StoryEditor

Odvody sa budú platiť aj z dividend

30.01.2011, 23:00
Autor:
magmag

Všetci, ktorým firma vyplatí dividendy, budú musieť časť z tejto sumy odviesť aj zdravotným poisťovniam. Sadza poistného pri dividendách a podiele na zisku nie je klasických 14 percent ako pri zamestnaní alebo podnikaní. Je nižšia - pohybuje sa len na úrovni 10 percent z vyplatených peňazí.                   

Platenie zdravotných odvodov z dividend je podľa analytika Juraja Karpiša Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz nespravodlivé. "Zisk je iná ekonomická kategória ako mzda. Podnikateľ neustále podstupuje riziko, preto by jeho podiel na zisku, kvôli ktorému spomínané riziko podstúpil, nemal byť zaťažený ďalšími odvodmi,“ tvrdí ekonóm.

Nové povinnosti
Zdravotné poistenie z príjmu z dividend sa bude platiť v rámci ročného zúčtovania, nie preddavkami každý mesiac. Tento ročný "sumár“ sa podáva za uplynulý rok. Keďže novinka platí od januára a podiely zo zisku za tento rok budú spoločnosti vyplácať až v roku 2012, poistenie z dividend zaplatia všetci prvýkrát až v roku 2013.

Cena práce spoločníkov, akcionárov, štatutárnych zástupcov či iných, ktorým sa vyplácajú podiely zo zisku, pre podnik nestúpne a nevzniknú mu ani žiadne dodatočné náklady. "Odvody platí len ten, komu sú vyplatené peniaze z dividend, a nie ten, kto ich vypláca,“ upozorňuje Ľubica Dumitrescu, manažérka na oddelení daní spoločnosti Deloitte Slovensko.

Výpočty a hranice
Výška zdravotného poistenia sa vypočíta ako 10 percent z vymeriavacieho základu. "Za vymeriavací základ pre dividendy sa považuje príjem, ktorý presiahne sumu 44,2 percenta z priemernej mesačnej mzdy za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza rozhodujúcemu obdobiu. Za tento rok je to 329,06 eura,“ spresňuje Peter Bohuš, manažér daňového oddelenia spoločnosti KPMG. Zdravotné odvody z dividend sa teda budú platiť, až keď ich suma presiahne túto minimálnu hranicu. Ak niekto dostane vyplatené podiely, ktoré túto sumu nedosahujú, neplatí.
Keď je niečí podiel na zisku vo výške 1 000 eur, na odvodoch do zdravotnej poisťovne tak zaplatí 100 eur.

Pri platení zdravotných odvodov z dividend existuje aj maximálny ročný vymeriavací základ - akýsi strop. Je to 36-násobok priemernej mzdy. Po jeho prekročení už odvody nerastú. Pre tento rok je to hranica 26 802 eur. Čiže, ak niekto dostane vyplatených 30-tisíc eur ako svoj podiel, zdravotné odvody zaplatí len z maximálnej sumy 26 802 eur, čo predstavuje 2 680 eur.

Zložité "kľučky“
Niektorí štatutári budú chcieť odvodovú povinnosť obchádzať, ale bude to zložité. Ako vysvetľuje Ľubica Dumitrescu, "nepôjde to jednoducho napríklad ani pri rozdelení dividend. Dividenda sa nemôže vyplácať hocikomu - len akcionárovi alebo členovi štatutárneho orgánu či zamestnancovi. Aby bol z rozdelenia týchto ziskov nejaký benefit, potom by to bolo nutné rozdeliť na veľa osôb“.
Martina Magicová

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 07:57