StoryEditor

Nové projekty? Sľubujú menej papierov

03.10.2011, 00:00
Nahrádzanie originálnych dokladov čestnými vyhláseniami, priama komunikácia s poisťovňami a daňovými úradmi či bezvýhradne elektronická pošta medzi žiadateľmi o eurofondy a ministerstvom.

Európske peniaze by sa po plánovaných zmenách, z ktorých niektoré už platia, nemuseli viac spájať s množstvom papierovačiek.

Eurofondy má v súčasnosti „pod strechou“ ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, ktoré podniká kroky na zjednodušenie celého procesu okolo eur z Bruselu. Kedy sa však všetky zmeny premietnu do praxe, sa zatiaľ nedá jednoznačne povedať. Rezort niektoré kroky k zjednodušeniu zložitej administratívy testuje, iné už aj zaviedol alebo zavedie v rámci nových výziev. Celý plán tvorí 58 zmien, ktoré sa budú postupne zavádzať do praxe. Trojlístok opatrení pozostáva zo zjednodušenia administratívy projektov, objektívnosti ich schvaľovania a dôkladnejšej kontroly verejného obstarávania.

Novinky testuje sociálka
Napríklad, ak chce rezort pri žiadostiach upustiť od originálnych výpisov a dokumentov poisťovní či daňových úradov, musí tento zámer dôkladne otestovať. Žiadatelia preto momentálne predkladajú aj čestné vyhlásenia o pravdivosti údajov a aj originál týchto potvrdení. Ministerstvo tak zároveň preveruje, či sú čestné vyhlásenia dostačujúce a neuľahčujú podvodníkom cestu k peniazom.

„S inštitúciami spolupracujeme aj v rámci takzvaného centrálneho dožadovania dokladov. Ide o to, aby riadiaci orgán dokumenty z poisťovní a daňových úradov požadoval priamo od nich a nie od žiadateľov,“ hovorí Matúš Drotár z ministerstva dopravy, ktorý je autorom spomínaných 58 opatrení na zjednodušenie administratívy eurofondov. V súčasnosti toto rezort testuje spolu so Sociálnou poisťovňou. „Pracovná skupina navrhuje riešenia, ktorými by sa zabezpečil automatický prenos požadovaných informácií o potenciálnych žiadateľoch priamo k ministerstvu. Chceme využívať už existujúce informačné systémy,“ vysvetľuje Jana Ďuriačová, hovorkyňa Sociálnej poisťovne. Na druhej strane Daňové riaditeľstvo s týmto plánom podľa hovorkyne Gabriely Dianovej nikto neoboznámil. Zdravotné poisťovne tiež upozorňujú, že pri takomto odovzdávaní informácií by mohlo dôjsť k porušeniu zákona o zdravotných poisťovniach. „Určite by sme v takomto prípade vyžadovali splnomocnenie žiadateľa o tom, že údaje môžeme úradníkom poskytnúť,“ spresňuje Judita Smatanová z poisťovne Union. Je teda naozaj potrebné všetky dôsledky dobre preskúmať, správne nastaviť a neunáhliť sa.

E-mail na 30 percent
Celú agendu okolo eurofondov dokáže uľahčiť internet. Podľa Drotára sa už veľa papierovačiek nahrádza elektronickými dokumentmi. „Oproti roku 2007 nahradila papierové verzie v 30 percentách elektronická forma,“ tvrdí. Je však presvedčený, že by to mohlo byť aj viac, keby neboli náklady na elektronický podpis, ktorý zabezpečí dôveryhodnosť údajov, také vysoké. „Je dôležité aby sme eliminovali únik informácií a následné podvodné konanie. Výsledok by však mal byť, aby celá komunikácia prebiehala výlučne elektronicky,“ dopĺňa Drotár. Momentálne je systém nastavený tak, že väčšina dokladov je elektronických, následne sú vytlačené a zaslané konkrétnemu rezortu. „To znamená, že stále existuje papierová komunikácia, žiadateľ však nevypisuje papier, ale vypĺňa konkrétny formulár na internete, ktorý potom zašle poštou, “ dodáva Drotár.

Iné hodnotenie projektov
Okrem spomínaných zmien sa chystá aj sprísnenie pravidiel pri výbere ľudí, ktorí projekty schvaľujú. Napríklad, pri ich výbere bude jeden nezávislý pozorovateľ, ktorý bude tiež hodnotiť kompetencie komisie. Mená všetkých hodnotiteľov budú zverejnené. Navyše sa plánuje aj širšie využívanie systému predfinancovania alebo zálohových platieb v rámci všetkých pripravovaných výziev, ktoré budú do konca programového obdobia vyhlásené. To by mohlo uľahčiť vyplácanie peňazí, keďže v minulosti bolo potrebných ku každej žiadosti o platbu „milión“ papierov, ktoré sa dlho kontrolovali. Preto eurá meškali. Zálohové platby zabezpečia podnikateľovi aspoň nejaké peniaze, kým sa projekt vyúčtuje.


 

01 - Modified: 2004-05-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dátumy 02 - Modified: 2004-05-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výrok týždňa
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 16:23