StoryEditor

Čerpáte neplatené voľno? Pozor na zdravotné odvody

20.07.2011, 00:00

Peter požiadal zamestnávateľa o neplatené voľno. Od augusta do konca septembra má možnosť dobre si zarobiť na brigáde. Zamestnávateľ mu voľno schválil. Podľa novely zákona o sociálnom poistení pribudli v tejto súvislosti od januára nové povinnosti zamestnávateľovi i zamestnancovi.

Ukončenie zamestnania
Zamestnávateľ musí zdravotnej poisťovni nahlásiť zmenu do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom došlo k zmene platiteľa poistného.

V našom prípade písomne oznámi zdravotnej poisťovni ukončenie zamestnania (zmenu platiteľa poistného) zamestnanca k 31. júlu. „Zmenu nahlási buď na tlačive Oznámenie zamestnávateľa o poistencoch pri zmene platiteľa poistného na verejné zdravotné poistenie, alebo elektronicky dávkou 601 (prostredníctvom privátnej zóny portálu príslušnej zdravotnej poisťovne, respektíve na nosičoch). V obidvoch prípadoch nahlási ukončenie kódom zmeny 2, platnosťou zmeny K a dátumom k 31. júlu,“ vysvetľuje postup Zuzana Fencáková, metodička odboru registrácie VšZP.

Elektronicky musí posielať údaje ten zamestnávateľ, ktorý má najmenej troch zamestnancov.

Začiatok zamestnania
Petrovi sa končí neplatené voľno 30. septembra – z toho vyplývajú ďalšie povinnosti pre zamestnávateľa. „V prípade čerpania neplateného voľna zamestnanca od 1. augusta do 30. septembra je povinnosťou zamestnávateľa nahlásiť koniec zamestnania k 31. júlu v termíne do 31. augusta a potom nahlási začiatok zamestnania od 1. októbra v termíne do 30. novembra,“ dopĺňa Miloš Habara, riaditeľ úseku služieb klientom
Union zdravotná poisťovňa. „V tlačive vyznačí kód zmeny 2, platnosť zmeny Z, dátum 1. 10. 2011,“ dopĺňa Fencáková.
Pripomína, že počas týchto dvoch mesiacov zamestnancovi zdravotné poistenie nezaniká.

Povinnosti zamestnanca
Ani Peter sa nevyhne povinnostiam. „Počas obdobia, v ktorom čerpá neplatené voľno, musí (pokiaľ nemá iného platiteľa poistného) zdravotné poistenie platiť sám. „Do zdravotnej poisťovne sa Peter prihlási ako samoplatiteľ do 8 dní odo dňa zmeny, to je najneskôr do 8. augusta,“ hovorí Fencáková. Minimálna výška mesačného preddavku na poistné u samoplatiteľov je 46,06 eura. Túto sumu musí Peter zaplatiť do 8. septembra. Splatnosť poistného u samoplatiteľov je totiž do 8. dňa po uplynutí príslušného kalendárneho mesiaca, to znamená za august treba zaplatiť do 8. septembra, za september do 8. októbra.

O čosi komplikovanejšie s poistným to bude mať ten zamestnanec, ktorému sa neplatené voľno skončilo v polovici mesiaca. Musí si vypočítať pomernú časť poistného za pol mesiaca. Po skončení neplateného voľna sa zase musí z poisťovne odhlásiť ako samoplatiteľ.

Práca v zahraničí
Ak by Peter počas neplateného voľna brigádoval na Slovensku, počas týchto dvoch mesiacov mu zdravotné poistenie nezaniká. To však neplatí, ak sa zamestná u zamestnávateľa v zahraničí a bude tam aj zdravotne poistený. „Poistenec v prípade neplateného voľna, ak je zdravotne poistený v cudzine, musí oznámiť skutočnosti rozhodujúce pre zánik zdravotného poistenia zdravotnej poisťovni (t. j. odhlásiť sa zo zdravotnej poisťovne) najneskôr do 8 dní a vrátiť preukaz poistenca,“ hovorí Habara. Po návrate zo zahraničia sa zase musí do 8 dní (po skončení poistenia v cudzine) prihlásiť na zdravotné poistenie na Slovensku.



A čo sociálne odvody
Zdravotné poistenie sa neprerušuje, pri sociálnom je to inak. „Zamestnávateľ má zo zákona povinnosť oznámiť pobočke prerušenie poistenia zamestnanca do ôsmich dní od tohto prerušenia. Vyznačí to na Registračnom liste fyzickej osoby – prerušenie. Za začiatok prerušenia sa považuje prvý deň neplateného voľna, za ukončenie prerušenia posledný deň neplateného voľna,“ hovorí Marián Škotka zo Sociálnej poisťovne. Sám zamestnanec nemá pri prerušení poistenia voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti. Môže sa však prihlásiť do Sociálnej poisťovne ako dobrovoľne poistená osoba a platiť si poistné na sociálne poistenie. Po skončení neplateného voľna sa avšak nesmie zabudnúť z poistenia odhlásiť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 14:33