StoryEditor

Ako vypočítať vreckové

25.05.2011, 00:00
Autor:
(am)(am)

"Ak sa zamestnávateľ rozhodne vyplácať vreckové, mal by mať na tento účel vypracovanú internú smernicu," odporúča Lýdia Novotná z účtovnej firmy Economo. Z nej bude napríklad zrejmé, ktorí zamestnanci majú nárok na vreckové a v akej výške. Takisto sa môže rozhodnúť, že vreckové bude vyplácať v závislosti od dĺžky trvania pracovnej cesty alebo krajiny, do ktorej zamestnanec vycestuje za pracovnými povinnosťami.

Zdaniteľný príjem
Keďže vreckové už nie je nárokovateľný príjem zo zákona o cestovných náhradách, podlieha zdaneniu. "Ak sa firma rozhodla v tomto roku poskytovať svojim zamestnancom aj vreckové, ktoré treba pridaniť v mzde, musí si vyhotoviť akýkoľvek interný podklad do mzdového účtovníctva o výške vyplateného vreckového, aby mzdárka priamo vedela, akú sumu má zdaniť," usmerňuje Dana Tonkovičová z Lucra Team. Po zdanení tak budú mať zamestnanci príjem znížený o 19-percetnú daň z príjmu.

Výpočet
Pri výpočte vreckového sa vychádza vždy zo základnej sadzby stravného, ktoré určuje ministerstvo financií. Ak zahraničná pracovná cesta trvá mimo územia Slovenska menej ako 6 hodín vrátane, vreckové sa vypočíta zo sumy 25 percent zo základnej sumy stravného. Pri ceste v trvaní 6 až 12 hodín sa vreckové ráta z polovice základného stravného a nad 12 hodín z plnej sumy základnej sadzby stravného. Pre zamestnanca to znamená, že aj keď zamestnávateľ poskytuje nižšie stravné, napríklad pri jeho krátení pri čiastočne bezplatne zabezpečenej strave, alebo nebolo stravné vôbec poskytnuté -- všetko hradila pozývajúca strana -- vreckové sa vždy musí vyrátať z tzv. tabuľkovej sadzby. Rovnako to platí, aj keby zamestnávateľ poskytol vyššie stravné.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 04:08