StoryEditor

Chrápete? Schudnite!

09.11.2009, 23:00

Máte za sebou účasť na kongrese. Aká bola téma stretnutí, s akými novými poznatkami ste sa oboznámili, v čom spočívala vaša aktívna účasť?
Odborníci na spánkovú medicínu sa stretávajú každoročne na kongrese, striedavo na Slovensku a v Českej republike. Ten tohtoročný sa konal v minulých dňoch v Ostrave. V severomoravskej metropole sa zišli odborníci na spánkovú medicínu zahŕňajúcu odbornosti ako neurológiu, pľúcne lekárstvo, kardiológiu, otorinolaryngológiu a čiastočne aj praktické lekárstvo. Kongres bol tentoraz zameraný na kardiovaskulárne následky spánkových porúch dýchania, to znamená, že opakované poklesy kyslíka v dôsledku porúch dýchania počas spánku vplývajú negatívne na srdcovo-cievny systém, dochádza k zhoršovaniu niektorých kardiologických ochorení (zvyšovanie krvného tlaku, zvyšovanie rizika infarktu počas spánku, zhoršuje sa ischemická choroba srdca, rizikom sú rôzne spánkové arytmie, pri niektorých môže nastať náhle úmrtie počas spánku, a v neposlednom rade aj cievne mozgové príhody v spánku). V diskusiách s kardiológmi sme upozorňovali, že poruchy spánku skutočne nepriaznivo vplývajú na kardiovaskulárny systém a na druhej strane očakávame, že kardiológ svojho pacienta, u ktorého sa prejavujú určité nepravidelnosti v spánku (napr. vysoký krvný tlak, arytmia) pošle k nám, odborníkom na spánkovú medicínu.
Vo svojom vystúpení som sa venoval novinke -- oxidačnému stresu, ktorý sa týka každej bunky nášho organizmu, podieľa sa starnutí buniek a starnutí nášho organizmu, pretože oxidačný stres uvoľňuje kyslíkové radikály. Tie poškodzujú základné bielkoviny, základné tuky a najmä ribonukleové kyseliny, čím dochádza k deštrukcii buniek a spúšťa sa celá kaskáda zápalových a prozápalových mechanizmov. Prezentoval som našu štúdiu, na ktorej sme pracovali dva roky a jednoznačne sme dokumentovali, že spánkové apnoe, t. j. nedýchanie počas spánku, spúšťa oxidačný stres. Liečba syndrómu spánkové apnoe znižuje oxidačný stres, a tým znižuje kardiovaskulárne následky syndrómu spánkového apnoe.
Mohli by ste krátko zhrnúť aj pre laika pochopiteľné posolstvo kongresu?
Potvrdzuje sa naďalej, že je potrebné, aby pneumológovia a kardiológovia naďalej úzko spolupracovali v odôvodnených prípadoch. Sú určité anatomické zmeny v oblasti srdca, ktoré sa môžu podieľať na zhoršovaní spánkových porúch dýchania. Je to nová oblasť, ktorá sa teraz rozpracúva, zistilo sa, že tzv. fibrilácia predsiení srdca môže byť čiastočne navodená chrápaním s nedýchaním počas spánku.
Prečo ľudia chrápu?
Vieme to jednoznačne vysvetliť, spôsobuje to vibrácia mäkkých tkanív, ktoré sú lokalizované najmä v oblasti nosohltana -- mäkké podnebie, hltanové oblúky, časť koreňa jazyka. Pri prúdení vzduchu pri dýchaní sa táto oblasť rozkmitá, čo počujeme ako chrápanie. Musí byť na to určitá genetická a anatomická predispozícia. Závažným negatívne pôsobiacim faktorom je obezita, keď sa tuk ukladá do podslizničnej oblasti mäkkého podnebia, môžu to byť však aj zväčšené krčné mandle, ktoré prieduch zužujú, dokonca ho počas spánku môžu uzavrieť. Predispozíciu majú najmä muži, hoci obezita sa častejšie vyskytuje medzi ženami v pomere 8 : 1, ale pritom na štyroch chrápajúcich mužov pripadá len jedna chrápajúca žena. Je akceptovaná hypotéza, že do určitej miery je iná štruktúra horných dýchacích ciest u mužov a u žien. U starších žien, ktorým klesá hladina ženských hormónov, sa však zvýši frekvencia chrápania.
Môžete teda povedať, čo za ochorenie je spánkové apnoe?
Spánkové apnoe nie je choroba pľúc, ale horných dýchacích ciest. Pacient to zistí z reakcii okolia, ktoré mu dá vedieť, že počas spánku intenzívne chrápe a má prestávky v dýchaní. Môže sa v noci zobudiť aj sám na vlastné chrápanie a nedýchanie, alebo ho zobudí nejaký nepríjemný sen či pocit dusenia, vyplývajúci z nedostatku vzduchu. Najčastejšie však pacienti prichádzajú s tým, že sa ráno zobúdzajú extrémne unavení, vyčerpaní, že zaspávajú cez deň, že sa nevedia sústrediť, zabúdajú. Veľmi často k nám prichádzajú z neurologických ambulancií, z psychologických poradní, ale aj od psychiatrov -- pre nadmernú nespavosť. Vyskytujú sa medzi nimi aj pacienti s extrémnym