StoryEditor

Zlaté glóbusy. Žiadna šou, ale iba tlačovka

08.01.2008, 23:00
Slávnostné udeľovanie filmových a televíznych ocenení Zlatý glóbus sa po prvý raz vo svojej histórii neuskutoční. Dôvod? Už viac než dva mesiace trvajúci štrajk Združenia filmových a televíznych scenáristov.

Práve ten zapríčinil, že mená víťazov sa dozvieme netradične - na tlačovej konferencii. V nedeľu večer ju odvysiela televízia NBC.

Ani červený koberec, ani párty
Zlaté glóbusy sú po Oscaroch a Grammy treťou najsledovanejšou televíznou šou. Priame prenosy slávnostného ceremoniálu sa vysielajú do 150 krajín sveta, minulý rok pritiahli k televíznym obrazovkám vyše 20 miliónov divákov. Tento rok, keď navyše oslavujú 65. výročie, sa budeme musieť zaobísť bez ich červeného koberca a žiarivých rób.

Mraky nad ceremoniálom sa zaťahovali už niekoľko týždňov, búrka sa začala minulý piatok, keď sa udeľovanie rozhodla bojkotovať herecká asociácia Screen Actors Guild (SAG). Vyjadriť podporu štrajkujúcim scenáristom sa rozhodli hviezdy ako George Clooney, Angelina Jolie, Tom Hanks, Cate Blanchett, Johnny Depp aj Keira Knightley. Bez ich účasti, celkom prirodzene, vznikla obava, že odovzdávanie cien budú ignorovať aj diváci.

Zástupcovia hollywoodskej Asociácie zahraničných novinárov, ktorá Zlaté glóbusy organizuje, sa s hercami pokúšali cez víkend dohodnúť - bez úspechu. V pondelok prezident Asociácie Jorge Camara definitívne oznámil, že 65. ročník Zlatých glóbusov sa neuskutoční. "Sme veľmi sklamaní, že naše tradičné udeľovanie cien sa tento rok neuskutoční a že milióny divákov na celom svete neuvidia mnohých zo svojich obľúbených hviezd oslavujúcich významné úspechy vo filme a televízii za rok 2007," uviedol. Zrušené budú navyše aj párty, ktoré po slávnostnej šou tradične nasledovali. Herci si však po ceny môžu prísť na tlačovú konferenciu.

Straty na všetkých stranách
Medzi najväčších favoritov na zisk Zlatého glóbusu patria filmy Pokánie Joa Wrighta a Táto zem nie je pre starých bratov Coenovcov. Kým britská romanca sa hrdí najväčším počtom nominácií (sedem), Coenovci už stihli pozbierať množstvo výročných cien amerických recenzentov. Z hercov budú o sošku súperiť mená ako Julie Christie, Cate Blanchett, Angelina Jolie, George Clooney, Daniel Day-Lewis, Johnny Depp aj Denzel Washington. Všetkých nominovaných predstaví NBC podrobnejšie v nedeľu večer pred spomínanou tlačovou konferenciou v spravodajskom magazíne Dateline.

Združenie filmových a televíznych scenáristov stávkuje od 5. novembra 2007 najmä kvôli tomu, že si robí chúťky na väčší podiel z internetovej distribúcie. Svoj protest vyjadrujú tým, že prestali písať televízne a filmové scenáre, odmietajú upravovať aj hotové scenáre počas nakrúcania. V dôsledku štrajku sa tak zastavila výroba seriálov Nezvestní, Zúfalé manželky či filmu Anjeli a démoni. O prácu navyše prišlo mnoho ľudí, ktorí pracujú mimo kamier (maskéri, kulisári, zvukári...).

Zlaté glóbusy sú zväčša predzvesťou hlavnej filmovej udalosti - Oscarov, ktorých odovzdávanie sa uskutoční 24. februára. Zatiaľ nik netuší, či bude ohrozená aj táto šou. Všetko záleží na tom, kedy sa skončí štrajk. Istú nádej do už takmer bezvýchodiskovej situácie vniesla dohoda, ktorú štrajkujúci scenáristi dosiahli v pondelok s filmovou spoločnosťou United Artists Films (jej spolumajiteľom je aj Tom Hanks). Podrobnosti dohody nezverejnili, avšak týka sa všetkých kľúčových požadovaných bodov.

Straty po zrušení ceremoniálu vzniknú na všetkých stranách: diváci prídu o svoje obľúbené hviezdy, hviezdy o možnosť predviesť sa na červenom koberci a hollywoodska Asociácia zahraničných novinárov o zisky. Minulý rok jej totiž udalosti spojené so Zlatými glóbusmi vyniesli vyše 6 miliónov dolárov.

Z nominovaných drám:
Americký gangster
Čierna krv
Pokánie
Prísľuby z východu
Táto krajina nie je pre starých

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 00:59