StoryEditor

Nové bakalárske študijné programy

22.11.2011, 23:00

Humanitné a sociálne vedy, jazyky

Univerzita Komenského v Bratislave, Filozofická fakulta:

Kórejské štúdiá -- absolventi zvládnu kórejský jazyk slovom aj písmom. Počas štúdia získajú poznatky z filozofie a náboženstva Kórey, kórejskej literatúry, dejín Kórey, budú poznať kórejské hospodárstvo a aktuálny politický vývoj. Výučbu súčasného hovorového jazyka zabezpečuje kórejský lektor. Študenti si osvoja zásady prekladu z kórejského jazyka a do kórejského jazyka a získajú schopnosť písať texty v kórejčine.

V prípade záujmu budú mať absolventi možnosť prehĺbiť si svoje poznatky v pripravovanom nadväzujúcom dvojročnom magisterskom štúdiu.
Absolventi bakalárskeho stupňa študijného programu Kórejské štúdiá sa uplatnia ako
prekladatelia a tlmočníci pracujúci na Slovensku alebo v Kórei, v oblasti kultúrnych
kontaktov či v médiách, v cestovnom ruchu a súkromných firmách.

Stredoeurópske štúdiá (v anglickom jazyku) --
Absolvent študijného programu ovláda minimálne 3 cudzie jazyky regiónu (možnosť výberu -- maďarčina, nemčina, poľština, slovinčina) pri sprostredkovaní bežnej komunikácie tak v hovorenej, ako aj písomnej podobe. Jazyková príprava sa orientuje aj na základné vedomosti o prekladateľských postupoch a technikách simultánneho a konzekutívneho tlmočenia. Študenti sa učia prekladať v oboch translačných smeroch písomné texty v rámci bežnej komunikácie, tlmočiť v oboch smeroch bežné prejavy a vykonávať kulturologicky zamerané sprievodcovské služby. Majú prehľad o histórii a kultúre regiónu strednej Európy. Na trhu práce sa absolvent uplatní ako kultúrny a osvetový pracovník v rámci nižšieho stupňa organizácie štátnej správy a samosprávy, v styku so zahraničnou klientelou v rámci rozvoja kultúrnych a ekonomických vzťahov so zahraničím. Interkultúrny rozmer vzdelávania je zabezpečený aj prednášateľmi z krajín V4.


Prešovská univerzita, Filozofická fakulta

Absolvent ovláda anglický jazyk na úrovni C1 Európskeho referenčného rámca pri sprostredkovaní bežnej aj profesionálnej komunikácie. Absolvent je schopný prekladať a tlmočiť v oboch translačných smeroch, a to spoločenské texty a prejavy zamerané na interkultúrne vzťahy v kultúrnej a sociálnej oblasti, ovláda techniky simultánneho a konzekutívneho tlmočenia. Na trhu práce sa absolvent uplatní ako interkultúrny sprostredkovateľ, ktorý dokáže efektívne využiť nadobudnuté poznatky a zručnosti pri prekonávaní jazykovej a kultúrnej bariéry, dokáže identifikovať a verbalizovať kultúrne špecifiká a kultúrne podmienené správanie nositeľa cudzej kultúry.
Zároveň je pripravený pokračovať tak na neučiteľskom, ako aj na učiteľskom magisterskom stupni, podľa vlastného výberu.

Univerzita Jánosa Selyeho v Komárne
Sociológia (otvorené od roku 2011/2012) -- Absolvent študijného programu sociológia je pripravený tak, aby mohol úspešne pokračovať v štúdiu zvoleného odboru na 2. stupni vysokoškolského vzdelávania. Ovláda základné poznatky z oblastí sociologickej teórie, histórie sociológie a metodológie sociologického výskumu.

Absolvent 1. stupňa vysokoškolského štúdia študijného programu sociológia sa môže uplatniť v oblasti aplikovaných sociologických disciplín, v poradenstve a personalistike, ako pracovník vo výskume verejnej mienky, marketingu a masmédiách, v mimovládnych organizáciách, vo verejnej správe, a aj ako pracovník v niektorých oblastiach sociálnej práce.




