StoryEditor

Zachráni vás čipová karta

11.09.2012, 00:00
Rozhovor. Jaroslav Kmeť, riaditeľ spoločnosti Computer Sciences Corporation na Slovensku pre HN:

Čo je to eHealth? Vylieči ma to?
V konečnom dôsledku áno, aj keď nie priamo. Zdravotnícky sektor je v súčasnosti jedným z najväčších a najdynamickejších sektorov ekonomiky štátov Európskej únie. V rámci Európskej únie zdravotnícke výdavky predstavujú priemerne 8,5 percenta hrubého domáceho produktu členských štátov a najmä kvôli demografickým zmenám majú stúpnuť do roku 2020 až na neudržateľných 16 percent. V snahe riešiť tento problém a neobmedziť pritom kvalitu zdravotnej starostlivosti pre svojich občanov začali krajiny únie hľadať cestu znižovania nákladov v zefektívňovaní procesu poskytovania zdravotnej starostlivosti a ďalších aktivít, ktoré s ním súvisia. Jeden zo spôsobov znižovania nákladov elektronizácia, teda eHealth. Cieľom teda je, aby bola zdravotná starostlivosť dostupnejšia a efektívnejšia pri rovnakých vynaložených finančných prostriedkoch, a teda viac ľudí môže byť liečených kvalitnejšie než doteraz.

Ako to teda zlepší starostlivosť o pacienta?
Jeden z mnohých príkladov. Žijete v Snine, kde pôsobia aj kvalitní kardiológovia, no tí môžu váš prípad pomocou systému telemedicíny skonzultovať s odborným pracoviskom napríklad v Bratislave. Pacient tak získa prístup k tomu najlepšiemu, čo na Slovensku máme. Alebo sa vám niečo stane kdesi mimo vášho miesta bydliska. Miestna záchranka vás v dobrej viere bude liečiť liekom, na ktorý ste alergický a namiesto pomoci vám ešte priťaží. Ak však budete vlastníkom čipovej karty s informáciami napríklad o alergiách, lekár sa hravo vyhne prípadnému omylu v liečbe.

Sú lekári pripravení na eHealth?
O tejto téme sa  diskutuje v spoločnosti minimálne posledných desať rokov, pretože je aj súčasťou tzv. Lisabonskej stratégie. Osobne si myslím, že drvivá väčšina lekárov už dnes pri svojej práci používa počítač, rôzne softvérové aplikácie a komplikované vyšetrovacie systémy.

Bude sa musieť pacient učiť ovládať eHealth, alebo programy s ním súvisiace?
Určite áno, ale jednoducho využije už získané skúsenosti, napríklad manipulácia s čipovou kartou pre prístup k elektronickej dokumentácii je prakticky totožná ako s bankovou kartou. To isté platí pri prezeraní portálu atď. Slovensko nemá výrazný problém s internetovou gramotnosťou.

Nie každý lekár má počítač, alebo ho dokáže ovládať. Ako eHealth alebo vy zvládnete tento problém?
eHealth si netreba predstavovať ako jednorazovú záležitosť. Je to celý súbor opatrení, ktorý sa bude zavádzať do praxe postupne v horizonte niekoľkých rokov. Súčasťou programu je aj vzdelávanie a zabezpečenie technickej infraštruktúry. Musím však zdôrazniť, že v zavádzaní eHealth v rámci EÚ sme na chvoste a máme čo doháňať.

Išli by ste vy osobne lekárovi, ktorý nemá alebo nevie ovládať počítač?
Myslím si, že počítačová gramotnosť nemá priamy vplyv na kvalitu lekára. Ak mu dôverujem a verím, že je dobrý lekár, odborník vo svojej oblasti, pomôže mi radou, alebo vyrieši môj zdravotný problém, určite využijem jeho služby.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:33