StoryEditor

Dotazník manažéra. Dnes Andrej Glatz

18.02.2013, 23:00
generálny riaditeľ Mercedes-Benz Slovakia

Do čoho ste investovali prvé zarobené peniaze?
Ako 16-ročný som brigádoval v autoservise. K mojim prvým zarobeným peniazom mi pridali ešte niečo rodičia a kúpil som si prvý vlastný dopravný prostriedok , vtedy chlapčenský sen – bicykel Favorit.

Investícia, ktorá vám priniesla najvyšší zisk?
Určite kone. Sú mojou celoživotnou láskou. Nielenže mi v mladosti umožnili športovať, cestovať, formovali môj vzťah k povinnostiam,  zodpovednosti a zmyslu pre fair hru, ako aj chuť víťaziť nielen v športe,  ale ma neskôr zoznámili (ak sa to tak dá povedať) s ľuďmi, ktorí ma priviedli k autám a automobilovej značke Mercedes-Benz a nakoniec aj k diplomacii, všetko veci, ktoré ma dodnes bavia, napĺňajú a živia.

Obchod, ktorý sa vám naozaj nepodaril?
V roku 1968 som bol v Paríži behať (na koňoch) dostihy, a vtedy mi poradili, že sa tam dajú vynikajúco predať krištáľové vázy. Keďže som mal odmalička obchodného ducha, tri som pribalil do kufra so sebou. Ako to dopadlo? Jednu som daroval, jednu rozbil a poslednú som doviezol naspäť domov.

Poučenie z krízy?
Dôležité je nielen počítať, koľko zarobíme, ale, a hlavne, koľko vydávame.

Váš investičný tip do budúcnosti?
Netrúfam si dávať tip, keďže môj konzervativizmus nedáva nádej na veľké zisky.

Ako dlho prežije euro?
Dúfam, že tak dlho ako ja.

Kto je kto: Andrej Glatz, rodený Košičan, vyštudoval Stavebnú fakultu SVŠT v Bratislave a do roku 1976 tam pôsobil ako odborný asistent na katedre ekonomiky. Následne bol vedúcim správy majetku TJ Slávia SVŠT. V rokoch 1984 a 1985 pôsobil vo firme W. Gottschligg GmbH. Generálnym riaditeľom spoločnosti Motor-Car Wiesenthal & Co sa stal v roku 1990. Od marca 2005 bol generálnym riaditeľom spoločnosti DaimlerChrysler Automotive Slovakia a od januára 2008 je generálnym riaditeľom spoločnosti Mercedes-Benz Slovakia. Je predsedom Slovenskej jazdeckej federácie, predsedom JK Slávia STU a konzulom Peruánskej republiky na Slovensku.

O spoločnosti: Importérska spoločnosť Mercedes-Benz Slovakia pôsobí na Slovensku od marca 2005. Vznikla zo spoločnosti MCW, ktorú Andrej Glatz založil v roku 1990 so spoločníkmi. Firma vtedy začína so šiestimi zamestnancami. Spoločnosť MCW patrí podľa renomovaných hodnotení medzi najuznávanejšie firmy na Slovensku a v službách dlhodobo do prvej desiatky. Je súčasťou Wiesenthal Group, ktorá má viac ako 40 prevádzok v šiestich krajinách a ročný odbyt jej dvanástich značiek prekračuje 18-tisíc vozidiel.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 20:05