StoryEditor

Muži: Zrelé ženy sú viac v pohode

18.11.2009, 23:00

Keď máte dvadsať, myslíte si, že v štyridsiatke, najneskôr päťdesiatke prestanete byť pre mužov príťažlivá a váš život bude spieť už len k úlohe babičky. To je omyl! Dnešné zrelé ženy sú zaujímavé nielen pre rovesníkov, ale aj pre oveľa mladších mužov.

Nezainteresovaní si môžu povedať: Je pochopiteľné, že zrelá žena chce aspoň na chvíľu omladnúť so zajačikom, ale čo k nej priťahuje mladého muža?

Dôležitá je pohoda
Podľa psychologičky Jany Štúrovej partnerské vzťahy mladších mužov a starších žien existovali vždy, len sa o nich nehovorilo. Faktom však je, že dnes sú početnejšie. "Ja si myslím,“ povedala pre HN, "že ak to tým dvom vyhovuje a zvážili perspektívy, tak je to úplne v poriadku. Jedným z dôvodov, prečo si mladší muž zvolí pre vzťah staršiu ženu, je aj to, že to má pri nej jednoduchšie. Mladšie ženy majú totiž väčšinou vyššie nároky. Navyše zrelá žena je vyrovnanejšia ako mladá a prináša do vzťahu pohodu.

Láska mladého muža
"Podľa mňa to nie je cielená záležitosť. Nedá sa povedať si: teraz si nájdem mladšieho muža, a zrealizovať to. Tak to nefunguje,“ hovorí pre HN popredná česká výtvarníčka a scénografka, dnes aj spisovateľka Dagmar Březinová.

Jej kvalifikácia hovoriť o takýchto vzťahoch je stopercentná. Pred vyše desiatimi rokmi sa totiž ako čerstvá päťdesiatnička vydala za muža o devätnásť rokov mladšieho. A aj keď tomu vtedy ani sama neverila, sú spolu dodnes. Vo svojej novej knižke Žena a její styl: Sexy v 5 minutách radí ženám, ako byť pre partnera stále atraktívnou. Ona sama toto umenie ovláda dokonale, ale ako povedala, na vážny vzťah s mladším mužom ani toto nestačí. "Na začiatku nutne musí byť láska, láska mladého muža k vám,“ zdôraznila. "Potom sa vzťah rozvíja podľa všeobecne platných pravidiel.“ V prípade zrelej ženy a mladého muža je tam aj bonus navyše: je to jednoznačné potvrdenie jej príťažlivosti. Či už pôsobí mlado vďaka génom alebo novým technológiám a pokroku v kozmetike, v každom prípade jej to zdvihne sebavedomie. Potvrdzuje to aj jej flexibilitu, pretože napriek veku je schopná sociálnej adaptability. Keď sa ocitne v mladom kolektíve partnerových priateľov, znova omladne.

"Ak takýto vzťah zvládnete aj ekonomicky,“ hovorí Dagmar, "teda, ak budete od začiatku dbať na to, aby partner prispieval na spoločný život rovnako ako vy, prípadne, aby vás živil, potom môžete rátať s tým, že váš vzťah potrvá mesiace, roky, ba i celý život. Ak však dopustíte ekonomickú nerovnováhu vo váš neprospech, vážne by som uvažovala o tom, či ide o lásku.“

Ak dopustíte doma ekonomickú nerovnováhu vo váš neprospech, vážne by som uvažovala o tom, či ide o lásku.

Dagmar Březinová, scénografka a spisovateľka

Riziká sú rovnaké
Riziká takýchto vzťahov sú rovnaké ako vo všetkých ostatných. Každý vzťah je rizikový a na každom treba pracovať, ak si ho chcete zachovať. Nezáleží na veku. Naopak, podľa psychologičky vzťah s mladou ženou dá mužovi určite viac práce.

