StoryEditor

Rodinný dom vás môže zničiť. Finančne aj fyzicky

10.05.2015, 00:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Zdedený dom po rodičoch či starých rodičoch síce poteší, no niekedy môže byť na príťaž. Kedy sa oplatí rekonštruovať a kedy je lepšie dom predať?

Niekto sa starostí jednoducho zbaví, dom predá a peniaze využije inde. Každé rozhodnutie by však malo začať zodpovedným posúdením stavu domu. A potom starostlivým zvážením všetkých ďalších podmienok a možností.

1. Predať
Zdedili ste dom na dedine, odkiaľ pochádza babička, ale bývate v meste, sťahovať späť sa nechcete a na víkendy strávené "chalupárením" nemáte chuť ani energiu? Potom je predaj najlepšia možnosť.

Ak sa aj napriek tomu rozhodnete nehnuteľnosť nepredať, rátajte s ďalšími starosťami, ktoré stoja nielen čas, ale aj peniaze. Riešením je predať dom tak ako je a to s čo najmenšími nákladmi. Sú to jednoduché rady, ale situácia môže byť zložitejšia. Napríklad majiteľ malého neudržiavaného domu na veľkom pozemku zvažuje, či sa mu oplatí dom prerobiť a neskôr ho predať. V takomto prípade je lepšie nehnuteľnosť predať v takom stave, v akom sa momentálne nachádza. Nový majiteľ totiž starú stavbu zbúra a postaví si nový dom podľa svojich predstáv. 

2. Zbúrať a postaviť nový
V niektorých prípadoch by bolo nerozumné akékoľvek iné riešenie, než starý dom zbúrať. Hlavnými faktormi sú:

  • Narušená statika domu. Dom má výrazné trhliny v stenách alebo prepadnuté stropy, oprava by znamenala zbúrať skoro celý dom. Zhodnotenie stavu nechajte na odborníka, najlepšie to posúdi autorizovaný statik.
  • Vysoká vlhkosť. Dom je vlhký do výšky poschodia alebo je vo svahu, od ktorého vlhne. Tu sa oplatí zvážiť, či sa odvlhčenie a hydroizolácia oplatí, pretože náklady vám môžu výrazne narásť.
  • Dom je príliš malý. Zrazu zistíte, že v skutočnosti staviate nový dom, ktorý sa snažíte napojiť na pôvodnú konštrukciu. Nadväzovanie a zachraňovanie zvyškov múrov je veľmi prácne a teda aj drahé. Je preto lepšie dom zbúrať a postaviť znova.
  • Dom má nízke miestnosti. Obytné miestnosti na prízemí rodinného domu by mali mať výšku aspoň 2,5 metra. V praxi sa však stáva, že miestnosti v dome sú príliš nízke a často zvyšovanie stropu nie je možné.
  • Dom je dispozične neprakticky riešený. Sú to najmä priechodné miestnosti, ktoré veľmi zhoršujú využitie priestoru v dome, pretože niektoré izby potom fungujú ako akási chodba. Pri rekonštrukcii môžete steny vybúrať, no stáva sa, že po zbúraní stien neostane z domu takmer nič. Aj v takomto prípade je lepšie zbaviť sa starého domu a postaviť nový.

3. Zrekonštruovať
Spomienky a atmosféra sú najčastejšie dôvody, prečo sa majitelia rozhodnú pre rekonštrukciu zdedeného domu. Existujú však aj pragmatickejšie dôvody, napríklad trvalý príjem z prenájmu. Rekonštrukcia rodinného domu, ktorý už vlastníte, má veľkú výhodu v tom, že neplatíte za samotný nákup nehnuteľnosti. Ľuďom, ktorí kúpia starší dom, sa často stáva, že im nezvýšia peniaze na rekonštrukciu. Kedy teda rekonštruovať?

  • Dom potrebuje len minimálnu investíciu. Týka sa to priebežne udržiavaných stavieb, napríklad domu po rodičoch. Niekdy stačí vymeniť okná, podlahy, dom zatepliť a prípadne nakúpiť nové zariadenie. 
  • Dom sa neoplatí zbúrať. Dom stojí na tak malom pozemku, že keby ste ho zbúrali, nebolo by možné tak veľký dom znovu postaviť kvôli vyhláškam.
  • Dom potrebuje celkovú rekonštrukciu. To je najčastejšia situácia: o dom sa dlho nikto nestaral, nemá žiadnu vážnejšiu stavebné poruchu, je veľký tak akurát pre jednu rodinu. Potrebuje však kompletnú rekonštrukciu, ktorá sa ale v konečnom dôsledku vyplatí.

Peniaze alebo pocity?
Bežne býva rekonštrukcia približne rovnako drahá ako postavenie nového domu no zvýšená prácnosť ju dokáže neúmerne predražiť. Preto je lepšie nechať si ešte pred začiatkom prác posúdiť stav domu odborníkom a urobiť odhady, koľko peňazí budete potrebovať, aby ste v ňom mohli komfortne bývať.

Autor: pre iDNES.cz Martin Perlík, autorizovaný stavebný inžinier

01 - Modified: 2007-05-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zviditeľnili sa aj Slováci
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 08:55