Pedagogika
Katolícka univerzita v Ružomberku, Pedagogická fakulta

Andragogika -- Absolventi odboru Andragogika (1. stupeň) ovládajú základy teórie a praxe výchovy a vzdelávania dospelých. Vedia aplikovať základné poznatky andragogických, psychologických a sociologických vied pri riešení problémov výchovy a vzdelávania dospelých. Majú spôsobilosti organizovať ďalšie vzdelávanie, využívať metódy výchovy a vzdelávania dospelých v profesijnom vzdelávaní, kultúrno-výchovnej a sociálnej práci. Absolventi odboru sa uplatnia ako organizační a výkonní pracovníci: v oblasti personálnych činností a sociálneho rozvoja v podnikových a rezortných vzdelávacích zariadeniach, oddeleniach pre rozvoj ľudských zdrojov, súkromných firiem a organizácií, v oblasti vzdelávania, sociálnej starostlivosti a pomoci sociálne alebo zdravotne odkázaných dospelých (nezamestnaní, seniori, invalidi atď.), v mimoškolských zariadeniach (akadémie vzdelávania, univerzity tretieho veku), v inštitúciách a zariadeniach štátnej správy a samosprávy (ústredia práce, oddelenia sociálnych vecí), v občianskych združeniach, nadáciách, v oblasti kultúry: v zariadeniach miestnej kultúry a záujmových združeniach.


Ďalšie programy na Katolíckej univerzite:
Učiteľstvo matematiky v kombinácii

Učiteľstvo biológie


Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Pedagogická fakulta

Učiteľstvo náboženskej výchovy v kombinácii s učiteľstvom hudobného umenia (denne aj externe).


Prírodné vedy

Univerzita Komenského, Prírodovedecká fakulta:
(otvárané prvýkrát v roku 2011/2012)

Paleobiológia --
Študijný program Paleobiológia je zameraný na evolúciu organizmov v závislosti od vývoja a zmien životného prostredia v geologickej minulosti Zeme. Štúdium interaktívnych vzťahov medzi vývojom biosféry a geologickými procesmi je v súčasnosti prioritou výskumov vied o histórii Zeme a života vo všetkých vyspelých krajinách sveta. Absolvent bakalárskeho programu získa vedomosti o vývoji biosféry, biodiverzity a evolúcii ekosystémov. Získanie základných poznatkov z molekulárnej biológie a genetiky mu zároveň vytvorí základy tak pre pochopenie mikroevolučných procesov, ako aj pre následné možné zameranie sa na paleogenetický výskum mitochondriálnej a jadrovej DNK vyhynutých organizmov. V rámci geologickej časti štúdia sa absolvent oboznámi s princípmi historickej a stratigrafickej geológie, čo mu v spojitosti so základnými poznatkami o geologickej stavbe Západných Karpát a priľahlých území umožní vnímať vývoj biosféry v paleogeografickom kontexte. Predmetné štúdium umožní absolventovi riešiť otázky zmien životného prostredia a biodiverzity v geologickej minulosti s predikciou možného vývoja v budúcnosti. Keďže podobný študijný program v bakalárskom stupni zatiaľ na území Slovenska chýba, jeho absolvent takto nájde uplatnenie nielen v podmienkach medziodborového výskumu (biológia, ekológia, paleontológia, geológia) na tradičných vedeckých inštitúciách, ale aj v rámci tretieho sektora v organizáciách a združeniach so zameraním na popularizáciu vedy, ochranu prírody, celoživotné vzdelávanie, legislatívu, prípadne v štátnej správe.
Biogeológia -- predmetom štúdia programu je geoprostredie, ktoré je ovplyvňované bioprocesmi. Absolvent bude mať poznatky a informácie o mikrobioprocesoch, ktoré ovplyvňujú stav geoprostredia, a tým aj životného prostredia. Poznanie biologickej činnosti živých organizmov v geoprostredí má veľký potenciál aj v praktickom využití týchto poznatkov, napr. pri sanačných postupoch znečistenej pôdy a vôd. Výber biologických predmetov v bc. programe biogeológia je zacielený na biológiu bunky, biochémiu, biomineralógiu, biogeochémiu, biopedológiu, biotechnológie a pod., s aplikáciou do anorganického prostredia, v súlade s novým svetovým trendom. Absolventi budú mať možnosť uplatniť sa pri spracovaní prírodovedného materiálu a popularizácii prírodovedných informácií, pri koordinácii styku s verejnosťou a lektorskej práci v rôznych oblastiach (štátna správa, miestne samosprávy, mimovládne organizácie, spravovanie veľkoplošných chránených území, múzeá, mimoškolské vzdelávanie detí a dospelých, informačné služby), v súkromnom sektore v oblasti ekoturistiky a vo firmách špecializovaných na environmentálnu problematiku, do ktorej patrí napr. nakladanie s komunálnym, banským a priemyselným odpadom z chemickej výroby, drevospracujúceho, papierenského a potravinárskeho priemyslu a ďalších činností (sanácia znečistených území, čistenie a úprava odpadových vôd, spracovanie druhotných surovín, využívanie biomasy a ďalšie).

