StoryEditor

Výsledky firiem ukážu akciám smer

09.10.2009, 00:00

Pozornosť investorov sa v týchto dňoch obrátila smerom k americkým firmám, ktorým sa začala výsledková sezóna. Úspešnosť spoločností v treťom kvartáli ukáže smer, ktorým sa budú akciové indexy uberať. Očakávania investorov sú vysoké.

Dobré výsledky
Akciové trhy majú za sebou niekoľkomesačné obdobie rastu a investori čakajú, či výsledky spoločností potvrdia ich predpoklady. Podľa analytikov by väčšina spoločností nemala mať problém vykázať čísla, ktoré od nich čaká. "Väčšina popredných svetových ekonomík zažila v treťom kvartáli vďaka fiškálnym stimulom a uvoľnenej monetárnej politike úspešný kvartál, čo by sa malo premietnuť aj do výsledkov popredných svetových korporácií,“ konštatuje analytik X-Trade Brokers Kamil Boros. Potvrdzujú to podľa neho aj popredné investičné spoločnosti, ktoré v posledných týždňoch zvyšujú investičné ratingy a odporúčania na jednotlivé akcie a sektory. Podľa Jana Korbu zo spoločnosti Patria Finance budú dôležité nielen aktuálne výsledky, ale aj očakávania budúceho vývoja. "Publikum očakáva priaznivé výsledky i výhľady spoločností,“ dodáva.

Čakanie na banky
Sezónu výsledkov odštartoval americký výrobca hliníka Alcoa. Firma prekvapila ziskom 77 milióna dolárov, pričom väčšina analytikov predpokladala, že spoločnosť zostane v strate. Optimizmus na trhoch ostal aj po výsledkoch spoločnosti PepsiCo, ktorej zisk vzrástol o deväť percent. "Kľúčovými a najviac očakávanými výsledkami sú predovšetkým výsledky hospodárenia najväčších amerických bánk. Práve ich veľmi dobré dáta a ich výrazné prekonania očakávaní odštartovali rely na akciových trhoch, ktorej svedkami sme boli počas predchádzajúcej výsledkovej sezóny,“ hovorí analytik spoločnosti CI Komodity Pavol Vejmelka. Výsledky bánk by mali byť známe v druhej polovici budúceho týždňa. Lepšie výsledky by podľa Vejmelku mohli vykázať niektoré priemyselné spoločnosti, ktorým pomohli vládne stimuly a zavedenie šrotovného. "Naopak energetické spoločnosti, ktoré sú významným komponentov hlavných akciových indexov, by mohli za očakávaniami zaostať,“ dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 08:09