať Terviseks! (Na zdravie!) celkom postačí.
Kuchyňa je vidiecka, kaloricky bohatá a pomerne prostá. Už raňajky bývajú nezriedka výdatné: praženica, pečené zemiaky alebo mäsité jedlá. Okrem bohatstva rýb, národnými jedlami sú pirukad (cestové taštičky plnené mäsom a zeleninou) a rosolje (zemiakový šalát s červenou repou a sleďmi). Ako predjedlo je veľmi obľúbená kapustnica s kyslou smotanou. Tmavý chlieb sa podáva ku každému jedlu, rovnako je na stole vždy mlieko alebo cmar. Pred jedlom sa želá Head isu! (Dobrú chuť!).
Pri konzumácii alkoholu buďte obozretní. Estónci, podobne ako ich škandinávski príbuzní, radi popíjajú, najčastejšie pivo a víno. Tvrdý alkohol si cení staršia generácia, mladší ľudia obľubujú ľahšie nápoje.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 05:00