Geológia vo využívaní krajiny --
Program je zameraný na prípravu absolventov na prácu orientovanú na racionálne využitie krajiny, tvorbu a ochranu životného prostredia, hodnotenie geopotenciálov a geohazardov krajiny, ako aj na prípravu a realizáciu projektov súvisiacich s geologickými a geografickými zložkami prostredia. Študijný program umožňuje získanie potrebných vedomostí, praktických skúseností, zručností a manažérskych schopností pre navrhovanie a využívanie metód regionálneho geologického i geografického výskumu pri riešení otázok situovania významných objektov infraštruktúry (obytné komplexy, dopravná sieť, produktovody, skládky odpadu, objekty oddychu, športu a rekreácie a pod.) a realizácii potrebných zásahov do krajinného prostredia pri dodržaní zásad tvorby a ochrany životného prostredia s cieľom trvalo udržateľného rozvoja krajiny. Bakalársky študijný program Geológia vo využívaní krajiny pripraví poslucháča na zaradenie sa na trh práce (sú to hlavne pracoviská štátnej správy a samosprávy, inštitúcie so zameraním na popularizáciu vedy, ochranu prírody, pracoviská geologického prieskumu) alebo na pokračujúce štúdium v magisterskom stupni na Prírodovedeckej fakulte UK v širokom rozsahu výberu študijných programov odborov Geológia, Geografia, príp. i Ochrana a využívanie krajiny a Environmentálny manažment (napr. Inžinierska geológia a hydrogeológia, Fyzická geografia a geoinformatika, Environmentálna geochémia, príp. ďalšie).


Prešovská univerzita, Fakulta humanitných a prírodných vied
Matematika v kombinácii

Zdravotníctvo

Katolícka univerzita v Ružomberku, Fakulta zdravotníctva
Fyzioterapia -- Absolventi študijného programu fyzioterapia na Fakulte zdravotníctva KU sú spôsobilí vykonávať vysoko profesionálne činnosti v rámci preventívnej, liečebnej a rehabilitačnej starostlivosti v lôžkových ambulantných zariadeniach, rehabilitačných ústavoch, sanatóriách, na pracoviskách liečebnej telesnej výchovy a fyzikálnej terapie, zariadeniach sociálnej starostlivosti, ako aj v rehabilitačno-reakreačnom zariadení typu wellness/fitnes, ktoré poskytuje preventívnu a liečebnú zdravotnú starostlivosť alebo ochranu a podporu zdravia.

Verejné zdravotníctvo -- absolventi študijného programu verejné zdravotníctvo sa uplatnia ako zdravotnícki pracovníci vo všetkých odboroch regionálnych úradov verejného zdravotníctva, v nemocniciach, zariadeniach mimo rezortu zdravotníctva na úseku ochrany zdravia, životného a pracovného prostredia.

Slovenská zdravotnícka univerzita, Fakulta zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici
Laboratórne vyšetrovacie metódy v zdravotníctve -- Absolventi bakalárskeho štúdia v programe laboratórne vyšetrovacie metódy v zdravotníctve sa uplatnia v primárnej, sekundárnej a následnej zdravotnej starostlivosti ako zdravotnícki laboranti.


