StoryEditor

Čakáme možno priveľa

29.03.2011, 00:00

Je tu očakávaná novela Zákonníka práce, čo od nej očakávajú živnostníci?
Možno až priveľa. Obavám sa, že výsledný efekt nebude taký, ako čakali. Chcú zjednodušenie prepúšťania zamestnancov, ich prijímanie či viac možností na pracovný pomer na dobu určitú. Očakávajú viac flexibility a možností. Doteraz sa cítili, ako keby zákon na nich prihliadal len ako na otrokárov. Akoby nikto nemyslel na to, že musia nájsť prácu, vydobyť si postavenie na trhu, zabezpečiť chod biznisu a prácu pre zamestnancov. Toto očakávajú, že sa zmení. Bojím sa však, že čakajú priveľa.

To, čo hovoríte, sú priame reakcie od živnostníkov?
Áno. Robím im účtovníctvo, stretávam sa s nimi, sama som živnostníčka. Takže môžem povedať, že naše postavenie nie je lichotivé. Je ťažké prebíjať sa v tomto čase, a ešte k tomu zápasiť s priveľkou byrokraciou.

Na stole je už aj návrh na daňovo-odvodovú reformu. Sú aj tu očakávania priveľké?
Možno ešte viac ako pri Zákonníku práce. Odvodové zaťaženie, najmä malých živnostníkov, je priveľké. Často zápasia o prežitie, preto by privítali zmeny k lepšiemu. Ale tu som dvojnásobne skeptickejšia ako pri zákonníku. Myslím si, že sklamanie bude obrovské. Skôr sa obávam, aby to nebolo ešte horšie. Všetko je však v príprave, takže sa ťažko k tomu vyjadrovať. Nakoniec uvidíme, čo to prinesie.

Myslíte si, že v oboch prípadoch budú zmeny radikálne?
Nie, nemyslím si. Nie je na to vôľa.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 09:14