"Existujú aj psychologické teórie podložené praxou,“ podotýka Štúrová, "že mladší muž si takto uspokojuje niečo, čo v detstve nezažil, že hľadá matku. To isté platí aj pri vzťahoch mladých dievčat a starších mužov. Ak si päťdesiatnička začne s tridsiatnikom, môže tiež zohrať úlohu to, že v ňom hľadá syna, po ktorom vždy túžila, ale najdôležitejšia je vždy príťažlivosť. Bez nej by to nešlo v žiadnom vzťahu.“

Je ich viac
Niektorí puritáni sa zamýšľajú nad tým, prečo je takýchto vzťahov viac ako kedysi. Pripisujú to okrem iného nude a strachu pred starnutím zo strany žien a riešia tiež otázku sexu. Ten, samozrejme, patrí ku každému vzťahu a treba povedať, že z tohto hľadiska je dokonca kombinácia staršej ženy a mladšieho muža prirodzenejšia ako naopak. Väčšina päťdesiatnikov totiž vydrží držať krok s výrazne mladšou partnerkou len niekoľko týždňov, zatiaľ, čo päťdesiatnička s tým vôbec nemá problém. Mimochodom, už v sedemnástom storočí sa jednou z najoslavovanejších krások Paríža stala päťdesiatnička. Bola to Anne Geneviéve de Bourbon, vojvodkyňa z Longueville.

To, že spoločnosť v našich končinách všeobecne považuje za normálne, ak je muž o 10 - 20 rokov starší ako jeho partnerka, a naopak nie, je jav vychádzajúci z histórie a ekonomických pomerov. Rovnako ako fakt, že v mnohých profesiách ženy neoficiálne ešte stále zarábajú menej ako ich mužskí kolegovia.

A čo deti?
Stáva sa, že aj keď je vzťah zrelej ženy a mladého muža pohodový a zo všetkých stránok pekný, muž zrazu zatúži po vlastných deťoch. Žena ich väčšinou už má dospelé a nemá chuť riskovať pôrod vo vyššom veku, hoci ani to dnes nie je problém. Možno sa práve z tohto dôvodu niektoré páry ani nevezmú.

Trend kratších či dlhších vzťahov zrelých žien s mladými mužmi je celosvetový. Nezaostáva ani Hollywood. Keď si napríklad pred štyrmi rokmi brala herečka Demi Moore o 15 rokov mladšieho herca Ashtona Kutchera, málokto dával tomuto vzťahu šancu. Dnes patrí k najstabilnejším v brandži. U našich západných susedov sú tiež známe manželstvá podobných kvalít, napríklad Heleny Vondráčkovej a Michala Martina či Hany Zagorovej a Štefana Margitu. Na Slovensku je najznámejší vzťah jednej z najkrajších herečiek Zdeny Studenkovej a o 17 rokov mladšieho dirigenta Branislava Kostku.

Konkurentky
Nečudo, že tridsiatničky a štyridsiatničky sú dnes pre mladučké dievčatá prinajmenšom rovnocennou konkurenciou. Sú múdre, sexi, vedia sa správne obliecť i komunikovať. Poznajú svoje prednosti, vedia vytvoriť príjemnú atmosféru a hlavne nestrácajú čas hlúposťami.

Dôvera vo vlastné sily
Ešte úvaha skúsenej Dagmar Březinovej:

Či už vstupujete do manželstva, v ktorom ste jednoznačne v nevýhode, tak ako som bola ja, alebo do zväzku, ktorý stojí práve na štarte a obidve strany majú rovnaké možnosti, naučte sa spoliehať len na seba. Ruku na srdce - kde máte záruku, že práve váš vzťah vydrží, keď emócie sú také nestále? "Ak rozmýšľate, čo som mohla svadbou stratiť, odpoveď je nič. V päťdesiatke som mohla zostať rozvedená, tak ako mnoho mojich kamarátok. Tak prečo by som to nemala skúsiť? A čo som, naopak, získala? Takmer všetko. Vrátilo ma to na štartovaciu čiaru a ako správny športovec som zabojovala o svoje miesto v aktívnom živote. Vyšlo to.“

Prečítajte si aj:
Vekový rozdiel nie je pre vzťah dôležitý

Jakub a Dagmar sa zoznámili klasicky. V práci. Keď Jakub začal služobne dochádzať z Prahy do Bratislavy, jednou z firiem, pre ktoré pracoval, bola tá jej.

Medzi nami

Prekonala som obyčajnú chrípku, brala antibiotiká a následne som dostala vaginálnu mykózu. Vraj to súvisí. Je to možné? Alena M. Čadca

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 04:17