Technické smery

Technická univerzita v Košiciach, Hutnícka fakulta

Biometalurgia

Program biometalurgia predstavuje nový spôsob nazerania na technologické procesy. V súčasnosti so znižovaním kvality surovinovej základne je nevyhnutné hľadať technológie, ktoré umožňujú získavať kovy aj z menej hodnotných surovín, pričom je zároveň cieľom znižovať energetickú náročnosť procesov, produkciu skleníkových plynov a rôznych odpadov.
Absolvent
˙ získa teoretické a praktické vedomosti o možnostiach získavania kovov a spracovania odpadových materiálov s obsahom kovov s využitím biologických procesov
˙ bude mať potrebné vedomosti z metalurgie a doplňujúcich inžinierskych a technologických disciplín a súvisiacich prírodovedeckých disciplín, aby bol schopný prevádzkovať a riadiť technológie získavania kovov z primárnych a zo sekundárnych surovín pomocou bioprocesov a súvisiace technológie čistenia životného prostredia
˙ bude schopný vyhodnocovať informácie z analýzy jednotlivých zložiek životného prostredia a monitoringu
˙ bude poznať relevantné zákony týkajúce sa produkcie odpadov, spracovania odpadových surovín a aplikácie biotechnológií v hutníctve
˙ získa potrebné praktické skúsenosti a zručnosti
˙ bude sa môcť uplatniť v celej Európskej únii, kde sa stále vo väčšej miere aplikujú bioprocesy pri spracovaní rôznych surovín, a tým dochádza k vytváraniu veľkého počtu nových pracovných miest
˙ bude pripravený pokračovať v inžinierskom štúdiu v programe Hutníctvo neželezných kovov, Spracovanie a recyklácia odpadov a príbuzných študijných odboroch


Materiálové a technologické aplikácie pre výtvarnú tvorbu


Absolventi študijného programu budú pracovať pre potreby výtvarných umelcov pri realizácii ich umeleckých diel, nie je však vylúčená ani ich prípadná individuálna umelecká realizácia. Svoje poznatky o odlievaných a tvárnených kovových materiáloch a keramike v interakcii s prehľadom o dejinách umeleckých remesiel a dizajnu s presahmi do súčasného umenia môžu uplatniť:
˙ v umeleckých prevádzkach/dielňach (umelecké kováčstvo, šperkárstvo, kovolejárstvo, úžitková keramika)
˙ v odbornom poradenstve ako znalci umeleckých predmetov, resp. materiáloví znalci atď.
˙ v podnikaní vo sfére výroby, spracovania a obchodovania v oblasti kovových materiálov a keramiky, najmä v oblasti umeleckých/úžitkových predmetov z týchto materiálov
Štruktúra povinných, povinne voliteľných a voliteľných predmetov v študijnom programe umožňuje absolventom I. stupňa vzdelávania pokračovať v II. stupni dvojročného inžinierskeho štúdia v akreditovaných študijných odboroch Materiály (5.2.26), Hutníctvo (5.2.40) a Chemické technológie (5.2.18).


Environmentálna chémia


Absolvent získa poznatky a praktické skúsenosti z vybraných chemických disciplín (anorganická, organická, analytická a fyzikálna chémia, biochémia, chémia ŽP a makromolekulová chémia), zo všetkých dôležitých oblastí súvisiacich s environmentálnou analýzou (špecifiká environmentálnych vzoriek, ich odber, spracovanie a analýza).
Absolvent študijného programu
˙ je schopný samostatne zabezpečovať laboratórne analýzy ako analytik v chemických, farmaceutických a klinických laboratóriách v pozícii kvalifikovaného pracovníka
˙ je schopný analyzovať stav znečistenia zložiek ŽP a zdroje vstupu rizikových faktorov do ŽP, je schopný viesť agendu, vykonávať čiastkové metodické práce, participovať prakticky aj koncepčne na úseku monitoringu ŽP
˙ je schopný aplikovať získané vedomosti o niektorých priemyselných technológiách a spracovaní ich odpadov, poznatky z ekonomiky, práva, legislatívy a marketingu
˙ si zdokonalí tak svoje počítačové zručnosti v chemických aplikáciách pri štatistickom spracovaní a vyhodnocovaní analytického výsledku, ako aj svoje jazykové znalosti
Absolvent bude schopný rozvíjať svoje vedomosti a praktické zručnosti v 2. stupni vysokoškolského vzdelávania, v študijnom programe Environmentálna analýza s možnosťou pokračovať v štvorročnom postgraduálnom štúdiu (PhD.) v akreditovanom študijnom programe Environmentálna analytická chémia.


Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka
Mechanizmy špeciálnej techniky (otvorený od 2011/2012) -- Absolventi získajú potrebné znalosti z používania automatizačnej a výpočtovej techniky v oblasti technickej prípravy výroby, riadenia technologických procesov a konštruovania špeciálnej techniky. Nájdu uplatnenie v oblasti automatizácie strojárskeho priemyslu a príbuzných odvetví, v ktorých sa aplikuje automatizačná technika v procese projektovania, konštruovania, výroby a používania špeciálnej techniky. Súčasne bude schopný pracovať v oblasti tvorby systémov s využitím automatizačnej techniky, informačných technológií a robotiky. Komplexné vedomosti absolventa umožňujú postup na druhý stupeň inžinierskeho štúdia.
Aplikovaná mechatronika v špeciálnej technike -- v I. stupni štúdia absolventi získajú potrebné znalosti zo základov informatiky a automatizácie pre prevádzku, výrobu, skúšobníctvo a čiastočne aj navrhovanie mechatronických sústav špeciálnej strojárskej techniky. Nájdu uplatnenie v oblasti automatizácie strojárskeho priemyslu, špeciálnej techniky a príbuzných odvetví, v podnikoch zaoberajúcich sa stavbou strojov, prístrojov a zariadení patriacich do triedy mechatronických sústav a výrobou ich súčastí, ako aj v skúšobníctve, servise a pri vývoji týchto sústav a komplexov. Komplexné vedomosti absolventa mu umožňujú široké viacodborové vzdelanie ďalej rozšíriť v inžinierskom štúdiu, alebo hneď začať svoju profesijnú kariéru.
Kvalita produkcie strojárskej techniky (v procese akreditácie) -- Absolventi sú schopní vykonávať profesiu technika riadenia kvality s orientáciou na produkčné a metrologické procesy priemyslu a služieb. Majú všeobecné znalosti z technológie priemyselnej výroby, zo základov riadenia a z manažérskych zručnosti, aj z využívania informačných technológií, pri plnom rešpektovaní požiadaviek medzinárodných noriem dokážu zastávať aj funkcie vedúcich menších skupín v tíme manažérstva kvality. Môžu sa uplatniť aj vo verejnom sektore ako nediplomovaní inžinieri, technici, alebo v systéme riadenia ako vedúci tímu zlepšovania kvality, od ktorých sa vyžaduje všeobecná technická rozhľadenosť, schopnosť analyzovať a rozhodovať na základe faktov a znalosť riešiť bežné technické problémy. Komplexné vedomosti absolventa umožňujú postup na druhý stupeň -- inžinierske štúdium.


Univerzita Jánosa Selyeho v Komárne

Aplikovaná informatika (otvorená v roku 2011/2012) -- Absolvent bude schopný analyzovať, implementovať, modifikovať a modernizovať počítačové a informačné systémy. Bude schopný nachádzať vlastné riešenia problémov pri navrhovaní a využívaní informačných systémov. Absolvent bude aktívne ovládať aspoň jeden svetový jazyk a ďalší jazyk pasívne. Bude pripravený samostatne aj v tíme riešiť zložité projekty a prezentovať svoje výsledky, pracovať efektívne ako člen vývojového tímu, uplatní sa ako manažér, analytik, systémový návrhár a špecialista v bankovníctve, poisťovníctve, konzultačných firmách, v priemysle a na školách. Nájde uplatnenie pri návrhu a aplikácii informačných systémov vo všetkých druhoch podnikov, v organizáciách a službách.

Absolventi sa môžu uplatniť v podnikoch a inštitúciách, ktoré sa venujú vývoju a nasadzovaniu výpočtovej techniky vo všetkých oblastiach hospodárstva, v oblasti bankovníctva, administratívy, dopravy a zdravotníctva pri implementácii, inovácii a údržbe technických prostriedkov a ich programového vybavenia, v podnikoch zaoberajúcich sa vývojom, nasadzovaním a prevádzkou moderných informačných a komunikačných systémov, v softvérových firmách orientovaných na tvorbu rôznych softvérových aplikácií, v oblasti školstva ako technickí pracovníci a správcovia informačných systémov a počítačových sietí.