zážitkami, ktorí už zažili mikrospánok, napríklad za volantom idúceho auta. Dodatočne zistíme, že to vyplýva z prestávok v dýchaní počas nočného spánku. Tie opakované prestávky spôsobuje čiastočné zúženie alebo až uzatvorenie horných dýchacích ciest s poklesom kyslíka v tepennej krvi, čo zasa vyvoláva tzv. prebúdzaciu reakciu. Pacient sa však neprebudí do plného vedomia, neotvorí oči, neuvedomuje si, že je hore. Prechádza však z hlbšieho do plytšieho štádia spánku. Máme štyri fázy spánku, tzv. NREM spánku a takýto pacient sa do štvrtej NREM fázy spánku, teda do hlbokého spánku, ani nedostane. Keď sa to opakuje, pacient má nedostatočne zastúpený najpotrebnejší, hlboký spánok, ale narušený je aj REM spánok, počas ktorého sa ukladajú citové vnemy a pamäťové vstupy z daného dňa.
Tým pádom má spánok narušenú svoju architektúru, a keďže sa prebúdzanie cyklicky opakuje, pacient sa zobúdza neodpočinutý. Pospí si po jedle, pri sledovaní televízie, ale v neskorších fázach zaspáva na návšteve alebo napr. v električke. Mali sme prípad istého automechanika, ktorý si jednoducho nemohol ľahnúť pod opravované auto, pretože tam zaspal.
Zistiteľné, liečiteľné
Podľa MUDr. Mucsku je toto ochorenie dnes veľmi dobre diagnostikovateľné, zistiteľné a aj liečiteľné. Dokonca i chrápanie, o ktorom sme už hovorili, sa dá riešiť. Ak však v neskorších fázach dochádza k vývoju chrápania s prestávkami v dýchaní, tieto prestávky označujeme ako syndróm nedýchania alebo plytkého dýchania a je to vážnejšie ochorenie, pri ktorom dochádza okrem iného k prerušeniu okysličovania, čo spúšťa celý rad ďalších chorobných procesov.
Spomínali sme liečiteľnosť. MUDr. Mucska jednu z ciest vidí v znižovaní telesnej hmotnosti, hoci má aj pacientov, o ktorých sa nedá povedať, že by boli obézni. Pri neobéznych pacientoch je problém vo zväčšení krčných a nosných mandlí, čo sa dá chirurgicky riešiť, a u dospelých a obéznych v ľahších štádiách je to možné liečiť plastickou operáciou laserom, pri ktorej sa odstráni časť mäkkých tkanív (podnebia, mandlí, oblúkov, v niektorých prípadoch aj koreň jazyka), čím sa odstráni časť vibrujúcich tkanív a zväčší sa prieduch tak, aby nebol problém s prehĺtaním alebo s rečou. Pri stredne závažných a závažných formách však táto operácia nepostačuje. V takýchto prípadoch sú potrebné prístroje, špeciálne masky na nos alebo na nos aj ústa, do ktorých sa vháňa vzduch z prístroja a tento tlak vzduchu udržuje steny horných dýchacích ciest v napätí a nedochádza k ich uzatvoreniu. Ak pacient akceptuje spánok s takýmto prístrojom a maskou, už po prvej noci cíti zlepšenie, nechrápe, lepšie sa vyspí a vrátia sa mu hlboké fázy spánku. Ďalšou možnosťou sú nočné, mechanicky pôsobiace ortodontické pomôcky (ťah sánky dopredu, aby sa otvoril priestor za koreňom jazyka), voľne dostupné v zahraničí, u nás si ich pacient vo vlastnej réžii môže objednať cez internet. Ich nevýhodou je, že sú jednorazové, to znamená, že vydržia asi rok, rok a pol, a môžu narušiť činnosť sánkového kĺbu, čo sa môže prejaviť bolesťami. Účinná medikamentózna liečba zatiaľ nie je k dispozícii.
Milan Valášek, snímky: archív IM

IB
Možno ochoreniu predísť?
-- Na Slovensku sú poruchy spánku a dýchania rozšíreným ochorením, ktoré postihuje štyri percentá populácie, u obéznych pacientov je to šesť až deväť percent.
-- Je to aj "vďaka" pribúdaniu obéznych ľudí, na čom má svoj podiel tiež "amerikanizácia" stravovania (fast foody).
-- Ochoreniu možno predísť správnou životosprávou. Napokon obezita je faktorom aj pre vznik iných ochorení. -- Základom je zmena životosprávy s postupným plynulým schudnutím o desať až dvadsať kilogramov.
-- Podchytiť ľahšie formy máme možnosť už spomenutými ortodontickými pomôckami alebo ambulantným chirurgickým zákrokom.
-- Ak je pacient na ventilačnom prístroji, tak je to dlhodobá, niekoľkoročná záležitosť.
-- V prípade, ak má niekto vo svojom okolí osobu, ktorá hlasno a prerušovane chrápe, treba navštíviť erudovaných odborníkov, alebo aj praktických lekárov, ktorí odošlú pacienta do spánkového laboratória (Bratislava, Košice, Martin, Levice, Nitra), čím sa môže zabrániť vážnejším komplikáciám.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 11:13