StoryEditor

Málokto sa po dovolenke cíti skutočne oddýchnutý. Ako ste na tom vy?

15.07.2015, 15:02
Autor:
redred
Je pre vás dovolenka iba odpočinok alebo si musíte svoju neprítomnosť v práci vlastne nadpracovať?

Zákonných 20 dní dovolenky poskytuje u nás väčšina zamestnávateľov. V Česku je to 32 percent, zvyčajne totiž dávajú jeden týždeň dovolenky navyše, teda 25 dní voľna si môže užiť 62 percent respondentov českého prieskumu. U našich susedov sa tiež objavujú prvé organizácie, ktoré chcú zamestnanca motivovať dňami voľna nad rámec 25 dní ročne. Takúto ponuku dáva až 6 percent českých zamestnávateľov, píše portál idnes.cz. Aj toto zisťoval prieskum personálno-poradenskej spoločnosti Hays na Českom trhu.

Často ide o vernostný benefit, na ktorý vzniká nárok napríklad po piatich rokoch práce v spoločnosti. Patria sem aj takzvané sickdays, a to zvyčajne jeden až päť dní ročne, keď môže zamestnanec zostať doma bez toho, aby navštívil lekára, ak sa necíti dobre.

Dva týždne voľna? Len výnimočne

Je ideálne, ak má zamestnanec raz za rok minimálne dva týždne voľna vcelku. Avšak až 45 percent opýtaných pripúšťa, že čerpanie takejto dlhej dovolenky nebýva v ich spoločnosti obvyklé. Viac ako 10 pracovných dní väčšina zamestnávateľov poskytuje po dohovore, avšak zamestnanci o to žiadajú len výnimočne.

Pozor však na nevyčerpanú dovolenku. Môžete o ňu totiž prísť. Takmer štvrtina zamestnávateľov prevod dovolenky do nového roka neumožňuje. V 70 percentách prípadov je možné previesť obmedzený počet dní voľna, ktoré však treba dočerpať napríklad v priebehu prvého štvrťroka. Vzácne je preplatenie dovolenky bez toho, aby bol na to zákonný dôvod. Previesť či preplatiť dovolenku si môžu dať tí, ktorí nemali možnosť si ju vyčerpať (napr. tehotné ženy, matky na materskej či dlhodobo chorí).

Dovolenka však nie je len o radosti a plánovaní programu voľných dní, ako potvrdil prieskum. Pre 70 percent respondentov je totiž nevyhnutné sa na svoju plánovanú neprítomnosť v práci pripraviť, a teda zostávajú pred ňou v práci nadčas. Taktiež návrat z dovolenky znamená často väčšie pracovné nasadenie.

Počas neprítomnosti kolegovia vybavujú iba to najnutnejšie a všetko ostatné na zamestnancov čaká. Šťastných 13 percent má za seba zástup, ktorý väčšinu agendy vybaví, a tak len tri percentá opýtaných uvádzajú, že sa vracajú k „čistému stolu“. Takmer tri štvrtiny opýtaných tak zostávajú opäť po návrate z dovolenky v práci nadčas, pretože ich pracovné záležitosti na nich čakajú.

Odpočinok neistý

Prekvapivý môže byť fakt, že iba šesť percent účastníkov prieskumu uviedlo, že sa po dovolenke cítia oddýchnuto a do práce sa tešia. Veľa ľudí má problém dostať sa po dovolenke do tempa a privyknúť si opäť na pracovný proces, to uviedlo 40 percent zamestnancov. Stres z pracovných úloh a povinností dokáže pokaziť návrat z dovolenky 32 percentám opýtaných.

Asi tretina zamestnancov sa od pracovného života neodpúta ani v dňoch voľna. Buď cez dovolenku pracujú, alebo aspoň kontrolujú služobné maily. Ľudia totiž bývajú počas dovolenky zastihnuteľní buď na súkromných, alebo firemných mobiloch. Iba deväť percent uviedlo, že ich nemožno zastihnúť vôbec.

O prieskume

– na otázky odpovedalo 300 osôb zamestnaných väčšinou v strednom manažmente a ako špecialisti
– z nich 38 percent vedie podriadených, 68 percent nemá na starosti riadenie zamestnancov
– uskutočnil sa v druhom štvrťroku 2015 v Českej republike

Zdroj: idnes.cz/Ladislav Kučera, personálně poradenská společnost Hays

01 - Modified: 2007-07-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Barometer
01 - Modified: 2023-12-22 10:14:27 - Feat.: - Title: Koniec tohto roka sa pomaly ale isto blíži, pripravte sa na ten nový! Nič vás nezaskočí 02 - Modified: 2023-12-08 09:52:22 - Feat.: - Title: Posezónny reštart? Najlepšie, čo môžete urobiť! 03 - Modified: 2023-06-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Zdravie, relax a zábava - rodinné tipy na letné prázdniny 04 - Modified: 2023-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Najlepšia investícia je investícia do seba 05 - Modified: 2023-04-20 19:22:27 - Feat.: - Title: Dlhodobý stres je poriadne škodlivý: zabojovať s ním môžete rôznymi spôsobmi
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 05:29