Žilinská univerzita, Elektrotechnická fakulta

Multimediálne technológie (inžiniersky program) -- Študent si prehĺbi v potrebnom rozsahu vedomosti z predmetov teoretického základu odboru vrátane číslicového a analógového spracovania obrazových a zvukových signálov, spracovania a prenosu multimediálnych tokov cez rôzne typy komunikačných technológii, ďalej získa podrobné poznatky z oblasti mediálnej komunikácie, sietí a služieb, ich konvergencie a tiež ich bezpečnosti. Výberom povinne voliteľných predmetov sa môže užšie špecializovať v oblasti spracovania obrazových, grafických alebo zvukových informácií. Z telekomunikačných technológií získa študent podrobné poznatky hlavne z oblasti prenosových technológií, optických sietí, sieťových uzlov, dátových sietí a tiež riadenia sietí. V rádiokomunikačných technológiách získa podrobné poznatky z oblasti šírenia elektromagnetických vĺn, antén, televízie, mobilných, satelitných a rádioreléových systémov, sietí a služieb.

Významnou zložkou poznatkov sú znalosti webových technológií, najmä čo sa týka návrhu služieb na webe, znalosti 2D a 3D grafických a animačných systémov a aplikácií a digitálneho spracovania multimediálneho obsahu. Študent tohto štúdia získa tiež poznatky o estetike a kreatívnom prístupe pri návrhu multimediálnych produktov, právnych predpisoch z oblasti elektronických komunikácii ich manažmentu, ekonomiky a marketingu. Uplatnenie absolventa študijného programu je najmä pri návrhu, vytváraní a prevádzkovaní telekomunikačných služieb, multimediálnych systémov, pri vytváraní, prenose a spracovaní multimediálnych signálov v digitálnom
prostredí.

Uplatnenie absolventov bude smerované do oblastí operátorov mobilných a pevných sietí, televíznych, grafických a zvukových štúdií v privátnom aj vo verejnom sektore ako tvorivých pracovníkov v oblasti samostatnej alebo kolektívnej mediálnej produkcie, kreovaní nových multimediálnych služieb, vo výskume, v technickom rozvoji a návrhu multimediálnych systémov, ako aj vo vybraných oblastiach aplikácií telekomunikačných, rádiokomunikačných a informačných technológií.


Teológia

Univerzita Komenského, Rímskokatolícka cyrilometodská bohoslovecká fakulta


Riadenie cirkevných a neziskových organizácií -- Absolvent má všeobecný prehľad v oblasti teologických disciplín, riadenia a psychológie, potrebných na pochopenie a napredovanie vo svojej špecializácii. Chápe podstatné východiská z teologických a psychologických disciplín, ktoré ovplyvňujú hodnotovú orientáciu, motiváciu, proces a výsledky v riadení cirkevných a neziskových organizácií. Je kompetentný v oblasti interpersonálnej komunikácie a schopný primeraného prístupu k ľuďom. Na základe odbornej i osobnostnej pripravenosti je schopný ponúknuť odborné zručnosti v danej oblasti. Má základný prehľad v legislatívnom rámci, ktorý upravuje vznik a fungovanie cirkevných a neziskových organizácií. Uplatní sa v oblastiach ako riadenie projektov, komunity a spoločenstva, práca v charitatívnych a humanitných ustanovizniach farností a komunít náboženského charakteru, vedenie rehoľných komunít a spoločenstiev, spolupráca na tvorbe projektov, pôsobenie v oblasti humanitárnej pomoci, spolupráca v regionálnej i diecéznej sieti humanitných a sociálnych zariadení, príprava kvalifikovaných partnerov zo strany cirkví na spoluprácu so štátnymi inštitúciami, organizácia voľnočasových aktivít pri farských centrách, spolupráca na príprave projektov vychádzajúcich z pastoračného plánu katolíckej cirkvi na Slovensku.


