StoryEditor

Prvýkrát? V osemnástich

24.03.2011, 23:00
Autor:
aszasz

To, že naše sexuálne túžby neohraničuje vek, potvrdzujú aj výsledky sexuálneho prieskumu medzi mladými, ktorý iniciovalo Pepíno. Sexu sa oddávame o niečo skôr. Zatiaľ čo generácia ľudí, ktorí dnes majú medzi 25 až 30 rokov, mala prvý sex okolo štrnásteho roku života len v troch percentách, veková skupina, ktorá má teraz tesne pred dvadsiatkou, už v 5,2 percenta prípadov.

Bratislava má čas
Celkovo skoro polovica mladých začína s intímnym životom okolo osemnástich rokov. Zaujímavý je fakt, že k prvému sexu až po dvadsiatke sa priznali najviac Bratislavčania. Iný extrém je zase v tom, že prvý sex okolo štrnásteho roku života majú najmenej ľudia z malých obcí a najviac z veľkých miest. Je to logické, veľké mesto ponúka mladému človeku viac príležitostí ako dedina.

Psychológ a pedagóg Ivan Lukšík, ktorý sa dlhodobo venuje sexuálnemu správaniu mladých ľudí, sa pre HN vyjadril, že sa rozdiely medzi mužmi a ženami stierajú. "Napríklad v sexuálnom debute mladých ľudí, a dá sa povedať, že aj v počte partnerov. U mužov promiskuita klesá, ženy ide smerom nahor. Vyrovnáva sa to." Súvisí to podľa neho tým, že je u nás akási tendencia k unisexu. "Mladé ženy sa emancipujú. Aj v tej sexuálnej oblasti."

Strašiak je tehotenstvo
Alarmujúce je zistenie, že by viac než polovica Slovákov vo veku 18 až 20 rokov pristúpila na pohlavný styk bez použitia kondómu. "To nie je až také slávne, napríklad vo Švajčiarsku sa robia veľké kampane s bilbordmi, na ktorých sú napríklad kondómy, takže sú na tom v ochrane logicky lepšie," vyjadril sa Lukšík. U nás stále pretrváva názor, že kondóm je v prvom rade ochranou pred tehotenstvom. A nie ochranou pred chorobami.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 07:54