StoryEditor

Zvyšuje sa cena hudobného vzdelania

06.05.2004, 00:00
Zatiaľ čo mnohé školy zápasia s nedostatkom žiakov a ďalšími problémami, o Základnú umeleckú školu v Levoči je z roka na rok vyšší záujem. V ostatných rokoch je to predovšetkým z radov okolitých obcí. Chodia sem deti z celého okolia, a to od Spišského Štvrtku, Klčova, Kurimian, až po Oľšavicu a Brutovce.

Ak ju pred jedenástimi rokmi navštevovalo niečo vyše troch stovák detí, v súčasnosti ich počet vzrástol viac ako na dvojnásobok a navštevuje ju 748 žiakov. Okrem detí z Levoče ju navštevujú predovšetkým záujemcovia z okolitých obcí a chodí do nej zhruba 40 percent detí z celého Levočského okresu.
"O hudobný odbor evidujeme tradične niekoľkonásobne vyšší záujem než sú naše reálne možnosti," konštatoval na margo zvýšeného dopytu po umeleckom vzdelaní riaditeľ školy Dušan Kamenický. Dnes má základná umelecká škola aj svoju pobočku, a to v Domaňovciach, kde sa majú možnosť deti učiť v literárno-dramatickom odbore a hru na akordeón. O pobočku prejavili záujem aj v Spišskom Hrhove. "Počas tridsiatich rokov sa poplatky u nás nezvyšovali," poznamenal Kamenický, a spresnil. "Znamená to, že v hudobnom odbore platili deti po 40 korún mesačne a deti z iných odborov po 25 korún. V tomto roku budú poplatky vyššie, predpokladám, že nevystúpia viac ako na dvojnásobok." Je pochopiteľné, že takýto trend dáva škole nádej, že by sa nemala dostať do ťažkostí ani po zavedení nového spôsobu financovania školstva normatívom na žiaka.
Na otázku, čo je príčinou zvýšeného záujmu o štúdium umeleckých predmetov na tunajšej škole, riaditeľ povedal, že učitelia vyvíjajú dlhodobo také aktivity, ktoré deti k umeleckej činnosti priťahujú a motivujú. Napríklad účasť na celosvetovom festivale hudby v Taliansku a mnohé ďalšie. Školu úspešne prezentuje aj folklórny súbor Levočan a spevácky zbor Chorus Minor, ktoré prišli v decembri minulého roku z pražského festivalu s najvyšším ocenením. Na podporu ich činnosti, ale aj ďalších aktivít, založila škola občianske združenie Levočan. Získavanie finančných prostriedkov vidí škola čiastočne aj prostredníctvom podávania rôznych projektov, aby sa i v budúcnosti mohla prezentovať nielen doma, ale i v zahraničí.
Vďaka tomu, že základná umelecká škola vlani získala štvrť milióna korún z rozpočtu Národného úradu práce na zriadenie chránenej dielne, môžu sa tu dnes šiť kostýmy a kroje pre potreby súborov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:06