StoryEditor

Aké sú výhody a nevýhody podnikania na „voľnej nohe“

15.11.2013, 14:01
Pracovať na „voľnej nohe“ nemá žiadnu presnú definíciu.

Zjednodušene však môžeme povedať, že je to práca rôznych profesionálov, ktorí podnikajú nezávisle, na svoje meno a bez zamestnancov. Pracujú v jednom odbore, na ktorý sa špecializujú a ich kapitál sú predovšetkým vedomosti a zručnosti, osvedčenie a rôzne kontakty.  

Také najbežnejšie profesie sú prekladatelia a tlmočníci, textári, grafici, weboví dizajnéri, programátori, účtovníci alebo aj rôzni remeselníci. Takéto podnikanie nie je viazané s nejakou konkrétnou formou podnikania. Väčšina nezávislých profesionálov síce podniká na živnosť, ale mnohí majú tiež aj malú jednoosobovú eseročku, autorské či iné zmluvy, prípadne podľa osobitných predpisov (právnici, lekári, architekti).

Nezastupiteľnosť a neistota

Najväčšou nevýhodou je to, že najväčšie riziká sú sústredené v prvých dvoch rokoch. Začínajúci podnikatelia robia chyby oveľa častejšie ako tí skúsenejší, ktorí sa v tomto prostredí pohybujú už nejaký ten rok. Päťdesiat až osemdesiat percent prvopodnikateľov sa na trhu nepresadí a do pár rokov to zabalí. Nezastupiteľnosť v prípade rôznych zdravotných či iných komplikácií, aj to patrí medzi úskalia takéhoto podnikania. Tu nemôžete jednoducho prehodiť rozrobenú odbornú prácu na kolegu. Zvyčajne sa to rieši preventívne, rezervami v zmluvných termínoch, poistením a zdravým životným štýlom, ktorý znižuje riziko chorôb. Aj potom však zostáva nezastupiteľnosť výzvou, napríklad pri dlhšej dovolenke. 

Ľudia neznášajú dlhodobý stres, a preto uprednostňujú menší, ale zato pravidelný príjem v zamestnaní. Pri podnikaní sa neistote nikdy nedá úplne vyhnúť. Môžeme ju však obmedziť zvýšením finančnej rezervy, budovaním dobrého mena a stabilných vzťahov so zákazníkmi alebo lepším riadením projektov.

Peniaze a reputácia

Podnikanie na „voľnej nohe“ predstavuje najjednoduchší prístup k podnikaniu vôbec. Podnikáme na svoje meno a využívame na to hlavne osobný, nehmotný kapitál. Drvivej väčšine nezávislých profesionálov stačí na podnikanie počítač, mobil a domáca kancelária (niekomu auto). Začať sa dá práve tak ľahko, ako činnosť dočasne prerušiť alebo ukončiť. Určite vás budú zaujímať peniaze. 
Dobrou správou je, že na „voľnej nohe“ môžete časom zarábať až niekoľkonásobne viac ako v zamestnaní. To je tiež prvý dôvod, prečo mnohí odborníci pracujú práve týmto spôsobom. Podnikateľské príjmy zodpovedajú vašej trhovej hodnote, a ak budete naozaj dobrí, na peniaze si nebudete sťažovať. To, že pracujeme sami na seba, okrem iného znamená, že z plodov svojej práce môžeme profitovať aj dlhodobo, napríklad predajom licencií za vytvorená autorské diela, softvér, patenty, know-how a podobne. Avšak z princípu neistoty vyplýva, že príjmy nie sú také vyrovnané a stále ako v zamestnaní. Najmä v prvých rokoch rastú veľmi pomaly, ale aj potom podliehajú veľkým sezónnym výkyvom, nehovoriac o nákladoch podnikania. Zarábať teda môžeme veľa, ale je potrebné sa s peniazmi naučiť narábať, rozumne ich investovať a myslieť na horšie časy.

Nevýhody a výhody podnikania na voľnej nohe

mínusy

plusy
riziká

jednoduchosť

nezastupiteľnosť

neistota

peniaze

reputácia

osamelosť

vyhliadky

Zdroj: Idnes.cz

01 - Modified: 2005-09-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zaujíma mestá teplo?
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-11 19:19:52 - Feat.: - Title: Grossi upozornil na rastúce riziko jadrového nešťastia v Záporožskej elektrárni kvôli útokom dronov 05 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 00:29