StoryEditor

Čínske topánky majú voľnú cestu

28.03.2011, 00:00

Topánky z ďalekého východu budú mať od konca marca lahšiu cestu do slovenských obchodov. Končia totiž antidumpingové clá Európskej komisie, ktoré mali chrániť domácich výrobcov pred lacnou ázijskou konkurenciou. Usňová obuv, na ktorú sa obmedzenia vzťahovali, by sa tak na náš trh mala dostať z Číny až o 16,5 percenta lacnejšie a cena dovezených výrobkov z Vietnamu klesne o desať percent.

O koľko menej však nakoniec zaplatí spotrebiteľ, zatiaľ nie je isté. "Asi sa bude predávať lacnejšie, ale nejaký výraznejší vplyv na obchod u nás by to nemalo mať," tvrdí Štefan Šulo, výkonný prezident Zväzu kožiarskeho a obuvníckeho priemyslu Slovenskej republiky.

Ceny by i tak rástli
Zrušenie ciel, za ktoré v minulosti bojovali najmä talianski výrobcovia, však nemusí automaticky znamenať lacnejší nákup pre spotebiteľov. Cenový rozdiel môže takisto ostať u obchodníkov. "V čase, keď sa zavádzali antidumpingové clá, sa nemeckí obchodníci búrili proti tomu, lebo veľa spoločností žije z toho, že kupuje lacné výrobky z Číny. Ceny neznížia, len zarobia viac a budú sa viac rozmáhať," myslí si Anton Dragula, konateľ spoločnosti Tripos, ktorá vyrába topánky v Klátovej Novej Vsi.

Podľa Markusa Heinza Rappa, konateľa firmy Rieker Slovakia, nebude mať zrušenie ciel účinok v podobe lacnejšieho tovaru, a to kvôli vyšším nákladom v podobe stúpajúcich miezd v Ázii a rastúcim výdavkom na dopravu. "Ak by clo nezaniklo, viedlo by to ku zvýšeným cenám," tvrdí Rapp.

Čína má v konkurencii navrch
Štyri z piatich topánok vyrobených na Slovensku pochádza od veľkých výrobcov ako Rieker, Gabor, Rialto a Vulkan.
Oproti niekdajšej produkcii 45 miliónov párov spred dvadsiatich rokov sa však súčasná výroba na Slovensku pohybuje len na tretinovej úrovni.

Vyrábajú na export
Etablovaní výrobcovia, z ktorých väčšina sú podniky zahraničných firiem, sa sústredia na export a vyššiu kvalitu výrobkov. Hoci podľa Šula už v tejto oblasti je Čína neporaziteľná. "Sú schopní vyrábať čokoľvek, od najlacnejšej obuvy po najkvalitnejšiu. Je to odvetvie, ktoré je náročné na pracovnú silu a oni jej majú nepreberné množstvo. Problém je aj v tom, že už aj najnovšie technológie sú tam," hovorí Šulo. Podľa Štatistického úradu SR dosiahol vlani dovoz obuvi a pridruženého tovaru niečo cez 452 miliónov eur. Oproti roku 2009 ide o takmer pätinový nárast.

Pripravení konať
Hoci nami oslovení výrobcovia nepokladajú zanikajúce clo za príliš účinné opatrenie, Európska komisia je pripravená konať a opatrenie obnoviť v prípade, že by opäť dochádzalo ku dumpingovým cenám. "Pokiaľ sa vyskytnú opäť nejaké skutočnosti, ktoré by preukázali, že dochádza ku dumpingovému správaniu týchto štátov, tak nie je problém znovu otvoriť vyšetrovanie a oäť pristúpiť k takýmto opatreniam," povedal pre HN Andrej Králik, vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Miroslav Hargaš

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 19:43