StoryEditor

Dolár ešte nie je z najhoršieho vonku

07.01.2008, 23:00
Americký dolár má za sebou neúspešný rok. Jeho hodnota oproti euru počas uplynulých dvanástich mesiacov klesla o viac ako desať percent a jeho pád sa pravdepodobne ešte nezastavil.

Klesajúca hodnota dolára doteraz kompenzovala najmä vysoké ceny ropy, ktoré sa tak neprejavili v plnej miere v cenách benzínu na Slovensku. V priebehu tohto roka by sa však mala zelená bankovka dostať z najhoršieho a má priestor na mierne spevnenie. Dôležité budú údaje o raste či poklese americkej ekonomiky.
Pokles bude pokračovať...
Dolár začal prudko klesať najmä v druhej polovici minulého roka, keď sa naplno prejavila kríza na hypotekárnom a úverovom trhu v Spojených štátoch. Kríza zasiahla aj najväčšie americké banky, ktoré sa nevyhli vysokým stratám. "Keďže väčšina strát finančného sektora z obchodov s aktívami založenými nehnuteľnosťami je už známa, postupne by sa mala upokojovať aj situácia na finančných trhoch," predpokladá analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Dolár by preto podľa nej mohol korigovať časť strát z minulého roka.
Na začiatku tohto roka by však americká mena mala podľa analytikov v oslabovaní pokračovať. "Očakávame, že dolár bude ešte v prvom štvrťroku pod tlakom. Smerovanie eurodolárového trhu je v tomto momente do veľkej miery ovplyvňované výhľadom úrokového diferenciálu. Americká centrálna banka Fed jednoznačne naďalej smeruje k nižším sadzbám, pričom Európska centrálna banka sa ešte stále aspoň teoreticky pohráva s myšlienkou sprísňovania úrokovej politiky," vysvetľuje analytik ČSOB Marek Gábriš. Podľa analytika Tatra banky Branislava Baričáka nízky rast hrubého domáceho produktu v Spojených štátoch prinúti americkú centrálnu banku znižovať úrokovú sadzbu až pod 3,5 percenta. "Európska centrálna banka znižovať hlavné úroky nebude. Kľúčovú sadzbu by mala ponechať bez zmeny minimálne do posledného štvrťroka 2008," predpokladá Baričák. V prvých mesiacoch roka sa tak podľa neho môže kurz dostať až k 1,5 dolára za jedno euro.
...ale nie veľmi dlho
Počas roka by však americká mena predsa len mala začať opäť mierne rásť. Podľa agentúry Bloomberg by sa do konca tretieho štvrťroka mala posilniť o 4,4 percenta až k hranici 1,4 dolára za euro. "Od druhého štvrťroka očakávame obrat a postupne posilňovanie. Najmä v dôsledku zlepšovaniu externej rovnováhy americkej ekonomiky a aj preto, že očakávame nutnosť skôr či neskôr znižovať sadzby aj v eurozóne," povedal Gábriš. Pod hranicu 1,5 dolára za euro by sa podľa neho dostať nemal. "Odhadovať tento menový pár je dosť nevyspytateľné. Do konca roka očakávame postupný sklz k hranici 1,38 USD/EUR," dodal. Valachyová predpokladá, že sa kurz do konca roka dostane na 1,35 dolára za euro.
Koruna sa posilní
Oproti doláru by sa tak na začiatku tohto roka mohla posilniť aj slovenská koruna. Kurz koruny a amerického dolára sa prepočítava podľa pohybov slovenskej meny oproti euru a eura oproti doláru. Podľa Markéty Šichtařovej zo spoločnosti Next Finance slovenskej korune nahráva prevažne dobrá nálada na stredoeurópskych trhoch. "Január by sa mal ešte niesť v znamení posilňovania koruny. Je otázkou dní, kým sa kurz pokúsi opäť prelomiť hranicu 33 korún za jedno euro," predpokladá Šichtařová. Neskôr sa však podľa nej trend otočí. "Inými slovami, nepredpokladáme, že kurz by sa v najbližších týždňoch dokázal posilniť príliš hlboko pod 33 koruny za euro," dodala.
Približne v polovici roka by mal byť známy konečný konverzný kurz koruny k euru. Keďže sa medzi týmito menami predpokladá určitá stabilizácia, pohyby koruny k americkému doláru budú závisieť výlučne od pohybov kurzu eura k americkej mene.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 07:16