StoryEditor

Český Picasso je pre nás pridrahý

28.11.2010, 23:00

Kubistický maliar Emil Filla je v posledných týždňoch hitom českých aukcií. Nedávno sa dostal do top päťky najdrahších českých obrazov a niekoľko jeho diel sa dražilo aj tento víkend. V Česku všetky úspešne, u nás nie. Ak by sa medzivojnový Zápas býka s levom predal, tak by išlo o druhý najdrahšie vydražený obraz u nás. Jedno z najvýznamnejších Fillových diel sa dostalo na Slovensko po prvý raz. Na košickej aukcii spoločnosti Darte si ho včera pozrelo približne 250 ľudí a našli by sa aj záujemcovia. Ale malo to háčik. Bol pridrahý.

Náročný majiteľ
Zápas býka s levom s vyvolávacou cenou 300-tisíc eur by možno nového majiteľa našiel. Ten pôvodný pochádzajúci z Čiech si však stanovil limit, za koľko ho zo svojej súkromnej zbierky pustí. "Už v roku 2001 bol v umeleckých kruhoch okolo diela šum, pretože majiteľ požadoval za dielo 20 miliónov českých korún," prezradil Jaroslav Krajňák z Darte. Dnes zaň chce majiteľ utŕžiť aspoň 12 miliónov korún, v prepočte približne 485-tisíc eur. A to sa mu ani na Slovensku nepodarilo. Aj keď Krajňák hneď "flintu do žita" nehádzal. Dielo totiž stojí vždy toľko, koľko je zaň človek ochotný zaplatiť. "Bola tu ponuka kúpiť ho za nižšiu cenu, ale majiteľ si dal limit a záujemca sa s ním musí po aukcii dohodnúť na kompromise," prezradil o ďalšom osude diela Krajňák. Len pred dvoma týždňami sa napríklad v Česku vydražil Filla za 657-tisíc eur. Tento víkend sa predali v Česku ďalšie tri Fillove zátišia.

Bodovali domáci
Oveľa úspešnejšie dopadli na aukcii slovenskí maliari. Po necelých 50-tisíc eur vydražili dve krajinomaľby od Ladislava Mednyánszkeho, ktorý patrí k najdrahším slovenským maliarom. Predalo sa aj Zvážanie sena od Martina Benku z 20. rokov. Na zimnej aukcii Darte vydražili 181 diel z troch stoviek.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 09:19