StoryEditor

Investičné fondy predražili poplatky

19.01.2003, 23:00

Americké regulačné orgány vo štvrtok tvrdo zasiahli proti maklérskym firmám z dôvodu predraženia služieb pre investorov vkladajúcich peniaze do fondov. Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) požiadala Národnú asociáciu obchodníkov s cennými papiermi (NASD) a Inštitút investičných firiem (ICI), ktorý je združením investičných fondov, vytvoriť pracovnú skupinu, ktorá by vypracovala odporúčania na ukončenie zneužívania investorov prostredníctvom poplatkov, ktoré musia platiť pri investovaní do fondov. Požiadavka nasledovala po tom, čo SEC a iné regulačné orgány začali vyšetrovať spôsob predaja podielových listov v investičných fondoch, ktoré sú správcami aktív v celkovej hodnote približne 6,6 bilióna USD. NASD vyhlásila, že našla dôkazy, že obchodníci s cennými papiermi predražili vstup do investičných fondov. Pre akciové fondy je priemerný poplatok na úrovni 4,1 %, čo znamená 20 mld. USD ročne. Rozhodnutie SEC prešetriť poplatky investičných fondov podporil aj republikán Michael Oxley, predseda komisie pre finančné služby snemovne reprezentantov.
Regulačné orgány si myslia, že maklérske firmy neposkytli investorom sľúbené zníženie poplatkov, známe ako zlomový bod, v prípade investícií vo väčších objemoch. Zníženie poplatku sa uskutočňuje formou odstupňovania. Bežným limitom na získanie zľavy je 50 až 100 tis. USD. Ďalšie podozrenia sú z toho, že makléri predávali produkty radšej v hodnote 249 tis. USD, pretože zlomovým bodom bolo 250 tis. USD, čím sa chceli vyhnúť zníženiu poplatkov. "Táto záležitosť vyžaduje rýchle konanie zo strany regulačných orgánov, ako aj zvýšenú pozornosť na investičné fondy a maklérske firmy a, samozrejme, aj na zástupcov spotrebiteľských práv, aby chránili záujmy investujúcej verejnosti," povedal Harvey Pitt, odchádzajúci predseda SEC.
Úrady už zaslali listy maklérom ako je Merril Lynch, Salomon Smith Barney a Morgan Stanley, v ktorých ich žiadali, aby si skontrolovali predaje investičných fondov. SEC a NASD by mali zverejniť výsledky spoločného vyšetrovania v priebehu budúceho mesiaca. ICI povedala, že vyšetrovať treba maklérov, a nie investičné fondy. "Je to zodpovednosť predajcov uistiť sa, že či klientove peniaze boli použité na nákup produktov investičných fondov, či sa poskytla zľava z poplatku makléra pri zlomovom bode, ktorú určuje alebo vyžaduje investičný fond," povedali zástupcovia ICI. V utorok sa dohodli šéfovia dvoch najväčších amerických investičných fondov a spojili sily, aby verejne zaútočili na návrh SEC.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 21:19