StoryEditor

Fico "vykradol" Mečiara. Ide vyhrať krajské voľby

16.09.2009, 00:00
V novembrových župných voľbách chce Robert Fico (na snímke) ovládnuť kraje aj s ľuďmi, ktorí opustili ĽS-HZDS a strana Vladimíra Mečiara im dnes nevie prísť na meno. Práve ľudovci sú pritom najbližším partnerom Smeru, keď vo väčšine krajov idú do volieb v spoločnej koalícii.

Tibor Mikuš a Milan Belica z rôznych dôvodov opustili v minulosti HZDS - pre Mečiarovu stranu sú to zradcovia, pre Smer volebné tromfy. "Na postoch županov sa osvedčili, nevidíme teda dôvod, prečo by sme ich nemali podporiť,“ povedal pre HN člen vedenia Smeru Miroslav Číž. HZDS tvrdí, že v postupe svojho koaličného partnera problém nevidí. "Regionálne voľby sú založené na iných princípoch a cieľoch,“ hovorí poslanec ľudovcov Milan Urbáni.

Nie je pritom vylúčené, že Smer bude mať svojho župana po novembri vo všetkých krajoch - či už ako priameho nominanta, alebo kandidáta, ktorého vo voľbách podporí. Riskovať už Smer nechce v Trenčíne - tam naposledy prehral súboj o post šéfa kraja s HZDS. Teraz zo svojho kandidáta rezignovali a "osvojili“ si kandidáta ľudovcov, župana Pavla Sedláčka. O toho mala dokonca záujem aj opozícia. "Chceli sme podporiť pána Sedláčka, no on sa dohodol so Smerom,“ hovorí krajský šéf KDH v Trenčíne Jozef Šimko.

O tom, že Smer chce ovládnuť čo najviac krajov, svedčia aj slová Roberta Fica spred pár dní. "Je najväčšia chyba, keď sa nominuje župan len preto, lebo je kamarát, priateľ. To je málo. Strana musí vyhrať voľby. Vtedy môže presadzovať veci,“ povedal pre agentúru SITA.

Obnovené manželstvo
HZDS však vie zrejme aj odpúšťať. Príkladom je dvojnásobný prešovský župan Peter Chudík, ktorý kandiduje opäť. Prvé voľby vyhral ešte v drese HZDS - v roku 2002 ho však strana vylúčila. V roku 2005 už kandidoval ako nezávislý s podporu Smeru, počas volieb musel odolávať tvrdým útokom zo stany HZDS. Dnes je už všetko zrejme zabudnuté. V novembrových voľbách Chudíka podporí Smer - aj HZDS.

"Niektoré veci sme si vysvetlili,“ vysvetľuje návrat HZDS k Chudíkovi krajský šéf ľudovcov v Prešove Marián Haľko. Prirovnáva to k manželstvu - keď sa dvaja rozvedú a po čase sa dajú opäť dokopy.

Dokopy sa však HZDS odmieta dať s trnavským županom Tiborom Mikušom a nitrianskym Milanom Belicom. Prvý opustil stranu vlani pre štýl politiky Vladimíra Mečiara, druhý tento rok - údajne preto, aby v ďalších voľbách získal v ďalších župných voľbách širšiu podporu. Od prvého žiadala strana, aby vrátil mandát poslanca NR SR, druhého nazval poslanec HZDS Ján Kovarčík "zradcom“.

Proti Mikušovi a Belicovi, ktorých podporuje Smer, stavia HZDS vlastných ľudí - v Trnave poslanca a exministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, v Nitre zase Mečiar uvažuje o bývalom rektorovi Slovenskej poľnohospodárskej univerzity Imrichovi Okenkovi. V oboch krajoch pritom kandiduje Smer aj HZDS v spoločnej koalícii.

Nečakané problémy musel Smer riešiť v Banskej Bystrici. Jeho súčasný župan Milan Murgaš ešte 20. augusta strane oznámil, že ďalšiu kandidatúru neprijíma. Dôvod? Tvrdí, že mu prekážajú pomery v krajskej organizácii Smeru a antisociálna politika podpredsedu Smeru a europoslanca Vladimíra Maňku.

Smer však nenechal nič na náhodu a nového kandidáta oznámil takmer okamžite - práve spomínaného Maňku. "Dohodli sme sa s ĽS-HZDS a oficiálne podpísali deklaráciu o spoločnom postupe vo voľbách do VÚC, a že podporíme kandidáta Vladimíra Maňku,“ povedala HN krajská šéfka Smeru Jana Laššáková.

SNS mimo hry
SNS Jána Slotu je v šiestich z ôsmich krajov mimo koalície, ktorú Smer uzatvoril zväčša s HZDS. Či podporia aj napriek tomu kandidátov, ktorých stavajú ich koaliční partneri z veľkej politiky, zatiaľ nevedia povedať. "Predsedníctvo SNS vyrieši tieto otázky v priebehu septembra,“ povedala HN tlačová tajomníčka SNS Jana Benková.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:37