StoryEditor

Úrad práce upomienky neposiela

07.12.2009, 23:00
Ak si hľadáte prácu a nekomunikujete s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny, ten vás môže bez upozornenia vyradiť z evidencie.

Byť evidovaný na úrade práce neznamená iba poberať dávky v nezamestnanosti a čakať na to, že vám niekto ponúkne novú prácu. Ako uchádzač o zamestnanie máte aj povinnosti. Sami by ste si mali aktívne hľadať prácu a pravidelne sa hlásiť na úrade práce. Ak budete povinnosti, ktoré vám vyplývajú zo statusu uchádzača o zamestnanie zaradeného v evidencii nezamestnaných, ignorovať, úrad práce vás môže z evidencie bez upozornenia vyradiť. Dostať sa naspäť do evidencie je možné. Bude vás to však niečo stáť.

Bez upomienky
Medzi vaše povinnosti uchádzača o zamestnanie patrí napríklad pravidelne preukazovať úradu, že si prácu hľadáte aj sami, prípadne prísť na úrad do troch pracovných dní od vyzvania. Nespoluprácu pri hľadaní práce rieši úrad tak, že vás z evidencie nezamestnaných vyradí. Urobiť tak môže aj bez upozornenia. "Každý uchádzač je predsa pri zaevidovaní poučený o svojich povinnostiach. Ak však existuje vážny dôvod, pre ktorý si povinnosti nemohol plniť, môže sa odvolať,“ vysvetlil HN riaditeľ odboru služieb zamestnanosti Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Nitre Igor Vavrík.

Po troch mesiacoch
Dôvodov, pre ktorý vás môže úrad práce vyradiť z evidencie, je hneď niekoľko. "Najčastejšie sa v praxi stretávame s tým, že uchádzač o zamestnanie sa v stanovenom termíne nedostavil na úrad, a že s úradom nekomunikuje,“ povedal HN Peter Zeman z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. "V takomto prípade môže byť uchádzač sankčne vyradený z evidencie na obdobie troch mesiacov. Po uplynutí týchto troch mesiacov si môže opätovne podať žiadosť o zaradenie do evidencie. Samozrejme, ak spĺňa podmienky na zaradenie do evidencie,“ dodal. Podľa riaditeľky Úradu práce v Trenčíne Teresy Pavláskovej sa do evidencie uchádzačov o zamestnanie môžete opätovne prihlásiť aj po tom, ako skončíte v novom zamestnaní alebo ukončíte školu. Treba to však urobiť do siedmich kalendárnych dní.

Bez zdravotnej poistky
Vyradený uchádzač okrem dávky v nezamestnanosti príde takisto o odvody do zdravotnej poisťovne. "Počas obdobia, keď je človek evidovaný ako uchádzač o zamestnanie na Úrade práce, platí za neho odvody na zdravotné poistenie štát. Ak je človek vyradený z evidencie uchádzačov o zamestnanie a nie je poistený z iného titulu, platí si odvody na zdravotné poistenie sám,“ pripomenul Vavrík. Ako dodal, v tomto prípade nepomôže ani opätovne sa zaevidovať na úrade práce. "Štát mu odvody na zdravotné poistenie počas obdobia vyradenia z evidencie uchádzačov o zamestnanie nedoplatí, ani keď sa opätovne zaeviduje.“

Kvôli čomu vás môžu vyradiť z evidencie
- nastúpite do zamestnania
- pracujete načierno
- začnete podnikať
- začnete študovať
- nastúpite na výkon trestu odňatia slobody
- získate nárok na starobný dôchodok
- narodí sa vám dieťa
- úmrtie
- odídete do zahraničia na dlhší čas
- zamestnáte sa v zahraničí
- požiadate o vyradenie z evidencie
- máte príjem presahujúci 65 % životného minima
- zistíte neplatnosť skončenia pracovného pomeru
- nereagujete tri pracovné dni na výzvu úradu práce bez vážneho dôvodu
- nespolupracujete s úradom
- bolo vám vydané pracovné povolenie v zahraničí

Zdroj: Zákon o službách zamestnanosti

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 00:39