StoryEditor

Ako dopadli slovenskí olympijskí víťazi

20.01.2011, 23:00

Miloš Mečíř (tenis)
Olympijský víťaz zo Soulu 1988 počas svojej kariéry vyhral i 11 titulov na okruhu ATP. Po skončení profesionálnej kariéry sa presadil ako tréner, nehrajúcim kapitánom daviscupového tímu sa stal v roku 1994, neskôr bol aj osobným koučom Karola Kučeru, je šéfom TK Slovan Slovenská sporiteľňa Bratislava. Ako kapitán viedol Slovensko v jeho prvom semifinále Davisovho pohára proti Argentíne v roku 2005, doteraz trénuje a pohybuje sa v tenisovom svete.

František Kunzo (futbal)
V roku 1980 bol členom zlatého futbalového družstva, ktoré prinieslo medailu z OH v Moskve. Väčšinu svojej kariéry kopal za Duklu Banská Bystrica, pár rokov po olympiáde sa však presťahoval do Košíc, kde žije dodnes. Vychoval troch synov -- futbalistov, v súčasnosti je správcom futbalového štadióna v Košiciach a trénuje deti.

Jozef Pribilinec (chôdza)
Zlatý na OH 1988 v Soule v olympijskom rekorde. Po revolúcii vstúpil do politiky, zakladal Stranu demokratickej ľavice a od roku 1994 do 1998 bol poslancom NR SR. Podieľal sa aj na výstavbe olympijského športového centra v Dudinciach, ktorá je teraz pozastavená. Venoval sa športovo-obchodným aktivitám, dnes poľovníctvu a starostlivosti o zver, má prenajatý revír v Slovenskom rudohorí Je rozvedený, má päť detí, žije v Nitre.

Stanislav Seman (futbal)
Brankár československého futbalového tímu, ktorý vyhral OH v roku 1980 v Moskve a dostal len jeden gól. Takmer dvadsať rokov obliekal iba dres Lokomotívy Košice, potom sa presadil ako tréner brankárov. Pôsobil napríklad v Lotyšsku, donedávna trénoval brankárov v MŠK Žilina, skončil z rodinných dôvodov.

Pavel Schmidt (veslovanie)
Olympijský víťaz vo veslovaní z Ríma 1960. S českým veslárom Václavom Kozákom boli strieborní na ME 1959, bronzoví na ME 1961, štvrtí na MS 1962. Stal sa športovým lekárom, po skončení športovej kariéry pracoval ako tréner. Dlhodobo žil vo Švajčiarsku, kde pred desiatimi rokmi zomrel.

Anton Tkáč (cyklistika)
Cyklista, ktorý získal na olympijských hrách 1976 v Montreale zlatú medailu. V rokoch 1976 a 1978 bol vyhlásený v Československu za športovca roka a stal sa najlepším slovenským cyklistom 20. storočia. Tento trojnásobný majster sveta v šprinte je od roku 2001 prezidentom Slovenského cyklistického zväzu.

Július Torma (box)
Maďarský boxer, ktorý utiekol z Budapešti do Partizánskeho a na olympijských hrách v Londýne v roku 1948 získal zlatú medailu v kategórii do 67 kg. Neskôr sa presťahoval do Prahy, no naďalej sa venoval boxu a trénoval. Zahral si aj vo filme Prežil som svoju smrť v roku 1960 -- šlo o boxera, ktorý sa dostal do koncentračného tábora. Istý čas trénoval v Rakúsku a aj v Kanade. Zomrel v roku 1991 v Prahe, kde pravidelne usporadúvali na jeho počesť boxerský memoriál.

Ján Zachara (box)
Olympijský víťaz v boxe z Helsínk 1952. Počas svojej kariéry sa stal dvakrát majstrom Slovenska, 4-krát majstrom Československa. UNESCO mu udelilo titul Rytier fair play. Žije v Novej Dubnici a minulý rok krstil monografiu športového publicistu Mariána Šimu s názvom Zlatá za život, ktorá je o ňom samom.

Michal Martikán (vodný slalom)
Zlatý olympionik vo vodnom slalome na OH v Atlante 1996 a Pekingu 2008, okrem toho získal strieborné olympijské medaily OH v Sydney 2000 a Aténach 2004. Je najúspešnejším slovenským vodným slalomárom, štvornásobným majstrom sveta a historicky najmladším víťazom majstrovstiev sveta v kanoistike na divokej vode. Žije v Liptovskom Mikuláši so svojou manželkou a dcérami.

Pavol a Peter Hochschornerovci (vodný slalom)
Najlepší slovenskí vodní slalomári sú trojnásobnými olympijskými víťazmi (OH Sydney 200, OH Atény 2004 a OH Peking 2008) a trojnásobní majstri sveta v disciplíne C2. Dvojičky sa ako prví kanoisti na svete stali trojnásobnými olympijskými víťazmi. Stále trénujú a pretekajú.

Elena Kaliská (vodný slalom)
Dvojnásobná olympijská víťazka vo vodnom slalome získala zlatú medailu z OH Atény 2004 a OH Peking 2008. Teraz sa pripravuje na Londýnske hry v roku 2012 a netají sa tým, že by chcela tretiu medailu. Nedávno vyšla o nej biografická publikácia s názvom Slzy zlata z divokej vody, kde predslov napísal prezident Ivan Gašparovič.

Anastasia Kuzminová (biatlon)
Čerstvá olympijská víťazka z Vancouvra, je nováčikom v slovenskej reprezentácii, ale už stihla pre Slovensko získať dve medaily. Naďalej sa pripravuje na biatlonové preteky, je v dobrej kondícii a jej ambíciou je získať čo najviac cenných kovov pre Slovensko. Je vydatá, má syna a žije v Banskej Bystrici.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 22:38