StoryEditor

Zdanenie výsluh nebude možné

18.07.2012, 00:00

Majú výsluhové dôchodky pre policajtov či vojakov vôbec opodstatnenie?
Z hľadiska sociálneho zabezpečenia obyvateľstva nie je Slovensko s osobitným systémom sociálneho zabezpečenia vojakov a policajtov vo svete ničím mimoriadnym. Väčšina európskych krajín má podobné osobitné systémy pre vojakov, policajtov a ďalšie profesie, ktoré zabezpečujú ochranu života a majetku občanov, alebo je sociálne zabezpečenie zamestnancov v týchto profesiách súčasťou sociálneho zabezpečenia štátnych zamestnancov. U nás má slušnú tradíciu a v podstate funguje už od roku 1922.

Vznik nároku je však nastavený dosť "atraktívne" a často sa účelovo využíva...
Obdobie najmenej 15 rokov služobného pomeru ako nároku na vznik výsluhový dôchodok je pomerne nový parameter, platí od účinnosti zákona číslo 328 v roku 2002. Predtým však bol nárok podmienený 25-ročným trvaním zamestnania a neskoršie 20-ročným obdobím zamestnania. Nie je správne, ak z dôvodu atraktívnosti súbehu výsluhového dôchodku a následného poberania príjmu odchádzajú zo služobného pomeru relatívne mladí ľudia. Určite bude vhodné podmieniť nárok na výsluhový dôchodok nielen obdobím služobného pomeru, ale aj dovŕšením istého veku, ktorý by nemal byť nižší ako 50 rokov.

Minister vnútra Robert Kaliňák hovorí o možnom zdaňovaní výsluhových dôchodkov či zavedení špeciálneho odvodu. Čo hovoríte na takéto návrhy?
Nemyslím si, že ide o dobrý nápad. Výsluhový dôchodok má zabezpečiť príjem policajtovi či vojakovi vtedy, ak mu starnutie bráni vykonávať jeho prácu. Nie je to poistná dávka, ale zabezpečovacia dávka a ak po skončení služobného pomeru začne pracovať a vznikne povinné dôchodkové poistenie, potom by nárok na výplatu výsluhového dôchodku nemal trvať až do dovŕšenia dôchodkového veku. Minimum, čo by sa malo urobiť, je obmedziť výšku príjmu zo zárobkovej činnosti, pri ktorej nárok na výplatu výsluhového dôchodku trvá.

Minister však tvrdí, že chýbajú peniaze vo fonde, z ktorého sa výsluhové dôchodky vyplácajú...
S priznanými nárokmi už neurobí nič, čo by mu prinieslo úsporu fondov výsluhového zabezpečenia, ak nepresadí zákaz súbehu výsluhového dôchodku a príjmu zo zárobkovej činnosti. Pre budúce nároky na dávky výsluhového zabezpečenia by bolo potrebné predĺžiť aj časovú podmienku nároku na minimálne 20 rokov a dosiahnutie veku 50 rokov, predĺžiť rozhodujúce obdobie na určenie výšky výsluhového dôchodku na minimálne 5 rokov či znížiť odchodné, alebo zrušiť výsluhový príspevok.

Bolo by možné zdaniť výsluhové dôchodky bez toho, aby sa zdanili aj bežné starobné?
Podľa mňa by to bol problém. Po dovŕšení dôchodkového veku v základnom systéme určite nie je možné výsluhové dôchodky zdaňovať a starobné nezdaňovať, bolo by to porušenie ústavy. A podľa mňa by k rovnakému porušeniu došlo aj v prípade, ak by sa zdanili výsluhové dôchodky pred dovŕšením dôchodkového veku. Som presvedčená, že pokiaľ policajt po skončení služobného pomeru nevykonáva zárobkovú činnosť, ide o náhradu príjmu rovnako, ako pri starobných dôchodkoch.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 09:46