StoryEditor

Na oznamovanie sa zabúda

11.05.2011, 00:00
Autor:
(am)(am)

Každý predaj či kúpu nehnuteľnosti treba oznámiť správcovi dane z nehnuteľnosti do 30 dní od dňa, ktorý nasleduje po dni, keď k týmto zmenám došlo. Inak rátajte s pokutou 6,63 eura.

Ak tieto zmeny obci alebo mestu nenahlásite, má to vplyv na výšku dane, ktorú musíte zaplatiť. A práve po doručení platobných výmerov sa objavujú sťažnosti na platenie za "niečo", čo daňovník už dávno nevlastní. "Ak preukáže, že k 1. januáru nebol vlastníkom nehnuteľnosti, a teda nemal daňovú povinnosť dane z nehnuteľnosti, vyrubenú daň z nehnuteľnosti je povinný správca dane zrušiť," potvrdila Denisa Stašková z finančného odboru Mestského úradu v Prešove. Urobí tak buď rozhodnutím o zrušení dane, alebo vydaním dodatočného platobného výmeru. Na druhej strane, ak niekto nenahlási nadobudnutie nehnuteľnosti, samosprávy majú možnosti, ako na to prísť. Na kontrolu daňových priznaní využívajú databázové podklady z katastra nehnuteľností, internetový kataster portál a geografický informačný systém. "Ak tieto pomôcky nepostačujú, pochybnosti sa overujú v rámci vytýkacieho konania alebo priamo na mieste, kde sa predmet dane nachádza," spresnila Viera Dudíková, vedúca oddelenia daní a poplatkov Mestského úradu Banská Bystrica.

Pracovníci miestnych úradov sa zhodujú v tom, že najčastejším dôvodom, prečo daňovníci neoznámia zmenu vlastníckych pomerov, je zábudlivosť, ale pravdepodobne i nevedomosť o tejto povinnosti, ktorá vyplýva zo zákona. Oznámiť takisto treba zmenu mena, adresy, rozmerov a výmery nehnuteľnosti, ale i povereného zástupcu. Ďalšie námietky súvisia s tým, že si daňovníci zabudnú alebo vôbec neuplatnia zníženie dane, hoci podľa všeobecné záväzného nariadenia na to nárok majú.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 08:53