StoryEditor

Z našich daní

01.06.2011, 00:00

Najzadlženejšia slovenská nemocnica bude mať nového riaditeľa. Reč je o bratislavskej univerzitnej. Dôvodom je strata dôvery. Bývalý riaditeľ, človek ministra zdravotníctva, sa ohrial na riaditeľskej stoličke len pol roka. Narastanie dlhov nemocnice sa mu za tento čas nepodarilo zastaviť. Zato však stihol od 11. do až 30. marca uzavrieť celkovo 6 zmlúv na poradenské služby, 4 z nich tesne pod hranicou 60-tisíc eur. Celkovo by malo zariadenie, ktoré dlhodobo neplatí ani odvody do Sociálnej poisťovne a vyprodukovalo dlh 70 miliónov eur, zaplatiť za rady 289 150 eur plus DPH. Vraj poradenstvo súvisí s plánovanou transformáciou nemocnice na akciovú spoločnosť.

Riaditeľ sa neobával ani zákazu ministra zdravotníctva, aby riaditelia štátnych nemocníc neprijímali žiadne rozhodnutia o výberových konaniach okrem personálnych. Týka sa to aj verejného obstarávania, nakladania s hnuteľným a nehnuteľným majetkom vrátane prenájmov priestorov. Všetky kroky pri výberoch mali konzultovať s vedúcim služobného úradu na ministerstve.

Minister zasiahol. Neskoro. Podpísané zmluvy sú platné, bude ich treba vypovedať. Firmy sa môžu súdiť. Kto zaplatí toto vyčíňanie? No predsa ja, vy a v konečnom dôsledku aj minister. Zaplatíme to všetci z našich daní.

ohlo by to však byť aj inak, ak by v parlamente sedela väčšina kompetentných, a nie takých, ktorí poslanecký mandát berú ako pohodlnú cestu k biznisu. Poslanci mohli totiž už dávno iniciovať tvrdšie postihy za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 01:52