StoryEditor

Poradňa

10.09.2008, 00:00

Daň z príjmu z predaja bytu
Mám byt, v ktorom nemám trvalý pobyt. Chcem ho predať skôr, ako uplynie 5 rokov. Byt som kúpila za 1 milión korún, predám ho za 2,3 milióna. Z rozdielu, to je, z 1,3 milióna, by som mala zaplatiť daň 19 %. Aké položky si môžem uplatniť pri znížení dane? Môžem si z príjmu z predaja odrátať okrem 1 milióna napríklad aj výmenu okien a podláh v byte za 220-tisíc korún?
Ak byt, v ktorom nemáte trvalý pobyt, vlastníte menej ako päť rokov a chcete ho predať, príjem z predaja je zdaniteľným ostatným príjmom. Potrebné bude uviesť ho do daňového priznania medzi príjmy z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti.
Príjem bude vo výške 2,3 milióna korún. Za výdavky, o ktoré možno tento príjem znížiť, možno považovať len tie, ktoré v preukázateľnej výške vyplývajú z § 8 ods. 5 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov. Môže ísť o:
-- preukázateľne zaplatenú kúpnu cenu alebo v ostatných prípadoch
-- cenu zistenú v čase nadobudnutia (pri získaní bytu dedením alebo darovaním sa vychádza z ceny podľa § 25 tohto zákona) alebo
-- zostatkovú cenu, ak ide o majetok, ktorý bol zahrnutý v obchodnom majetku.
Ďalej to môžu byť finančné prostriedky preukázateľne vynaložené na technické zhodnotenie, opravu a údržbu, vrátane ďalších výdavkov súvisiacich s predajom (okrem výdavkov na osobné účely) a výdavky preukázateľne vynaložené na obstaranie alebo výrobu vo vlastnej réžii. Za výdavok nemožno považovať hodnotu vlastnej práce na veci, ktorú si predávajúci sám vyrobil alebo ju vlastnou prácou zhodnotil.
Z uvedeného vyplýva, že náklady spojené s výmenou okien a podláh v byte v preukázateľnej výške by bolo možné uplatniť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:56