StoryEditor

V januári už nedostanete pokutu za chybu úradu

06.12.2011, 23:00
Autor:
(ph)(ph)

Stalo sa vám už, že ste si chceli splniť svoje daňové povinnosti, no nefungovala stránka daňového úradu? Ak to aj napriek poruche na strane úradov nestihnete, hrozí vám pokuta. Od nového roka sa však mení zákon a po novom bude myslieť už aj na takéto prípady.

Web drsr.sk býva nefunkčný často práve v období, keď je najviac potrebný -- tesne pred termínom na podanie daňového priznania. Vtedy sa na stránku s pokynmi a tlačivami pokúša dostať najviac ľudí, stránka nápor nezvládne a zostane nefunkčná.

Poruchy
Pri podávaní najbližšieho daňového priznania by ste už za omeškanie spôsobené technickou poruchou pokutu dostať nemali. Mení sa zákon o správe daní a poplatkov (daňový poriadok), ktorý hovorí, že po poruche zapríčinenej daňovým úradom sa vám posunie termín splnenia povinností. "Ak nemožno doručiť podanie do elektronickej podateľne z dôvodov na strane správcu dane, lehota sa považuje za zachovanú, ak je podanie doručené v najbližší nasledujúci pracovný deň po odstránení prekážok na strane správcu dane," hovorí Gabriela Dianová z Daňového riaditeľstva SR.

Ak by vám v splnení povinností zabránila technická chyba na vašej strane, nový daňový poriadok vám nepomôže a dostanete pokutu. Termín vám predĺžia, len ak dokážete, že chyba nastala na strane daňového úradu. Môžete to urobiť napríklad snímkou z obrazovky počítača.

Pokutujú
V online rozhovore na stránke hnporadna.sk sa sťažoval čitateľ HN pán Jozef. "Minulý mesiac nám padla sieť a dali sme súhrnný výkaz DPH o 3.30 namiesto do 22.00 h. Ustráchaná účtovníčka sedela v robote, aby ho poslala. Výsledok bol pokuta 331,50 eura," hovorí Jozef.

V tomto prípade bola chyba zrejme na strane podnikateľa, nie na strane úradu. Avšak keby bola porucha na strane daňového úradu, podnikateľ Jozef by tiež mohol dostať pokutu. "Ak daňový subjekt v ustanovenej lehote nepredloží súhrnný výkaz, správca dane mu uloží pokutu 331,93 eura. Podľa zákona o správe daní, správca dane nemá možnosť sa rozhodnúť, či pokutu uloží -- zákon mu ukladá povinnosť túto pokutu uložiť, ak je súhrnný výkaz podaný po lehote," vysvetľuje Gabriela Dianová.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 17:40