StoryEditor

O štátne dlhopisy je menší záujem

17.01.2008, 23:00
Na financovanie dlhu by chcel štát v tomto roku predať dlhopisy približne za sto miliárd korún. Je to menej ako boli pôvodné odhady, keďže minuloročný deficit bol nižší ako plánovaný.

Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) bude mať pri vydávaní štátnych cenných papierov zase o niečo ťažšiu úlohu. Záujem o domáce dlhopisy totiž každoročne klesá. Banky sa snažia umiestniť svoje peniaze do výnosnejších nástrojov.
Vyššie sadzby, vyššie náklady
Z očakávaných dlhopisov za sto miliárd korún by bola pravdepodobne jedna tretina umiestená na európskom trhu ako eurobond. "Podmienky na finančných trhoch budú pre štát v tomto roku nevýhodnejšie ako v prechádzajúcich rokoch. Možno preto očakávať, že dosiahnutá priemerná úroková sadzba, a teda aj náklady na správu štátneho dlhu, budú mierne vyššie," hovorí Tomáš Kapusta z odboru riadenia dlhu agentúry ARDAL. Uplynulý rok sa predali dlhopisy na domácom trhu v nominálnej hodnote takmer 72 miliárd korún a dosiahnutá priemerná ročná úroková sadzba vážená hodnotou bola 4,16 percenta.
Menší záujem
V tomto roku podľa ARDAL-u opäť možno očakávať zmenšený dopyt po domácich dlhopisoch, najmä v súvislosti s ďalším zlepšením ratingu Slovenska, ktoré sa očakáva po odsúhlasení vstupu do eurozóny. "Lepší rating krajiny bude ,brzdiť' rast výnosov zo štátnych dlhopisov, najmä na eurobondovom trhu," vysvetľuje Kapusta.
Záujem o investovanie do slovenských štátnych dlhopisov každoročne klesá priamo úmerne rozvoju úverového trhu, najmä hypotekárneho bankovníctva. Tradične do slovenských štátnych dlhopisov investujúce slovenské banky sa usilujú o výnosnejšie, aj keď rizikovejšie umiestenie peňazí a ostatní, noví a menší investori, tento úbytok nedokážu nahradiť. "Rozmach hypotekárneho bankovníctva rozširuje škálu investičných príležitostí do cenných papierov. Výnosy sú rovnako atraktívne a ratingy niektorých bánk sú vyššie ako Slovenskej republiky," podčiarkuje Rastislav Habán, riaditeľ investičného portfólia a zdrojov VÚB banky.
"Príčinou menšieho dopytu po štátnych dlhopisoch zo strany investorov môže byť aj to, že ministerstvo financií uprednostňuje vydávanie dlhopisov s dlhšou lehotou splatnosti, zatiaľ čo investori by uprednostnili kratšiu lehotu splatnosti do troch rokov alebo dlhopisy s pohyblivým kupónom. Som presvedčený, že by bol značný záujem o dlhopisy s výnosom nadviazaným na budúcu infláciu na Slovensku, ktoré sa však u nás nevydávajú," hovorí Michal Kustra, predseda Predstavenstva Tatra Asset Managementu. "Tradične dobre sa na slovenskom trhu predávajú dlhopisy s krátkou splatnosťou, ktoré v minulom roku tvorili podstatnú časť predaných dlhopisov," potvrdzuje Tomáš Kapusta.
Jeho slovám dáva za pravdu aj prvá tohtoročná aukcia štátneho dlhopisu. "Je to krátka emisia, ktoré sa končí o dva roky. Preto sa dal očakávať záujem investorov. Prekvapujúce však bolo, že ARDAL akceptoval iba 5,1 miliardy, hoci mohol sedem. Agentúra sa rozhodla prijať iba určitú úrokovú sadzbu. Pravdepodobne v súčasnosti disponuje dostatočnými zdrojmi, lebo 30. januára tohto roku čaká splatenie časti reštrukturalizačných dlhopisov za 27,8 miliardy korún," konštatuje Habán.
Úspešný rok
V uplynulom roku ministerstvo financií prostredníctvom agentúra ARDAL predalo oproti roku 2006 na domácom primárnom trhu viac dlhopisov. Najviac sa predalo v aukciách na začiatku roka, keď boli úrokové sadzby najmenšie. Po ich náraste v druhej tretine roka, ktorý súvisí najmä s pretrvávajúcou krízou na finančných trhoch, štát predal len minimálne množstvo. "Zdroje od investorov sa podarilo získať za veľmi priaznivých podmienok, pretože najmä v prvom polroku 2007 sa agentúre podarilo úspešne naplniť potrebné objemy podľa harmonogramu. V druhom polroku, keď došlo k zvýšeniu úrokových sadzieb, už mohli odmietať ponuky investorov," hodnotí Habán. Touto politikou agentúra podľa neho ušetrila pre štát "rádovo desiatky miliónov korún".

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:26