StoryEditor

Nevytvorme zo zimnej záhrady neobývateľný skleník

28.02.2002, 23:00

Vo veľkých zasklených plochách sú v zimných záhradách iné klimatické pomery ako v bežných obytných priestoroch. O príjemnú atmosféru v zimnej záhrade sa starajú okrem iného správne tienenie a efektívne kontrolované vetranie.
Na zabezpečenie správnej klímy v zimnej záhrade je potrebné dodržať nasledujúce parametre: teplota 18 -- 23 stupňov Celzia, relatívna vlhkosť 40 -- 70 %, rýchlosť vzduchu 0,2 m/s. Bez regulácie vnútornej klímy v zimnej záhrade by pri vonkajšej teplote 22 °C teplota vo vnútri vystúpila na 40 °C. Pri vonkajšej teplote 30 °C by vnútorná dosiahla až 70 °C, čo je neznesiteľné aj pre tropické rastliny, pretože už pri 40 stupňoch Celzia sa na ich listoch objavia popáleniny. Pomocou vetrania, vykurovania a ochrany proti slnečnému žiarenie je možné prispôsobovať si ovzdušie v zimnej záhrade podľa potreby.
Pre efektívne vetranie platí všeobecné pravidlo - rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou by nemal prekročiť 5 stupňov Celzia. V zásade sú možné dva druhy vetrania: prirodzené a umelé, v osobitných prípadoch sa do vetracích otvorov môže pridať aj klimatizácia, čiže spojí sa prirodzené vetranie s umelým.

Vetranie je dôležité
Prirodzené vetranie využíva termický pohyb, nazývaný tiež konvekcia, pri ktorom teplý vzduch stúpa hore, lebo je ľahší ako studený. Tesne nad úrovňou podlahy sa v obvodových stenách zabudovávajú prieduchy pre chladnejší vzduch a vo výške 2,5 až 3 m nad nimi otvory na odvádzanie teplého vzduchu. K pohybu vzduchu však dochádza až vtedy, keď teplota privádzaného vzduchu je asi o 5 st. C nižšia ako teplota v miestnosti. Aby chladnejší vzduch vytláčal teplý rovnomerne z celého priestoru, mali by byť vetracie otvory umiestnené diagonálne protiľahlo. Privádzacie otvory môžu byť vyriešené ako posuvné záklopky alebo vetracie klapky. Na odvádzanie vzduchu slúžia sklopné alebo posuvné okienka, prípadne vetráky pod hrebeňom strechy. Pri umiestnení slnečných clôn zvnútra treba odvetrávať aj priestor medzi sklenenými tabuľami a tieniacimi závesmi.
Pri mechanickom vetraní sa využíva na odvod vzduchu ventilátor riadený termostatom alebo hygrostatom. V miestnosti pri tom vzniká mierny podtlak, pri ktorom sa uvedú do činnosti otvárače prívodu vzduchu, alebo čerstvý vzduch prúdi do interiéru zimnej záhrady automaticky vetracím zariadením. Pri voľbe veľkosti prístrojov na výmenu vzduchu je rozhodujúce jeho množstvo. Odporúča sa vetrať pri vonkajšom zatienení so 7 až 10-násobnou výmenou vzduchu za hodinu, pri vnútornom zatienení 15 až 30-násobná výmena vzduchu za hodinu.
Pri extrémne vysokých teplotách sa nedajú príjemné klimatické pomery dosiahnuť ani pri starostlivo zosúladenom vetraní a zatieňovaní. V takýchto prípadoch je možnou alternatívou inštalácia dodatočnej klimatizácie.
Klimatizácia tiež spoľahlivo funguje iba pri náležitej ochrane proti slnečnému žiareniu. V prípade zimných záhrad sa možno rozhodnúť medzi zatienením prirodzeným alebo technickým. Prirodzené tienenie poskytujú listnaté stromy, ktoré v lete slnečné lúče zadržiavajú, v zime, keď sú listy opadané ich zasa prepúšťajú. Zväčša však stromy nebývajú dosť vysoké a husté na to, aby vždy zatienili sklenené plochy pri rôznej polohe slnka, preto

Nezabúdajme na tieň
Pri voľbe tieniaceho systému si možno vybrať medzi vonkajším zatienením alebo vnútorným. Slnečná clona namontovaná zvonka je účinnejšia ako vnútorná, pomocou vnútorného tienenia dosiahneme zasa dojem väčšej útulnosti. Z vonkajších druhov tienenia najúčinnejšie zabraňuje prehriatiu zhŕňací záves - mohutná konštrukcia žalúzii odolná voči poveternostným vplyvom. Lamely sa dajú optimálne nastavovať podľa potreby. Rozšírené sú aj textilné výrobky s rôznymi vzormi - fasádové markízy určené na zvislé steny a strechy so sklonom väčším ako 30 stupňov. Aby tkaninové slnečné clony mohli reagovať na meniaci sa slnečný svit a zároveň boli chránené aj proti poveternostným vplyvom, je nevyhnutné vybaviť toto zariadenie elektrickým pohonom s automatickým ovládaním napojeným na snímače slnečného svitu, vetra, aj dažďa.
Vnútorné tieniace zariadenie pôsobí ľahšie, vzdušnejšie. Najviac osvedčený a jednoducho montovateľný systém pracuje s hladkými závesmi a rôznymi spôsobmi pohonu. Účinnosť závesov sa dá zvýšiť hliníkovou metalízou na vonkajšej strane alebo laminovaním silne reflexnou fóliou. Vyhovujú aj rôzne druhy žalúzií: horizontálne, ktorými sa dá regulovať množstvo prenikajúceho slnečného svetla, vertikálne, ktoré možno ľubovoľne natočiť a možno nimi zatieniť aj šikmé štítové steny. Používa sa aj medziokenné žalúzie, ale pre tento druh sa treba rozhodnúť už pri stavbe zimnej záhrady, pretože je inštalované v medziokennom priestore vrstveného izolačného skla. Medziokenné žalúziové lamely sú ovládané elektromotorčekom, ktorý možno napojiť na izbový termostat alebo snímač slnečného svitu.
Zvážiť, aký systém vetrania a tienenia je najvýhodnejší pre konkrétnu zimnú záhradu, musí každý sám, na základe mnohých faktorov. Vyplatí sa aj kombinácia viacerých rôznych systémov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 12:37