StoryEditor

Keď odchádza fabrika. Spoveď prvého muža

19.02.2009, 23:00
O generálnom riaditeľovi svidníckej odevnej fabriky Svik Ladislavovi Koudelkovi zamestnanci hovoria, že s nimi žije a je z jednej misy, profesionálne ich vychováva, pozná ich rodinné zázemie, dokonca si s nimi občas aj zamuzicíruje v kapele.

Nedávno sa však zhruba jedna tretina z 900 zamestnancov, zväčša žien, ocitla na čiernom zozname a Koudelka sa musel rozhodnúť, kto z veľkej rodiny krajčírok opusti svidnícku fabriku.

"Vážna vec,“ pripúšťa Ladislav Koudelka. "Aj riaditeľ Ústredia práce Ján Sihelský mi povedal, že to musí byť to posledné, keď som sa aj ja rozhodol prepúšťať.“

Aké pocity sa zmocňujú muža, ktorý poskytoval ľuďom z okolia dlhé roky chlieb a hry?

"Sú len dve možnosti,“ odpovedá so vzdychom. "Môžem sa hrať na ľudomila, alebo zachovať fabriku.“ Koudelka vie, o čom hovorí. Textilka je jediná v celom okrese, ktorá zamestnáva 900 ľudí. Ak sa raz zavrie, už nikdy do nej nevkročí ani noha. Otázka pre neho preto znela, ako zachrániť fabriku a ďalej v nej poskytovať ľuďom živobytie. Aj tento "otec“ veľkej rodiny musel zabudnúť na city a venovať sa číslam.

"Bohužiaľ, mali sme len tri možnosti: produktivitu práce, kvalitu a cenu,“ vyratúva.

Prví mali byť prepustení tí, ktorí prišli do fabriky ako poslední, potom pracujúci dôchodcovia a napokon ľudia, ktorí dlhodobo nedosahovali dobré pracovné výsledky a "rodina“ na nich zákonite doplácala. V textilke navyše pracovali aj ľudia, ktorým sa všetci ostatní skladali na cestovné. Druhú zmenu totiž dovážali z okolia zmluvnými autobusmi, za ktoré mesačne platili desaťtisíce korún, od marca alebo apríla začnú pracovať len na jednu zmenu a autobusy zrušia. Rozlúčili sa tiež s krajčírkami, ktoré aj päť dní v mesiaci maródovali... Každý zamestnanec teda zhruba vedel, na čom je. Platilo jediné: bránu fabriky neopustia obaja manželia, jeden vždy zostane.

"Bez ohľadu na sociálne cítenie sme museli pristúpiť k inventarizácii výkonov, produktivite práce a efektívnosti. To je šanca krízy,“ tvrdí Koudelka.

Tým, že vo firme zostanú zamestnanci, ktorí pracujú na sto percent, generálny riaditeľ odhaduje že si uchovajú prácu minimálne na ďalšie 4 roky dopredu.

Z predpokladaných 270 pracovníčok napokon fabrickú bránu opustí len 175. Ani tie pravdepodobne nie nadlho. Ročne totiž odíde z fabriky na materskú dovolenku asi 100 mladých žien, prepustené krajčírky, zaevidované na úrade práce, teda môžu v priebehu jediného roka zaujať ich pracovné pozície.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 10:31