StoryEditor

Developeri atakujú. Nahrádzajú aj banky

03.10.2011, 00:00

Veľké množstvo voľných bytov na jednej strane a obmedzený počet kupujúcich na strane druhej robia na realitnom trhu svoje. Po sérii zliav, ktorú v lete pripravili menšie projekty, prichádzajú na rad ďalšie akcie. Tentoraz však okrem tých tradičných konkurujú developeri aj bankám.

„Chceli sme sa vyhnúť prvoplánovému riešeniu vo forme zľavy,“ hovorí Marianna Zahradníčková, marketingová manažérka projektu 3nity LifeStyle Residence o ponuke dvojpercentnej hypotéky.
 
Papierová „vojna“
Na jeseň prežíva realitný trh svoj vrchol. Práve v tomto čase totiž väčšina klientov rieši otázku bývania a hľadá novú nehnuteľnosť. Aj keď by zľavy v tomto období nemali byť bežné, v týchto týždňoch ich pribudlo hneď niekoľko. Krátkodobú kampaň pripravil ružinovský komplex Retro, ten vybrané byty zľavuje až do výšky 20 percent. „Výška zľavy pre konkrétny typ bytu je určená, závisí to od klienta, aký byt si vyberie, a tým pádom akú zľavu využije,“ vysvetľuje Michal Lukačovič, riaditeľ spoločnosti Weon group, ktorá stojí za projektom.

Ružinovské Retro však nie je jediné. Nižšie ceny či doplnkové benefity ponúkajú v týchto týždňoch aj projekty Vinohradis či III Veže. Spomínaný 3nity Style Residence dokonca začal ponúkať pri kúpe bytu zvýhodnenú, dvojpercentnú hypotéku. „Hľadali sme benefit, ktorý by bol na Slovensku jedinečný, výhodný a zároveň dostatočne motivujúci,“ vysvetľuje Zahradníčková. Projekt, ktorý plánuje otvoriť koncom tohto roka, nemá stále predaných asi 40 percent bytov.
 
Marketingový trik?
Developer tak priamo konkuruje bankám. Kým však komerčné banky aktuálne ponúkajú úrok okolo štyroch percent, ponuka developera je o polovicu výhodnejšia. „Klient musí splniť štandardné podmienky banky na získanie hypotekárneho úveru,“ hovorí Zahradníčková. Zvýhodnenú úrokovú sadzbu však developer zatiaľ garantuje len na tri roky a pri 80 percentách sumy kupovanej nehnuteľnosti. Ceny bytov v komplexe sa pritom začínajú na hranici 82-tisíc eur.

Podľa analytikov developer využíva situáciu na trhu. „Nejde sa psychologicky biť s ostatnými developermi, ale ako jediný ide proti bankám. Dá im ešte výhodnejší úrok ako samotné banky,“ tvrdí Veronika Komorníková, riaditeľka realitného portálu Trh.sk. Podľa jej slov však projekt nemusí automaticky znamenať úsporu a niekedy vyjde menej výhodne ako byt so zľavou financovaný cez drahšiu hypotéku. „Je to veľmi dobre marketingovo prešpekulovaný produkt a ľuďom ,menej zdatným vo finančných počtoch’ ľahko predateľný,“ hodnotí Komorníková.
 
Banky ponúkajú drahšie
Zvýhodnené financovanie ku konkrétnemu projektu nie je nové. Pred rokom skúšal uplatniť lízing na byty projekt Račany Bianco od Grafobal Group Development, zvýhodnené hypotéky ponúkajú aj samotné banky. „V súčasnosti je v platnosti akciová ponuka, kde záujemcovia majú možnosť získať úver s 3,5-percentnou úrokovou sadzbou pri trojročnej fixácii,“ hovorí Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne. Podľa jeho slov sú momentálne v ponuke byty a domy po celom Slovensku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 06:46