StoryEditor

Slováci majú cieľ kúpiť poľské svahy

24.01.2012, 23:00
Nákup lyžiarskych stredísk v Česku a Poľsku, budovanie nových lanoviek aj vstup na nové burzy.

S takýmito cieľmi vstupuje Tatry mountain resorts (TMR) do nového roka. Najväčší hráč cestovného ruchu u nás chce akvizíciami v susedných štátoch posilniť svoje pozície. „Prepojenie slovenskej a poľskej strany Tatier je jediná cesta, ako môžeme konkurovať alpským strediskám,“ povedal predseda Predstavenstva TMR Bohuš Hlavatý.

Boj proti miestnym
Spoločnosť TMR prezentovala záujem získať nové lyžiarske strediska za hranicami už vlani. Tak v Poľsku, ako aj v Česku sa objektom záujmu stali štátne strediská. Záujem sa má v tomto roku premeniť v konkrétne akvizície.

V prípade kúpy poľského podniku Polskie Koleje Linowe chce holding prepojiť obe strany Tatier. „Oficiálne sme prihlásili záujem a zároveň sme začali aktívne pracovať s oblasťou samospráv aj PR. Poliaci nás totiž považujú za malý národ,“ vysvetľuje Hlavatý. Aj z opatrnosti pred tamojšou verejnou mienkou a odporom voči zahraničnému investorovi naša firma neposudzuje samostatne. „Vytvorili sme konzorcium s miestnymi samosprávami. Nebudeme to teda len my, ale aj samotné samosprávy,“ prezrádza Hlavatý.

Návrat stratených
O odpredaji poľských lanoviek a vlekov sa má rozhodnúť v najbližších mesiacoch. „Dnes sa do privatizácie neprihlásil nikto z komerčných subjektov,“ hovorí predseda predstavenstva. Práve strach z prevzatia stredísk Slovákmi zaktivizoval aj miestnych. „Po medializovaní informácií sa v Zakopanom a okolí rozprúdila debata a časť samospráv vyvíja snahy vytvoriť fond na odkúpenie stredísk,“ konštatuje šéf Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý. Hlavatý o týchto aktivitách vie, no podľa jeho slov však jedinou cestou, ako napredovať, je prepojiť obe strany Tatier. „Aby Slováci aj Poliaci obe strany Tatier považovali za svoje.“

Dôležitým motívom snáh TMR môže byť prinavrátenie poľskej klientely. Napriek tomu, že dnes je takmer každý tretí lyžiar na ich zjazdovkách z Poľska, oproti minulosti je ich menej. „Voľakedy bolo Poliakov oveľa viac. No neskôr tamojší podnikatelia pochopili, že sa z toho dá vyťažiť a postavili hneď niekoľko menších stredísk,“ hovorí o zvrate Chudý.

Strediská, ktoré majú byť predmetom privatizácie, nepatria medzi veľké a žiadne z nich nemôže konkurovať Jasnej či Tatranskej Lomnici. „Poliaci nemajú taký profil ako my na našej strane Tatier,“ porovnáva Chudý.

Koľko by mala TMR za poľské trate a vleky zaplatiť, Hlavatý odhadnúť nevedel. Kým v Poľsku priameho konkurenta TMR nemá, v Česku sa na odkúpenie stredísk Špindleruv Mlyn, Pec pod Sněžkou a Harrachov stretnú s najbohatším Čechom Petrom Kellnerom.

Okrem akvizícií chce naša spoločnosť prepojiť obe strany Chopku či prilákať do Jasnej svetové športové podujatie. „Chceme dostať Slovensko na mapu Európy ako ski destináciu a na to potrebujeme aj športové podujatie,“ vysvetľuje Hlavatý. Prvou skúškou majú byť majstrovstvá sveta juniorov, ktoré privítajú o dva roky. „Keď ukážeme, že vieme organizovať veľké podujatia, tak Jasná bude pravidelným organizátorom svetových podujatí,“ konštatuje. Okrem toho chce firma vstúpiť na burzy vo Varšave a v Prahe.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 02:08