StoryEditor

Syn prerušuje štúdium. Čo bude s výživným?

23.11.2014, 04:00
Syn prerušil štúdium na vysokej škole. Čo bude s výživným, ktoré má na neho platiť otec? Zisťovali sme to u expertov.

Študentovi platil otec výživné, a čoskoro sa má ukončiť jeho vyživovacia povinnosť. Lenže syn si štúdium prerušil a bude študovať o rok viac. Čo s výživným? Túto otázku rieši matka študenta. „Syn mal štandardne ukončiť druhý stupeň vysokoškolského štúdia budúci rok v lete 2015. Lenže sme sa dozvedeli, že štúdium prerušiť a bude končiť až o rok leto 2016,“ opisuje nám v HN poradni situáciu naša čitateľka. Čiže, samovoľne si predĺžil štúdium. Nemal žiadne zdravotné problémy, ani sa v cudzine nechce vzdelávať, len jednoducho mení študijný odbor. Zaujíma ju, ako to bude s vyživovacou povinnosťou otca voči synovi. Spýtali sme sa na to expertov.

Syn nesmie situáciu zneužívať

Ako tvrdí advokát Milan Ficek z advokátskej kancelárie Ficek & Ficeková v Bratislave, žiadosť o ukončenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa môže povinný rodič podať vtedy, ak sa dieťa sústavne nepripravuje na budúce povolanie. Pokiaľ sa však dieťa pripravuje na budúce povolanie, súd vyživovaciu povinnosť nezruší. „Váš syn však nesmie zneužívať túto situáciu a súd môže zrušiť vyživovaciu povinnosť aj vtedy, ak dieťa stále študuje na vysokej škole. Stretli sme sa s viacerými takýmito prípadmi, keď súd konštatoval, že ďalšie trvanie vyživovacej povinnosti je v rozpore s dobrými mravmi.“

Tipy, ako postupovať

Niekedy súd zruší vyživovaciu povinnosť už po ukončení prvého stupňa vysokej školy. „váš manžel teda môže podať návrh na ukončenie vyživovacej povinnosti na plnoleté dieťa už teraz s tým, že ako argument využije aj to, že syn prerušil štúdium, sústavne sa prestal pripravovať na budúce povolanie, má ukončený prvý stupeň vysokej školy a žiadať zrušiť vyživovaciu povinnosť s poukazom na dobré mravy,“ radí advokát.


Kedy môže súd žiadosť o zrušenie vyživovacej povinnosti zamietnuť

Jednorazové prerušenie štúdia, samo osebe, určite nie je dôvodom pre „predčasné“ zrušenie vyživovacej povinnosti. Súd môže takýto návrh zamietnuť z nasledovných dôvodov:

1. V čase podania návrhu bude dieťa stále študovať dennou formou na vysokej škole.

2. Príprava na budúce povolanie sa považuje za ukončenú - pri väčšine študijných odborov - až ukončením druhého stupňa VŠ.

3. Zrušenie vyživovacej povinnosti pred ukončením dennej formy štúdia je možné s poukázaním na dobré mravy, avšak len pokiaľ sa dieťa správa tak, že hrubo, opakovane a dlhodobo porušuje svoje študijné povinnosti. Ide o prípady, keď dieťa má dlhodobo zlé študijné výsledky, nechodí riadne na semináre či prepadá zo skúšok. Nejde však o prípady, kedy dieťa preruší štúdium, avšak ho nezanedbáva.

4. Pokiaľ dieťa preruší štúdium a ide napríklad na rok pracovať do zahraničia, môže povinný rodič požiadať súd o zrušenie vyživovacej povinnosti. Avšak v čase keď k prerušeniu štúdia dôjde, čiže ihneď ako nenastúpi do ďalšieho semestra. Následne, keď dieťa štúdium obnoví môže dieťa požiadať súd o opätovné určenie vyživovacej povinnosti.

5. V praxi sa často stáva, že povinný rodič sa o prerušení, či dokonca ukončení štúdia dozvie neskoro napriek tomu že výživné platí. Žiaľ, ide o dôsledok toho, že rodič a dieťa spolu nekomunikujú. V takomto prípade môžem len odporučiť každý semester písomne vyzvať dieťa, aby zaslalo potvrdenie o štúdiu v primeranej lehote. Ak sa tak nestane, obratom podajte návrh na súd.

Radil Martin Hurtaj, advokát

01 - Modified: 2007-01-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Správa daní a poplatkov sa bude meniť
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 10:16