Univerzita Jánosa Selyeho v Komárne

Misiológia, diakonia a sociálna práca (otvorené v roku 2011/2012) -- Absolvent dokáže prezentovať rôznym druhom klientov a ostatným odkázaným na sociálnu pomoc obsahové i technické problémy sociálneho zabezpečenia a hľadať v spolupráci s nimi optimálne riešenia, podieľať sa efektívne ako člen na práci výskumného, príp. projektového tímu, porozumieť a vysvetliť kvantitatívne rozmery sociálnych problémov, organizovať si vlastné štúdium a ďalšie vzdelávanie, udržiavať kontakt s najnovším vývojom v teórii a praxi sociálnej práce, sledovať legislatívne zmeny v oblasti práce, rodiny a sociálnych vecí a aplikovať ich vo svojej práci.
Vymedzenie oblastí uplatnenia absolventa: pracovník v cirkevnej službe (misiológia, diakonia), pracovník v štátnej sfére sociálnej starostlivosti, pracovník v oblasti kultúry.


Iné

Vysoká škola bezpečnostného manažérstva v Košiciach (súkromná škola so spoplatneným štúdiom)

Riadenie environmentálnych rizík -- Absolvent by mal mať schopnosť: aplikovať environmentálne právo, posudzovať základné environmentálne indikátory, orientovať sa v environmentálnych manažérskych systémoch, navrhovať havarijné plány, posudzovať techniky a technológie BAT. Absolvent 1. stupňa štúdia sa môže uplatniť ako: riadiaci pracovník na strednom a vyššom stupni riadenia v štátnej správe a miestnej samospráve a v organizáciách poskytujúcich služby ochrany osôb a majetku v oblasti životného prostredia, samostatný pracovník -- špecialista na posudzovanie environmentálnej problematiky, riadiaci pracovník (špecialista) na strednom stupni riadenia v systéme polície a bezpečnostných podnikov.

Vysoká škola múzických umení v Bratislave, Filmová a televízna fakulta

Vizuálne efekty (od roku 2011/2012) -- Absolvent ovláda problematiku vizuálnej grafiky vo filme, v televízii a môže sa uplatniť aj v mnohých iných blízkych audiovizuálnych médiách. Je plne pripravený uplatniť sa v praxi v pozícii autor vizuálnych efektov vo všetkých filmu príbuzných žánroch -- v spravodajstve, publicistike, dokumentaristike, reklame, animovanom filme, hudobnom filme, vzdelávacích a náučných žánroch, multivízii a je schopný samostatnej asistentskej činnosti pri hranom filme. V niektorých prípadoch je možné jeho uplatnenie aj v blízkych televíznych profesiách. Napríklad v profesii réžie, kamery, scenáristky alebo dramaturgie menších štúdií. Bakalár študijného programu Vizuálnych efektov sa môže uplatniť v divadle alebo v kultúrnych strediskách. Okrem postavenia tvorcu vizuálnych efektov môže byť asistentom produkcie FX, supervízorom, dohľadom nad prípravou a realizáciou FX, tvorcom pracovných postupov FX, reštaurátorom zdigitalizovaného filmového obrazu, tvorcom farebných korekcií. Realizuje sa v súkromných a štátnych televíziách, v súkromných štúdiách, vo výskumných pracoviskách, v reklamných agentúrach, animačných štúdiách... Je mu otvorený priestor internetu, ktorý je skoro bezhraničným prostredím na jeho uplatnenie. Je plne pripravený založiť si vlastné postprodukčné štúdio a zapojiť sa do konkurenčného boja pri realizácii objednávkovej tvorby. Absolvent bakalárskeho štúdia študijného programu Vizuálnych efektov je schopný nadpriemerne komunikovať v anglickom jazyku a je pripravený na profesionálnu dráhu aj v zahraničí. Po splnení podmienok bakalárskeho štúdia sa môže uchádzať o magisterské štúdium študijných programov FTF VŠMU Bratislava, VŠVU Bratislava, ako aj ostatných programov, predovšetkým na zahraničných školách.


Niektoré študijné programy budúcnosti (pripravujú sa na akreditáciu):

Vysoká škola manažmentu v Trenčíne -- Manažment informačných systémov

Akadémia médií Bratislava -- Manažment médií

Poznámka: Zoznam nových programov nie je úplný a definitívny, lebo niektoré nové študijné programy ešte čakajú na akreditáciu. Otvoriť nový študijný program budú môcť školy aj vtedy, keď akreditáciu dostanú v priebehu roka 2012.

Zdroj: vysoké školy

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 09:50