StoryEditor

Samotár a gangster. Dvaja muži, ktorí dobývajú kiná

07.01.2008, 23:00

SOM LEGENDA
V amerických kinách mal film Som legenda premiéru 14. decembra 2007. Odvtedy stihlo komorné sci-fi zarobiť vyše 350 miliónov dolárov. Vďaka čomu? Populárnej apokalyptickej téme? Či vďaka Willovi Smithovi v hlavnej úlohe?
Píše sa rok 2009. Istá americká doktorka oznamuje, že vynašla liek, ktorý so stopercentnou účinnosťou lieči nie len osýpky, ale aj rakovinu. O tri roky neskôr sú ulice New Yorku prázdne a popukané, budovy zívajú prázdnotou, po najväčších bulvároch sa preháňajú stáda sŕn, priamo z betónu vyrastajú kusy tráv... A jediným obyvateľom "hlavného mesta sveta" je virológ Robert Neville. Spolu so svojím psom - sučkou Samanthou - je v meste osamotený už vyše tisíc dní. Cez deň mapuje ulice a loví zver, v noci sa skrýva pred tzv. svetlocitlivými - kedysi ľuďmi, ktorých zmutovaný liek premenil na príšery. Svetlo ich ničí, ale v noci bažia po krvi. Neville je ako jeden z mála proti vírusu imúnny, a tak ostal v New Yorku, aby našiel protiliek. Dní bez úspechu však pribúda a samota je čoraz neznesiteľnejšia.
Som legenda je už treťou filmovou adaptáciou novely s rovnomenným názvom Richarda Mathesona z roku 1954. O originálnosť a dôvtip sa však mohol režisér Francis Lawrence pokúsiť aspoň pri jej spracovaní. Nestalo sa. Je veľmi pravdepodobné, že ak by "legendou" nebol práve Will Smith, po filme by krátko po premiére už asi nik neštekol. Smith, ktorého preslávila najmä komédia Muži v čiernom, aj vo filme Som legenda potvrdzuje, že nie je hercom, ktorý sa kĺže len po povrchu svojich postáv. Keď však škrípe ostatné, kvalitu filmu jeden muž nezachráni. Dialógom totiž nechýba klišé, akékoľvek "zlomové okamihy" (osudové poranenie Nevillovho psa, útoky svetlocitlivých, príchod človeka "zvonka" či odhalenie Nevillovho úkrytu), žiaľ, pre diváka nie sú nijako prekvapujúce, keďže sú pre napredovanie deja nevyhnutné. A ak sa aj objaví situácia, ktorej rozvedenie by stálo za to, režisér ostane kdesi na polceste.
Som legenda tak spomedzi ostatných sci-fi bude vytŕčať asi len zárobkami, atmosférou sa ani len nedoťahuje na filmy s podobnou témou (najbližšie má asi k Potomkom ľudí). Staviť všetko na jedného herca sa dá, no len v prípade, že mu zvyšok filmu siaha aspoň po členky. "Som legenda," si možno raz bude môcť povedať Will Smith. Francis Lawrence má k tomu zatiaľ ďaleko.

Som legenda
- na projekte začali Warner Bros pracovať už v roku 1995, film mal pôvodne režírovať Ridley Scott
- novelu Som legenda Richarda Mathesona z roku 1954 sfilmovali už aj v rokoch 1964 a 1971
- scéna ničenia Brooklynského mosta stála 5 miliónov dolárov
- dcéru Roberta Nevilla si vo filme zahrala skutočná dcéra Willa Smitha

AMERICKÝ GANGSTER
Martin Scorsese, Francis Ford Coppola a Brian de Palma. To sú traja veľpáni filmovej gangsterky. Ich diela Mafiáni, Krstný otec či Zjazvená tvár patria ku klasikám tohto žánru. Režisér Ridley Scott sa do ich skupiny pokúša zaradiť filmom Americký gangster, nakrúteným podľa skutočnej udalosti.
Amerikou 70. rokov zmieta nielen vojna vo Vietname, ale aj rozvíjajúci sa obchod s drogami. Šance zapojiť sa doň sa chopil aj Frank Lucas, ktorý bol dlhé roky "žiakom" gangstra a zároveň hrdinu Harlemu Bumpyho Johnsona. Po jeho smrti nastal čas, aby ktosi prevzal jeho miesto. Lucas sa z pozície podceňovaného poskoka postupne vypracuje na najdôležitejšiu postavu newyorských ulíc. Napojí sa totiž priamo na zdroj vo Vietname (vďaka čomu môže čistý heroín predávať za nižšiu cenu ako konkurencia svoj riedený) a peniaze i moc sa začínajú sypať. Na protiľahlej strane zákona zatiaľ na svoju šancu vyčkáva až príliš poctivý policajt Richie Roberts, ktorý dostane možnosť viesť protidrogovú jednotku. Krok za krokom sa dostáva aj k Frankovi Lucasovi.
Príbeh drogového magnáta vo svojej podstate nie je ničím originálny. A keďže vychádza zo skutočného príbehu, aj jeho vyvrcholenie je vopred nalinkované. Napriek tomu dokázal Ridley Scott vytvoriť na plátne umelecké dielo. A to vďaka viacerým faktorom: silnému herectvu, precíznej kompozícii záberov, skvelému strihu, a teda dobrej dynamike deja.
Stávka na Denzela Washingtona v úlohe Lucasa a Russela Crowea v úlohe dobrého policajta vyšla dokonale - obaja sú vo svojich postavách mimoriadne autentickí. Priam ukážkovo "odporná" je však aj postava policajta Trupa, a to najmä vďaka hercovi Joshovi Brolinovi. Poklonu si zasluhuje tiež výborne zvládnuté tempo filmu - počas 156 minút divákovi nie je dovolené pozrieť sa z nudy na hodinky. Akčné scény striedajú dlhé niekoľkosekundové zábery, každý z nich je pritom dokonale vystavaný a vizuálne pôsobivý. Scott si dal záležať aj na tom, aby z filmu sálala atmosféra ulíc Harlemu v 70. rokoch.
Americký gangster síce v tržbách film Som legenda zatiaľ neporazil, vysoko ho však predstihuje kvalitou. Miesto medzi filmovými gangsterkami mu tak zaslúžene patrí.

Americký gangster
- film má tri nominácie na Zlatý glóbus a zisk vyše 192 miliónov dolárov
- Russel Crowe spolupracoval s Ridleym Scottom už vo filmoch Gladiátor a Dobrý ročník
- Denzel Washington vymenil ako Frank Lucas počas nakrúcania 64 kostýmov
- vo filme sa vystrieda 180 lokácií, z toho až na jednu sú všetky autentické

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 01:53