StoryEditor

Odložili ste priznanie? Nové odvody počkajú

27.06.2012, 00:00

Kto nestihol v marci včas spracovať daňové priznanie, pretože mu napríklad chýbali potvrdenia o zárobkoch, mohol ho podať v náhradnom termíne. Do konca marca doručili občania i firmy na daňové úrady vyše 1,04 milióna daňových priznaní a pre neskorší termín sa rozhodlo vyše 95-tisíc daňovníkov. Oproti minulému roku je to takmer o 20-tisíc priznaní viac.

Pri trojmesačnom odklade musíte podať daňové priznanie a daň zaplatiť najneskôr 2. júla, pretože termín 30. jún pripadá na sobotu. „Táto povinnosť sa týka viac ako 36-tisíc občanov a živnostníkov a takmer 34-tisíc obchodných spoločností,“ spresňuje Gagriela Dianová, hovorkyňa Finančného riaditeľstva.

Ak ste však vlani pracovali v zahraničí, alebo vyše príjmy pochádzali spoza hraníc, daňováci akceptovali z tohto dôvodu podania daňových priznaní až do 30. septembra. Túto možnosť podľa Dianovej využilo tento rok takmer 16-tisíc fyzických osôb a 441 firiem. Títo musia doručiť priznanie a aj zaplatiť daň najneskôr 1. októbra, pretože 30. september pripadá na nedeľu.

Daňovému úradu stačilo do 2. apríla oznámiť, že si predlžujete lehotu na podanie riadneho daňového priznania o 3 mesiace alebo o 6 mesiacov. Žiadať daňový úrad o odklad už nemusíte, vyhovie vám automaticky. „Možnosť zavedenia predĺženej lehoty na podanie daňového priznania len na základe oznámenia daňovníkom bola zavedená aj z dôvodu subjektívneho rozhodovania správcom dane v súvislosti s predlžovaním lehôt na podanie priznaní i snahou o zníženie administratívneho zaťaženia spojeného s vybavovaním žiadostí i spracovaním prijatých daňových priznaní v jednom termíne,“ uvádza v stanovisku rezort financií.

Kedy oznamovať
Údaje z daňového priznania za rok 2011 sú rozhodujúce na stanovenie odvodov na sociálne a zdravotné poistenie pre živnostníkov v novej výške. „Ak majú SZČO predĺženú lehotu na podanie daňového priznania, nie sú povinné to oznamovať Sociálnej poisťovni,“ potvrdila Jana Ďuriačová, hovorkyňa Sociálnej poisťovne. Odklad podania priznania bolo však treba oznámiť do 2. apríla zdravotnej poisťovni. Doručiť daňové priznanie v odloženom termíne však nemusíte. „Informáciu o výške príjmov, dôležitú na vykonanie ročného zúčtovania, bude mať zdravotná poisťovňa z údajov Finančného riaditeľstva,“ zdôvodnila Monika Šimunová, hovorkyňa zdravotnej poisťovne Dôvera.

Avšak ak ste neoznámili zdravotnej poisťovni odklad podania daňového priznania, prichádzate o možnosť namietať výšku nedoplatku z ročného zúčtovania. „Ak zdravotná poisťovňa vystaví výkaz nedoplatkov, akékoľvek námietky voči nedoplatku ročného zúčtovania zdravotná poisťovňa nezohľadňuje a takýto výkaz nedoplatkov je právoplatný,“ potvrdzuje Radoslava Muchová, hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Odvody
Poistné do Sociálnej poisťovne začína povinne platiť živnostník s predĺženou lehotou na podanie daňového priznania za rok 2011 k 30. júnu alebo k 30. septembru až od 1. októbra. Váš hrubý príjem z podnikania za minulý rok pritom musí byť vyšší ako 4 078,68 eura.

V prípade, že už odvody povinne platíte od júla minulého roku podľa príjmov z roku 2010 a máte odklad podania priznania, odvody za obdobie od 1. júla do 30. septembra budete platiť v rovnakej sume doteraz.

Ak ste však vlani zarobili viac ako 4 078,68 eura, pokračujete v platení odvodov, ale z nového vymeriavacieho základu – podľa daňového priznania za rok 2011. Po novom prvýkrát zaplatíte poistné do Sociálnej poisťovne za október do 8. novembra 2012. Nezarobili ste viac ako je limit? Nezabudnite sa odhlásiť zo Sociálnej poisťovne k 30. septembru, najneskôr do 8. októbra tohto roku. Zdravotné odvody po novom začnete platiť až od januára budúceho roku na základe vykonaného ročného zúčtovania za rok 2011. Po prvýkrát za január 2013 vo februárovom termíne.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 19:21