StoryEditor

Rozvodom zanikne aj bezpodielové spoluvlastníctvo

09.05.2012, 00:00

Spolu s rozvodom sa končia aj nároky manželov na spoločný majetok. Zánikom manželstva zaniká tiež bezpodielové spoluvlastníctvo manželov.

Rozhodujúce je nadobudnutie právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva. „Zánikom bezpodielového spoluvlastníctva toto majetkové spoločenstvo zaniká zo zákona a teda akékoľvek ďalšie veci, ktoré jeden z bývalých manželov nadobudne po rozvode, do tohto majetkového spoločenstva nepatria,“ vysvetľuje advokát Martin Hurtaj. Ide teda už o vlastníctvo bývalého manžela či manželky. „Pokiaľ si po rozvode jeden z bývalých manželov kúpi napríklad auto, tak toto auto je jeho výlučným vlastníctvom,“ dodáva Hurtaj. V praxi sa dokonca podľa neho stáva, že bývalí manželia aj po rozvode nadobúdajú veci spoločne. „Vtedy však už daná vec bude patriť do ich takzvaného podielového spoluvlastníctva s určeným podielom na veci,“ dodáva advokát.

Dohoda je najlepšia cesta
Po zániku manželstva, a teda aj zániku bezpodielového spoluvlastníctva, musia bývalí manželia majetok vysporiadať, teda rozdeliť.
Najjednoduchšia cesta je uzavrieť dohodu medzi manželmi. Nie je nutné podpísať ju za prítomnosti právnika. „Pokiaľ sú predmetom vysporiadania iba hnuteľné veci, nevyžaduje sa ani písomná forma,“ hovorí advokátka Zdenka Benčíková. V takomto prípade sú však manželia povinní vydať potvrdenie o tom, ako sa vysporiadali, ak o to druhý z manželov požiada. I keď to nie je povinné, advokátka odporúča, aby aj v prípade hnuteľných vecí urobili dohodu radšej písomne.

Pokiaľ ide o vysporiadanie nehnuteľnosti, dohoda medzi manželmi musí byť písomná. Účinnosť nadobúda vkladom do katastra nehnuteľností. „Podpisy oboch manželov na dohode, ak je jej predmetom aj vysporiadanie spoluvlastníctva k nehnuteľnosti, musia byť osvedčené,“ dodáva Benčíková.

Rozhodne súd
Ak sa manželia nevedia po rozvode dohodnúť na rozdelení majetku, môže tak urobiť súd na návrh niektorého z manželov. Za podanie návrhu sa platí poplatok 66 eur.

Ak ani k tomu nedôjde do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov, nastane vysporiadanie zo zákona.
Vysporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov sa riadi § 150 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého sú podiely oboch bývalých manželov rovnaké. Prihliada sa však napríklad aj na záujem maloletého dieťaťa alebo na to, kto sa vo väčšej miere pričinil o nadobudnutie veci. „V konečnom dôsledku tak celkové finančné vysporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva nemusí automaticky znamenať, že bývalý manžel skutočne dostane rovnú polovicu majetku, respektíve jeho finančný ekvivalent,“ dopĺňa Hurtaj.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 06:13