StoryEditor

Živnostníci si od januára na poistnom priplatia

04.07.2012, 00:00

Od januára 2013 čakajú živnostníkov v odvodoch výrazné novinky. Väčšina zaplatí oveľa vyššie odvody, ako doteraz. Má totiž výrazne stúpnuť minimálny vymeriavací základ pre platenie odvodov i spôsob ich výpočtu – bulharskú konštantu nahradí živnostenský index.

Bulharská konštanta zanikne
Minimálny vymeriavací základ pre platenie odvodov do Sociálnej poisťovne sa dnes vypočítava ako 44,2 % priemernej mzdy, čo je dnes 339,89 eura. Od budúceho roka to však už bude 50 % priemernej mzdy, čo pre rok 2013 znamená sumu 394,50 eura. To pocíti väčšina SZČO platiacich poistné. Viac ako 86 % živnostníkov totiž platí odvody z minimálneho vymeriavacieho základu.

Zvýšia sa aj maximálne hranice pre platenie odvodov. Dnes je to pri nemocenskom poistení 1 153,50 eura a pri dôchodkovom či poistení do rezervného fondu solidarity 3 076 eur. Od budúceho roka sa zjednotia a budú sa počítať ako päťnásobok priemernej mzdy, čo by pre rok 2013 znamenalo maximálny vymeriavací základ 3 945 eur.
Inak sa bude počítať aj samotný vymeriavací základ. Bulharskú konštantu, ktorá sa dnes pri výpočte používa a jej hodnota je dva, nahradí živnostenský index, ktorý sa bude postupne znižovať. Vymeriavací základ na sociálne poistenie SZČO sa určí ako podiel pomernej časti základu dane z príjmov, ktorý nie je znížený o poistné na zdravotné a sociálne poistenie a koeficientu 1,9. Ten má platiť od júla budúceho roku a len na ročné obdobie, následne sa postupne zníži až na 1,486.

So zvýšením minimálneho vymeriavacieho základu však stúpne aj príjem, od akého sa živnostník musí prihlásiť do Sociálnej poisťovne a platiť odvody. Počíta sa ako 12-násobok minimálnej vymeriavacieho základu, čo je dnes 4 078,68 eura. Od júla 2013 to však už bude suma 4 734 eur.

Niektorí si polepšia
Väčšina živnostníkov tak na sociálnych odvodoch bude platiť viac. Podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska je tu však aj taká skupina SZČO, ktorých sa zmeny nedotknú. „Malá skupina živnostníkov s mesačným príjmom od 347 do 393 eur si po zavedení zmien polepší mesačne o 109 eur v dôsledku zvýšenia hranice, od ktorej sa živnostník musí prihlásiť do Sociálnej poisťovne a platiť sociálne odvody,“ hovorí výkonný riaditeľ aliancie Róbert Kičina. Tí budú oslobodení od platenia sociálnych odvodov, vďaka čomu vzrastie ich čistý príjem. Podnikatelia s vyšším príjmom už zaplatia na odvodoch viac – o koľko, závisí predovšetkým od výšky výdavkov. „Pri mesačnom príjme 1 500 eur stratí živnostník s nulovými reálnymi nákladmi 173 eur mesačne, živnostník so 40-percentnými reálnymi nákladmi stratí 92 eur a živnostník so 60-percentnými reálnymi nákladmi zaplatí štátu viac o 22 eur,“ uvádza príklady aliancia vo svojej analýze.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:56